reklama

Nejasný koniec kráľovnej NEFERTITI

Egypt je severoafrická krajina s dlhou a zaujímavou minulosťou. Starý Egypt bol vždy nevyčerpateľným zdrojom záhad, z ktorých mnohé doteraz napĺňajú ľudstvo úžasom. To je aj prípad krásnej kráľovnej Nefertiti, o ktorej prestávame mať správy vo chvíli, keď ju opustil faraón Amenhotep IV. Aké tajomstvo sa ukrýva za jej zmiznutím?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

„Krásna a nádherná s korunou z peria; veľká dedičná princezná v paláci; veľká je radosť, všetko jasá, keď počuť jej hlas; vládkyňa spanilosti; nesmierne obľúbená; žena, ktorá svojou bytosťou oblažuje pána oboch krajín; jeho milovaná veľká kráľovská manželka; vládkyňa oboch krajín; milenka šťastia; krásna je slnečná krásavica; kráska, ktorá prichádza; kiež žije naveky...".

Obrázok blogu

Busta kráľovnej Nefertiti uchovávaná v Egyptskom múzeu v Berlíne.

Hoci diskusia o jej pôvode je stále otvorená, zvykne sa uvádzať, že Nefertiti bola prvorodenou dcérou generála Aja, staršieho brata kráľovnej Teje, hlavnej manželky faraóna Amenhotepa III. Skutočné meno Nefertiti bolo Nefretete, čo v preklade znamená „Kráska prišla“. Práve jej meno sa stalo synonymom krásy. Za tento prívlastok vďačí neobyčajne jemným črtám tváre. Mladá žena s labuťou šijou, úzkou, svetlo nalíčenou tvárou, tmavými orámovanými očami, sýtočervenými perami ohraničenými silnou, ostrou kontúrou, zatriasla pred tisíckami rokov celým Egyptom. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Informácie o jej pôvode sa rozchádzajú, no nik nepochybuje na základe prameňov, že naozaj žila a že jej bola prejavovaná mimoriadna úcta. Nefertiti bola manželkou faraóna Amenhotepa IV., známeho aj pod menom Achnaton. V období jeho panovania sa v starom Egypte uskutočnili hlboké spoločenské reformy. O tieto účinné zmeny, ktoré zmodernizovali záhadnú egyptskú civilizáciu sa sčasti zaslúžila kráľovná Nefertiti, nepochybne faraónova hlavná poradkyňa, ktorá bola veľkňažkou Atonovho kultu, ktorý mal zmeniť vládu kňazov v polyteistickom Egypte na monoteizmus a centralizovať moc do rúk faraóna. Mohla sama viesť rituály a obehovať Atonovi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spolu s manželom založili nové hlavné mesto Achetaton. Výstavba mesta išla obrovskou rýchlosťou. Nefertiti a jej muž boli nesmierne šťastní a ukázali svetu svoju ľudskú tvár. Dovtedy nebolo v Egypte predstaviteľné, aby sa manželka faraóna dala zobrazovať ako bozkáva svojho muža alebo sa hrá s deťmi. Faraón bol boh a podobné obrazy nepovoľovala prísna etiketa. Život manželov nezmenili intrigy, ale zákerná choroba. Hormonálna zmena zapríčinila, že Achnaton ochorel na zvláštnu chorobu, podľa realistických sôch odborníci usudzujú, že išlo pravdepodobne o progresívnu lipodystrofiu. Spodná časť jeho tela nadobúdala ženské črty. Zmenil sa fyzicky i psychicky. Spory s kňazmi, ale aj strata podpory od manželky viedli k tomu, že Achnaton úplne zmenil svoj život. Našiel si nového priateľa – pravdepodobne išlo aj o silný homosexuálny vzťah – a spravil ho spoluvladárom. Aj tento vzťah dokazujú zachované egyptské sochy. Nefertiti zmizla z verejného života. Sám Achnaton sa postaral o vymazanie jej stôp z histórie tým, že nariadil zničiť sochy postavené na jej počesť a dal zmazať jej meno na rôznych pamiatkach. Rok po narodení budúceho panovníka Tutanchamóna sa udialo niečo na tie časy nemysliteľné: manželstvo Nefertiti a Achnatona rozviedli. Kráľovná, ktorá mala vtedy tridsať rokov, sa uchýlila do jednej z pevností na severe Amarny a žila tam, kým faraón nezomrel na následky otravy.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Detail na stéle z paláca z Achetatonu (Egyptské múzeum v Káhire). Je na ňom faraón ako odovzdáva milodar bohovi Atonovi.

Krásne sochárske portréty vznikali už v dobe Starej ríše a snáď najslávnejším portrétom je práve slávna busta kráľovnej Nefertiti. Jej nález, uskutočnený Nemeckou orientálnou spoločnosťou, vedenou profesorom Borchardtom, nám umožnil uvedomiť si nevšednú krásu, ktorá sa manželke Amenhotepa IV. vždy prisudzovala. Busta uchovávaná v súčasnosti v Egyptskom múzeu v Berlíne pochádza z roku 1350 pred n. l. a je dielom Thutmoseho, skvelého sochára 18. dynastie. Objavili ju medzi sutinami stavby, ktorá bývala umelcovým ateliérom, ale napriek tomu je vo veľmi dobrom stave. Táto busta bola iba modelom, s ktorým umelec pracoval ako s predlohou k neskorším sochám, čo by vysvetľovalo neprítomnosť jednej z dúhoviek. Na základe jemných a nápadných čŕt, dlhého krku a mandľových očí, i vďake modrej korune, ktorú si kráľovná nakreslila sama, sa usudzuje, že socha predstavuje Nefertiti.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mocensky nemala vplyv ako kráľovná Kleopatra, avšak história si ju zapamätala. Kde sa potom vzal obdiv k nej? http://www.youtube.com/watch?v=_VFdyeBbLnI

I keď nemeckí vedci začali pochybovať o kráse kráľovnej Nefertiti, pretože sa domnievajú, že svetoznáma busta, ktorá zachytáva jej nezvyčajne jemné a symetrické rysy, mohla byť ešte v staroveku zámerne „vylepšená“, ľudí jej krása stále fascinuje.

Literatúra:

Najväčšie záhady sveta, 2008

http://www.egyptica.sk/faraoni/nefertiti.php

Katarína Osadská

Katarína Osadská

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som romantička, stále snívam, smejem sa a mám rada život. Jeho zmyslom sú moje dve deti, ktoré nadovšetko milujem. Najlepšie sa cítim v prírode, ktorú považujem za to najkrajšie čo Boh stvoril. Dobrú náladu mi urobí pekná pesnička a romantický film. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu