reklama

Tunel menom náhodná ťažba (1)

Veľkým problémom slovenských lesov (a to najmä v posledných rokoch) sa stala tzv. náhodná ťažba. Podiel náhodnej ťažby dosahuje polovicu celkovej ťažby na Slovensku (každoročne niekoľko miliónov m3) a niekedy ju aj presiahne. Tento druh ťažby je však prakticky nekontrolovateľný a spolu s ľahko a beztrestne falšovateľnou evidenciou vyťaženého dreva (o ktorej som písal v predchádzajúcom blogu) je najvhodnejším spôsobom pre vykrádanie slovenských lesov, a to aj štátnymi inštitúciami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Ako sa delí ťažba

Ťažba stromov sa podľa § 22 zákona č. 326/2005 o lesoch delí na:
1.úmyselnú
2.mimoriadnu
3.náhodnú

Úmyselná ťažba sa delí na výchovnú a obnovnú. Prebieha podľa lesného hospodárskeho plánu schváleného úradom.
Mimoriadna ťažba sa vykonáva pri vyňatí lesných pozemkov (z lesného pôdneho fondu) na základe úradného rozhodnutia alebo pri odlesnení pozemku s cieľom budovania stavieb a zariadení potrebných pre lesné hospodárstvo. Tento druh ťažby je našťastie v celkovom objeme ťažby zanedbateľný, hoci lokálne môže spôsobiť ľuďom nemalé vrásky na čelách (napr. odlesňovanie kvôli zjazdovkám v Tatrách).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je to náhodná ťažba

Podľa zákona je náhodná ťažba súčasť opatrení spojených s odstraňovaním následkov pôsobenia škodlivých činiteľov. Táto ťažba je priamo prepojená s § 28 zákona o lesoch (ochrana lesa), ktorý považujem za jeden z najproblematickejších. Podľa neho je obhospodarovateľ lesa povinný vykonávať preventívne opatrenia s cieľom predchádzať poškodeniu lesa a vykonávať ochranné a obranné opatrenia pred škodami spôsobovanými škodlivými činiteľmi. Bohužiaľ, v lesníckej praxi to dnes už často nevyzerá ako predchádzanie škodám, ale ako ich priame spôsobovanie. Súvisí to s takmer neobmedzenými právomocami lesných hospodárov ťažiť z lesa stromy. Jedným zo zásadných opatrení, ktoré podľa zákona musia vykonávať, je totiž povinnosť „prednostne odstraňovať z lesných porastov choré a poškodené stromy, ktoré môžu byť zdrojom zvýšenej početnosti biotických škodlivých činiteľov" (§ 28 ods. 1 písm. c). Do tejto formulácie spadá aj slávny „boj proti lykožrútovi".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takto definovaný rámec vykonávania náhodnej ťažby je hotové nešťastie. A to hlavne vtedy, keď si obhospodarovateľ lesa uvedomí, že práve zneužitím tohto zákonného ustanovenia si môže prirúbať toľko stromov koľko chce. Zákon ho totiž doslova, pod hrozbou sankcie, núti ťažiť všetko, čo môže byť potenciálnym rizikom. Takýto prístup sa môže veľmi ľahko zvrhnúť na bohapusté kradnutie.

Anarchia v slovenských lesoch

V zákone sa hovorí o povinnosti ťažiť „choré a poškodené stromy, ktoré môžu byť zdrojom zvýšenej početnosti biotických škodlivých činiteľov". Toto mi pripomína „prezumpciu viny", ktorú sa v niektorých štátoch snažili našiť na ľudí v súvislosti s „bojom proti terorizmu". Každý z nás je totiž potenciálny terorista, či aspoň extrémista. Slovníkom, podobným tomu použitému v zákone o lesoch, „môže byť každý z nás zdrojom šírenia nenávisti, strachu a smrti".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa na svojho občana pozerá štát (očami politikov, úradníkov, policajtov...) ako na potenciálnu hrozbu je to cesta do pekla. Spoločnosť sa postupne stáva totalitnou. Paragraf zákona o potenciálnom nebezpečenstve akéhokoľvek občana sa postupne stáva veľmi účinným nástrojom štátnej moci na elimináciu akéhokoľvek odporu, no postupne až elimináciu aj akéhokoľvek názoru. Neprispôsobivý občan sa stáva nepriateľom spoločnosti a spoločnosť treba pred takýmito živlami chrániť. Politici vedia ako treba spoločnosť „liečiť". Začína sa to najprv náznakmi, potom šikanovaním a nakoniec tými najtvrdšími „opatreniami".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opatrenia súvisiace s „liečbou lesa" sú práve takto postavené. Lesný hospodár môže z lesa vyťažiť akýkoľvek strom, ktorý uzná za vhodné. Nezáleží na tom, či koná čestne alebo nie. Nikto to totiž nevie posúdiť. Zákon mu dáva do rúk nástroj, ktorý môže použiť podľa svojej ľubovôle. A môže rúbať aj nad rámec schváleného lesného hospodárskeho plánu. Ak sa rozhodne ťažiť aj zdravé stromy, zákon bude na neho prikrátky. Odôvodnenie je veľmi jednoduché: Neexistuje 100% zdravý strom (tak ako neexistuje ani 100% zdravý človek).

V lese nenájdete strom, v ktorom by nebol nejaký parazit. Každý strom v lese je preto možné beztrestne vyťažiť - využitím paragrafu o náhodnej ťažbe a ochrane lesa. Z náhodnej ťažby sa tak v posledných rokoch stal doslova nástroj na plienenie slovenských lesov. Všetko je to v rukách lesných hospodárov. Avšak dnes máme trhovú ekonomiku, ktorá nám mnohým mámivo šepká do ucha: „Trhaj! Trhaj!!" O tom, že tomuto mámivému šepkaniu občas podľahnú aj roduverní lesníci už dnes niet pochýb, hoci kolektívne Ego niekedy kope viac ako zdochýnajúca mrcina.

Je to vlastne hra na dokonalosť. O tom ako vyzerá táto hra na dokonalosť v praxi vypovedá nasledujúci graf:

Obrázok blogu

Taká vysoká ťažba už v niektorých oblastiach Slovenska zasahuje priamo do podstaty lesa. Hoci je zákonom stanovené, že „celkový objem dreva predpísaný na ťažbu lesným hospodárskym plánom nemožno prekročiť" (§ 23 ods. 8), posledné roky sa recidivisticky prekračuje. Pretože práve náhodnou ťažbou je možné ťažiť nad rámec stanoveného limitu. Z výnimky sa stalo pravidlo. Gumové pravidlo.

Aj gumové pravidlo však treba pred plebsom zdôvodniť, preto čelní lesoinžinieri povymýšľali rôzne výhovorky, napr.:

  • klimatické zmeny

  • škodcovia (hlavne lykožrút)

  • nevhodný pôvod stromov (hlavne smreka)

  • ...

A hoci tieto výhovorky smrdia tučnými kšeftami, mnohí lesníci im slepo veria. Veria, že musia prírode pomáhať, hoci v skutočnosti s ňou bojujú. A pritom bojujú sami zo sebou ... ako s tými veternými mlynmi.

O tom kto je v našich lesoch skutočným parazitom si musí človek urobiť obraz sám. Predpokladám, že väčšina lesníkov nemá záujem zneužívať svoje postavenie.
Podstatou tohto článku bolo poukázať na to, že pravidlá vykonávania náhodnej ťažby môžu byť pre niektorých lesných hospodárov „trhacím kalendárom". Kontrolným a represívnym zložkám štátu sú môžu smiať do tváre, čím sa vlastne smejú do tváre každému z nás. A to hlavne tí, ktorým sme zverili „hospodárenie" na štátnom.

STOP KRADNUTIU V LESOCH !

Róbert Oružinský

Róbert Oružinský

Bloger 
  • Počet článkov:  120
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu