reklama

Je šikanovanie neriešiteľný problém?

Každý učiteľ bol dieťaťom a možno je rodičom. Každé dieťa raz bude hádam rodičom a môže byť učiteľom. Každý rodič bol určite dieťaťom a niektorý je učiteľom. Všetkých nás spája škola. Všetci sme si na školu počas školopovinných čias občas zanadávali a teraz, ako dospelí tie časy hodnotíme ako zlaté časy plné výletov, kamarátstiev, zaľúbenosti a ,,trapasov“.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Tí, čo zostali verní škole aj svojim povolaním sa v nej boria všelijakýmiproblémami. Jedným je aj šikanovanie. Slovo, ktoré učiteľom prináša starosti,deťom pocit bezmocnosti a rodičom hnev a bolesť. Je to ale problémvšetkých. Väčšinou len riešime následky, pretože šikana neudiera zjavne a nárazovo,ale priplazí sa potichu, klíči nepozorovane, nevysiela jasné signály. Keďnastane problém, väčšinou je to už špička ľadovca. Potom sa všetci s hrôzouv očiach pýtajú: „ Kde bol učiteľ? Ako to mohol dopustiť? „
Učím na prvom stupni a šikanovanie je jav, ktorý malé deti ešte veľminetrápi. Mali by sme teda začať u nich. Prebúdzajme u nich úctu v sebaale hlavne úctu k druhým ľuďom. Ako?
Samozrejme, neposadíme si ich do lavíc a nebudeme im držať prednášky o tom,ako si majú vážiť ľudí okolo seba. Dávajme im možnosti spolupráce. Neizolujmejednotlivcov, triedy, ročníky, školy. Nepodporujme výlučne iba súťaživosť, tejmá v prirodzenej miere každé dieťa dostatok. V triede vytvárajmedeťom podmienky, aby si mohli jeden druhému pomáhať. Aby sa mohli a boli schopnédohodnúť na splnení spoločných úloh. Zapojme do spoločných projektov rôzneročníky. Rozviňme prirodzenú vlastnosť detí a zapojme ich do „tútorstva“.Staršie deti radi odovzdávajú svoje skúsenosti mladším deťom a mladšie detiich od starších ľahšie prijímajú ako od dospelých.
Dovolím si tvrdiť, že ak deti majú skúsenosti so spoluprácou, tútorstvom sastarší zblížia s mladšími, prestanú mať chuť im ubližovať a šikanovaťich. Kamarátovi , s ktorým som zvládol mnoho úloh, spolupracoval, učil hoa zažil kopec zážitkov sa to predsa nerobí.
Premiešajme občas triedy, ročníky, školy, nebudujme len tvrdú konkurenciu.Veď nám ide všetkým predsa o to isté, nie?

Jana Ostradecká

Jana Ostradecká

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som učiteľka na 1.stupni ZŠ, matka dvoch adolescentov a manželka podnikateľa. Milujem orientálny tanec a šialene ma bavi numerológia. Tak ma tu teda máte! )))))Moja webova stranka:www.ostradecka.estranky.sk Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu