reklama

Adam v škole nesedel, abecedu nevedel...

Motivuj, aktivizuj, ukáž, nauč, posilni, spravodlivo ohodnoť, podaj pomocnú ruku, pristupuj individuálne, buď kreatívny, buď vhodným príkladom, používaj moderné postupy, buď informovaný efektívne informuj, ........... toto čítam vo všetkých „múdrych knihách mojej domácej pedagogickej knižnice.Napadá mi: „Ej, pozrime sa, koľko supermanov by svet potreboval!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)


Nezazlievam autorom kníh, že ich výtvory pôsobia idealisticky. Aj ja som vo vzťahu k svojmu povolaniu idealistka, i keď o tom pri čítaní tohto článku miestami zapochybujete. Naozaj chcem, ako asi každý, aby deti chodili rady školy, aby ich rodičia škole dôverovali a spolupracovali s ňou, veď sú na jednej lodi. Naozaj sa snažím, ako aj gro ostatných kolegov, aby si deti odniesli zo školy nielen vedomosti, ale aj životné zručnosti, ktoré sa ťažko zmerajú, ale pozitívne budú ovplyvňovať celý ich život. O toto sa snažme všetci, toto od nás, učiteľov, všetci žiadajte!!!
Odmietam myslieť na to, že naša škola má predimenzované priestory, steny plné obrovských netesniacich okien, že následkom toho moje (aj iných) osobné príplatky putujú plynárom za spotrebu plynu.
Odmietam ísť každý deň s nepríjemným pocitom do práce, kde mi oznámia, že moja trieda sa v priebehu školského roka spojí s paralelkou, pretože ktosi „kompetentný" od stola počíta žiakov na kusy ako jatočný dobytok a je hluchý k akýmkoľvek argumentom.
Odmietam učiť inovatívne, kreatívne a moderne v triedach zapratanými lavicami so žiakmi, kde máte pocit, že ste ako pes, čo si naháňa svoj chvost a tretina žiakov vám psychicky uniká.
Odmietam zmieriť sa s tvrdením (nariadenie Európskej komisie), že handicapované deti diskriminujeme, keď ich neberieme ako zdravé deti a štát poskytuje možnosť nižšieho počtu detí v triede, ak v triede takéto deti sú. Výsledkom je, že pravdepodobne nemáme brať na takéto deti ohľad a poskytnúť im len toľko priestoru, čo zdravému dieťaťu (pri počtoch okolo 35 detí v triede!!!).Skutočne danajský darček handicapovaným, nemyslíte?
Odmietam „zneužívať" svojho manžela, aby z vlastného(aj rodinného) vrecka platil spotrebný materiál ktorý potrebujem pri vyučovaní a pomôcky, ktoré vytváram.
Odmietam platiť si z rodinného rozpočtu svoju účasť na rôznych seminároch ( ktoré sa často konajú aj v mojom voľnom čase) a potom a úsmevom oboznamovať všetkých naokolo s tým, čo som sa na seminári naučila.
ODMIETAM správať sa trhovo so socialistickým efektom! Skutočne sa bude musieť vymeniť celá generácia, aby sa na vzdelanie začalo pozerať ako na hodnotu, investíciu do budúcnosti a nie ako na spotrebný tovar?
Poviete si, odíď, ak si taká nespokojná! Verte, učiteľstvo je pre mňa povolanie, nielen zamestnanie. Už na začiatku som sa označila za idealistku, to hovorí za všetko. Naďalej budem milovať svoju prácu, svojich malých žiakov a ľudí, ktorých tam mám rada. Aj keď sa hovorí, že psí hlas do neba nejde, treba to skúšať, čo keď raz predsa! Dáte mi za pravdu, ak smerom nahor apelujem: „ Náš štát, naše mestá potrebujú obyvateľov nielen vzdelaných, ale k tomu aj schopných žiť, orientovať sa v dnešnej dobe a schopných zabezpečiť si svoje slušné žitie. Ak to tak nebude, golfové ihrisko za miliardu bude zívať prázdnotou. Pekný deň!

Jana Ostradecká

Jana Ostradecká

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som učiteľka na 1.stupni ZŠ, matka dvoch adolescentov a manželka podnikateľa. Milujem orientálny tanec a šialene ma bavi numerológia. Tak ma tu teda máte! )))))Moja webova stranka:www.ostradecka.estranky.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu