reklama

Prečo?

„Prečo to vlastne robím?“ Zaznela vám už niekedy v hlave táto otázka? A ak áno, dali ste jej šancu trochu sa vám popreháňať v šedej mozgovej kôre, alebo ste ju radšej spolu s odtekajúcim mozgovým mokom odfiltrovali naspäť do krvi a čím rýchlejšie poslali do obličiek a odtiaľ priamo... no veď viete kam... ?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mne už vŕta v hlave dlhšiu dobu a nie a nie sa jej zbaviť... prvý krát sa objavila pred asi desiatimi rokmi, ked som začal pomáhať ako animátor detských stretiek. Vlastne asi trochu neskôr, vtedy som ju ešte veľmi nevnímal. To som ešte žil v tom, že robím dobrú vec, pomáham deckám a tak. A bolo mi to aj celkom prirodzené, vždy som chcel robiť veci čo mali nejaký zmysel a boli nejak užitočné.
Postupom času po opadnutí prvotnej eufórie a nastúpení každotýždennej rutiny a po objavení sa prvých sebapozorovacích reflexov mi ale stále častejšie a častejšie zaznievalo v hlave: Prečo to vlastne robím? Robím to naozaj pre tie decká, nezištne čisto pre ich dobro, resp. pre dobro veci? Alebo to robím aby som si urobil očko u starších vedúcich, aby som ukázal že niečo viem? Alebo pre uspokojenie svojej potreby byť užitočný? Alebo sa chcem nejako odlíšiť od ľudí čo „nič také užitočné“ nerobia?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A akokoľvek sa snažím toto aj kopu ďalších svojich konaní spätne analyzovať, väčšinou to vôbec nie je jednoznačné, a už vôbec nie ľahké. Väčšinou je to taký nejaký sebecko-altruistický mix, a zistiť dominantnú prísadu si niekedy vážne netrúfam.

Možno si poviete že blbosť, hlavne že sa dobré veci robia... ale ďalšia nepozvaná otázka, ktorá nasledovala tú predošlú sa pýtala: čo vôbec dáva hodnotu tomu čo robím? Je to viac výsledok, alebo motivácia s akou človek danú vec robí? Inak povedané je konanie s dobrým výsledkom ale robené so zlým úmyslom dobré? A čo v prípade, že si človek myslí že má motiváciu nezištnú, a časom zistí že to bolo len dobre maskované sebectvo? Prípadne je vôbec možné svoju motiváciu cielene sledovať, meniť a ovplyvňovať – alebo je to dokonca potrebné?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôvodov pre tieto dve doterné otázky strašiace v mojej kotrbe môže byť niekoľko: môžu byť dôsledkom vplyvu kresťanského prostredia v ktorom som vyrastal a niekedy prehnanej kresťanskej snahy o dokonalosť a správnosť konania. Môže to byť osobnostná črta buď v zmysle hysterickej osobnosti (pre ktorú je dôležitejšie ako veci vyzerajú navonok, než ako naozaj sú (ako som sa dozvedel pri letmom štúdiu všeobecnej psychiatrie) a z toho vznikajúci rozpor), alebo prílišnej sebareflexie, resp. prílišného analyzovania všetkého naokolo... a môžu to byť tiež bežné otázky, ktorými sa ľudia zaoberajú, len som ešte nikoho takého nestretol...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No nech už je to akokoľvek, dúfam že tie dve potvory u mňa neprerastú do nejakého úzkostlivého puritánskeho a ochromujúceho sebapozorovania... ale na druhej strane raz za čas sa zastaviť a pozrieť sa zvrchu s nadhľadom na seba a svoje konanie hádam niekedy môže byť celkom užitočné...

Patrik Pajan

Patrik Pajan

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Momentálne kandidát na miestneho poslanca v Petržalke. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu