reklama

Menuje, alebo vymenúva.

21. februára 1787 prijal Kongres Spojených štátov rezolúciu schvaľujúcu zhromaždenie, ktorého jediným cieľom bolo revidovať články Konfederácie podľa, ktorej sa dovtedy riadili štáty, ktoré tvorili Konfederáciu Spojených štátov. Jednotlivé štáty tak menovali delegátov, ktorí sa 25. mája toho roku vo Filadelfii pustili do práce na dokumente Ústavy Spojených štátov. Celkovo bolo zvolených 73 delegátov, ale na ústave začalo pracovať 29, ktorí boli občas doplňovaný ostatnými.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Priemerný vek bol dvadsaťštyri rokov, ale prekvapila ich zralosť, odvaha a prezieravosť. Len dvaja z nich boli drobní farmári, väčšinou to boli plantážnici, obchodníci, právnici, sudcovia, bankári. Mnohí boli zbehlí v dejinách, práve a politickej filozofii. Jeden z nich John Dickinson vyhlásil " Skúsenosť musí byť našim jediným vodítkom rozum by nás mohol zviesť". Delegáti mali vlastne revidovať platné Články Konfederácie ale postupom času zistili, že bude treba vypracovať úplne nový dokument novú Ústavu Spojených štátov amerických.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V úmornom horku pracovali delegáti štyri mesiace, v miestnostiach bez klimatizácie, v ktorých bojovali proti muchám, vlhkosti a sebe a 28 septembra 1787 mohol Kongres postúpiť výsledok práce jednotlivým štátom na schválenie. Aby vstúpila v platnosť muselo je ratifikovať deväť štátov. Prvým bol 7. decembra 1787 Delaware a potrebným deviatim 21. júna 1788 New Hampshire a tak Ústava USA mohla vstúpiť v platnosť a s dodatkami platí v skore nezmenenej podobe dodnes a neobsahuje žiadny problém s vymenúva, alebo menuje.

Ústava SR bola prijatá 1. septembra 1992 o 22:26 hod. 114 hlasmi poslancov SNR, podpísaná 3. septembra 1992. Jej výklad, kontrolu a dodržiavané má na starosti Ústavný súd SR. Ústava bola niekoľkokrát novelizovaná ústavnými zákonmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tvorcovia Ústavy USA vsadili pri tvorbe na skúsenosť, rozum akoby nechávali bokom, na čo vsadili tvorcovia Ústavy SR presne neviem, či viac ná skúsenosť, alebo rozum, ale dielo sa zdá sa nevydarilo tak ako čakali. A to mali uľahčenú prácu tým, že sa mohli inšpirovať už platnými ústavami iných štátov čo tvorcovia americkej ústavy nemali a tento hendikep vlastne premenili na výhodu.

A tak sme dnes na Slovensku svedkami hrania sa so slovíčkami vymenúva, alebo menuje prezident SR riadne zvoleného gen. prokurátora a premene právneho štátu na banánovu republiku a to všetko na základe platnej Ústavy. Vlastne na základe Ústavy nemá štát Slovenska republika už skoro dva roky generálneho prokurátora, a zdá sa, že na bežný život bežného občana to nemá vplyv.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak, že potrebujeme vlastne Ústavu ako takú, potrebujeme gen. prokurátora, potrebujeme Ústavný súd?

Ak má štát riadne fungovať a plniť i svoje povinnosti na prospech všetkých občanov áno, ale nie vytvorenú komisiou doktorov práv, docentov a iných titulov, ale Ústavu, ktorú navrhnú a vytvoria zátupcovia občanov, a ktorá bude zrozumiteľná všetkým a nedá priestor docentom práv na hranie sa na menuje, alebo vymenúva.

,

Otakar Polák

Otakar Polák

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Senior, trochu introvert, ktorý má rád šport, literatúru, svoje sny, ktoré sa väčšinou nesplnili. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu