reklama

Ako si (ne)postaviť malú fotovoltaickú elektráreň

Odkaz pre ľudí ktorí šíria myšlienku obnoviteľných zdrojov na Slovensku, ktorí si želajú odtrhnúť Slovensko od ruskej závislosti na rope a plyne a ktorí sú niekedy zúfalí z toho ako naši zákonodarcovia a inštutúcie nastavujú legislatívne prostredie tak, že to vyzerá že bežíme opačným smerom. Každá dobrá myšlienka musí prejsť vlastným peklom aby aj čerti pochopili že sa nedá zabiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Slovenská verejnosť je už od januára 2014 mediálne masírovaná informáciou o nadchádzajúcej obrovskej podpore malých obnoviteľných zdrojov pre domácnosti. Keďže typický slovák sa nestará o to, koľko čo stojí ale hlavne o to či dostane podporu, fakticky sa stopla výstavba malých obnoviteľných zdrojov na Slovensku. Prišiel rok 2015 a stále nie je jasné ako ešte bude dlho trvať "nastavovanie" pravidiel hry pre poskytnutie priamej investičnej podpory. A pritom /aj keď niektorí ľudia z fotovoltaickej asociácie ma asi nebudú mať radi / dnes už nie je taká nevyhnutná ako sa prezentuje, a prísľub podpory iba brzdí to, čo nakoniec aj tak príde. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečo a kedy podporu nepotrebujeme?

Ak staviame novú nehnuteľnosť alebo robíme zásadnú rekonštrukciu starej nehnuteľnosti. Vtedy je na mieste otázka, aký vykurovací systém zvoliť a ako ohrievať vodu. V súčasnosti sa bežne využíva kombinácia plynové kúrenie / radiátory alebo plynové kúrenie / vodné podlahové kúrenie. Solventnejší siahajú po tepelných čerpadlách v kombinácii s podlahovým kúrením a niektorí s lepšou dostupnosťou dreva budujú tepelné rozvody po dome využívajúc ako zdroj tepla krb. Málokto sa zatiaľ odváži ísť do "celoelektrického" riešenia, veď stále počúvame aká je elektrina "drahá." Moje skúsenosti a skúsenosti ďalších, ktorí sa odvážili ísť do "čistej elektriny" zhrniem v nasledovných riadkoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poďme si porovnať, čo je vlastne "drahé".

Investícia: Ak zvolím dnes najobvyklejší variant, plynový kotol s vodným podlahovým kúrením, musím investovať do plynovej prípojky, elektrickej prípojky /áno, aj plynové riešenie elektriku potrebuje/ plynový kotol, komín, rozvody tepla a podlahového kúrenia, termostaty, projekty, skúšky a revízie. Pre jeden rodinný dom aj s odbornou montážou ivestične cca 10-12 tisíc euro. Samozrejme potrebujem aj elektrinu v domácnosti pre spotrebiče a svietenie, takže investícia do elektrickej prípojky a elektroinštalácie ma neminie, čo je cca 4 tisíc eur. Takže mám kompletné energetické riešnie rodinného domu v sume minimálne 14 - 16 tisíc euro. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhá možnosť je zvoliť elektrické podlahové kúrenie. Typ a spôsob inštalácie ponechám na Vás. V každom prípade investícia do elektrickej inštalácie ostáva rovnaká, cca 4 tisíc euro, samotná inštalácia podlahového kúrenia aj s termostatmi na rovnakej ploche ako v predošlom príklade je cca 4 tisíc. No a keďže hovoríme o malom obnoviteľnom zdroji ako integrovanej súčasti energetického riešenia domácnosti, doinvestujem cca 6 tisíc do malého 3-fázového fotovoltaického systému s manžmentom energie. Výsledná investícia je ... 14 tisíc euro. V čom je "čisto elektrická" domácnosť drahšia?

Prevádzkové náklady: V prípade plynového riešenia platím dva účty: za plyn a za elektriku. Za plyn ročne cca 400 euro a za elektriku tiež cca 400 euro. Spolu cca 800 euro ročne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prípade elektrickej domácnosti s malým fotovoltaickým zdrojom sa viem dostať možno aj na 250 euro ročne pri platení faktúry za elektriku. 

Životnosť: pre plyn / vodné kúrenie udávajú výrobcovia 12 - 15 rokov. potom je nutná minimálne generálka celého systému.

Pre plne elektrické riešenie je životnosť 15 - 40 rokov. Tých 15 rokov je len v prípade najlacnejších vykurovacích fólií ak chcete ušetriť asi 1000 eur na podlahovom kúrení. Inak hovoríme o 30-40 rokoch životnosti.

Ešte stále sa Vám zdá elektrina "drahá" ?

Ján Otčenáš

Ján Otčenáš

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Robiť veci správne je dôležité... Dôležitejšie je robiť správne veci. Zoznam autorových rubrík:  Obnoviteľné zdrojeEnergetikaCestovanieHudba

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu