reklama

Kororaa Linux Desktop 0.2 s Xgl

Pred pár mesiacmi sa objavila v použitelnej podobe (demonštrácia firmy Novell) zaujímavá architektúra X servera s názvom Xgl, ktorá podporuje hardwarové urýchľovanie (jednoducho povedané prácu z grafický prostredím) všetkých X, OpenGL aplikácií (jednoducho povedané aplikácií). Čo to znamená?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Ak by ste chceli vidieť čo nový kompozitný (to znamená taký ktorý vytvárapohyb) oknový manažér Compiz s Xgl dokáže (ako sa pracuje s oknamia aká je práca v desktope vo všeobecnosti) stačí si pozrieť video na http://www.freedesktop.org/~davidr/xgl-demo1.xvid.avi.


Podporovaná je väčšina grafických kariet nVidia a Ati, a jaosobne nemám problém ani na intelovskej grafike (podotýkam, že som výskúšal ibačo Xgl ponúka a nepoužívam ho zatiaľ pri práci, lebo čakám na stabilnúverziu). Osobne však Xgl považujem za „hračku“ linuxákov. Prezentuje iba jednuz „výhod“ Linuxu. Očakávaná Vista ponúkne podobné „prkotinky“. Aké však budúhardwarové nároky? Asi vyššie ako na Xgl. Čo vám Xgl ponúka?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

kocka – virtuálny desktop, ktorý sa správa ako kocka (pohyb medzi jednotlivýmipracovnými plochami CTRL+ALT+šípka) - rotácia

dekorácie

minimalizácia s animáciou

pohyb okien, ktorý sa mne veľmi páči, okná si zachovávajú pripohybe elastickosť (ach jaj ja materiálový inžinier)

zmenu rozmerov – animovanú

zväčšenie vybranej časti obrazovky (CTRL + koliesko namyške)

priehľadnosť okien (ALT + koliesko na myške)

+ veľa iných


3D akcelerácia pracuje aj pri spustených videách a programoch.


Kororaa je mladá distribúcia, ktorá sa chytila možnosti priniesť práve túto„výhodu“ na desktopy. Je na báze Knopixu a používa prostredie Gnome. Používaklasické programi na prácu s počítačom, na aké som zvyknutý z inýchdistribúcií. Vyskúšal som iba Live CD (také, ktoré nemusíte do počítačainštalovať, iba sa z neho načíta celý systém do RAMky a vy si môžetevyskúšať čo daná distribúcia ponúka) a keďže mám 256 MB RAM tak to išlotrošku pomaličky, ale 3D akcelerácia pracovala. Moja grafická karta má 64 MB.Procesor Pentium M 1,6 GHz.


SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na koniec svojho článku poprosím diskusie chtivých : Nerozpútavajteurážlivú diskusiu na adresu Linuxu, Windowsu, A OS X. 3D akcelerovanéprostredia tu už boli. Xgl je však prvé použiteľné pre širšie masy užívateľov.Nepotrebuje drahé komponenty a ponúka podľa mňa vysoko prehľadnú prácus oknami.

 

Peter Oslanec ml.

Peter Oslanec ml.

Bloger 
  • Počet článkov:  255
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Slon v porceláne Zoznam autorových rubrík:  LinuxPoviedky a rozprávkySloboda v ITPrírodaTechnika a technológiaHudbičkaFedora CoreHodené do kotlaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu