reklama

Euroškola materiálového inžinierstva

Mal som také menšie šťastie, že som sa dostal na túto zaujímavú týždňovú "školu". Tento rok sa venovala mechanickým vlastnostiam tzv. CMA čo v preklade znamená kompexné kovové zliatiny. Komplexným kovovým zliatinám sa venujem v inom článku. Skúsim opísať svoj pohľad na špičkovú vedeckú vzdelávaciu akciu pre mladých študentov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Euroškolu organizuje Európska sieť excelentnosti v rámci 6. rámcového projektu, ktorý je zameraný na nanomateriály a ich spracovanie. Túto sieť zastupuje Slovinský "Jóžef Štefan" Inštitút (Stefan-Bolzmannov zákon), ktorý sa už po štvrtý krát zhostil hostiteľskej úlohy. Škola sa konala v kongresnom centre blízko Ľubľani. Počas 6 dní prednášok sa so svojimi príspevkami vystriedalo 13 prednášajúcich na rôzne témy týkajúce sa základnej problematiky komplexných kovových zliatin a ich mechanických vlastností.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bolo zaujímavé, že prvé prednášky viedli Nemci. Ich prednášky vysvetlovali základy modelov, ako dnes chápeme mechanické vlastnosti kovov a rozšírili to na tieto zaujímavé materiály. Aj keď je ťažšie chápať človeku o čo sa jedná, tieto kovy vo všeobecnosti nemajú skoro žiadne konštrukčne vhodné mechanické vlastnosti. Tieto kovové zlúčeniny poskytujú vysokú pridanú hodnotu pre elektroniku, optiku a to na základe ich vnútornej kryštalografickej štruktúry. Väščina z technicky vzdelaných počula o kryštálovej mriežke. Počuli o tom, že napríklad kryštálová mriežka železa má charakteristický tvar a je tvorená určitým počtom atómov. Pri bežne používaných konštrukčných kovoch sú to rádovo jednotky atómov. Komlexné kovové zliatiny majú desiatky, stovky až tisíce atómov v základnej "mriežke". Typickým príkladom je tento obrázok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedná sa o Bergmanovu fázu, čo je kovová zliatina z označením Mg32 (Al,Zn)49. Po lopate povedané, v tejto mriežke sa nachádza 32 atómov Mg a 49 atómov Al a Zn. Pre porovnanie tu je klasická mriežka železa.

Ocele majú v tejto mriežke kde tu nahradený atóm Fe nejakým iným vhodným legujúcim prvkom, ale stále je to tá istá mriežka Fe. Už pomocou tejto našej technickej abstrakcie vidno, že CMA budú zložitejšie materiály.

A tak sa k nim aj pristupuje. Prednášajúci sa po absolvovaní prvých minút základov púšťali čím ďalej tým hlbšie do problematiky a stále im bolo možné rozumieť. Keď sme sa dostali k opisom štruktúr týchto materiálov, nedalo sa vyhnúť zlatému rezu, zakázaným difrakciám, Penrosovým obrazcom a kvázikryštálom, takže som sa začal cítiť ako na hodine čarodejníctva. Naštastie všetky tieto pojmy sú teoreticky dobre opísané, aj keď ešte pred pár rokmi sa zdalo, že je to len suchá teória.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môžete sa opýtať, aký majú tieto materiály skutočný význam okrem vedeckého? Ľudia od jednoduchých vecí pristupujú k zložitejším. A ten zložitejší môže mať tiež zaujímavé riešenia. A aj preto sa určitá skupina začala venovať týmto materiálom. Z hľadiska teoretického ale aj praktického sa jedná o dosť zložitú skupinu materiálov. Na prípravu, spracovanie a aj charakterizáciu. Slovensko bohužialľnemá dostatočné personálne kapacity (študenti a učitelia),ale ani technické zariadenia na to aby sme sa mohli tejto skupine materiálov venovať na úrovni ostatného sveta. A na rozbehnutý vlak sa tažko nastupuje.

Peter Oslanec ml.

Peter Oslanec ml.

Bloger 
  • Počet článkov:  255
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Slon v porceláne Zoznam autorových rubrík:  LinuxPoviedky a rozprávkySloboda v ITPrírodaTechnika a technológiaHudbičkaFedora CoreHodené do kotlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu