reklama

Som hrdý SaSkár (Ako Lopatka Sociálnu poisťovňu na nohy postavil)

O tom, že Sociálny systém, ktorý manažuje Sociálna poisťovňa je oničom vie asi každý. To, že je dlhodobo neudržateľný je taktiež jasná vec. Avšak každého istotne poteší, že aj čierna diera, ako je Sociálka prezývaná, dokáže rozumne hospodáriť s rozpočtom, ktorý je pre ňu schválený.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (80)

Kto teda stojí za tým, že poisťovňa dokáže v ťažkých časoch hospodáriť v pluse? Jeho meno je Ľuboš Lopatka. Nominant SaS, ktorý bol hodený do jamy levovej. Do jamy, ktorú mu zanechal Muňko v celkom pekne prehĺbeným dnom. Len pre porovnanie:

Rok 2009 v skratke. Príjmy 5,402 mld. eur a výdavky 5,758 mld. eur. 95,8% plnenie rozpočtovaných príjmov a 103,7% plnenie plánovaných výdavkov. Deficit 356,5 mil. eur.

Rok 2011 v skratke. Príjmy 6,254 mld. eur a výdavky 6,133 mld. eur. 98,63 % plnenie rozpočtových príjmov a 97,79 % plnenie plánovaných výdavkov. Plus 121,2 mil. eur. Perlička: Úspešnosť výberu poistného bola historicky najvyššia a dosiahla 104,89 % *(Samozrejme do tohto čísla boli zaradené aj nedoplatky z minulých rokov, ktoré boli splatené v roku 2011)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo teda tento človek so svojím tímom a riaditeľmi pobočiek dokázal za rok a pol?

Zverejnenie zoznamu dlžníkov. Krok mnohými diskutovaný priniesol výsledky takmer okamžite. Mať meno na stránke hanby teda nieje bohvie čo. A preto príjmy rástli...

Zníženie prevádzkových nákladov. Riaditelia pobočiek by o tom vedeli rozprávať, ako na nich zamestnanci pokukovali keď sa zavádzali "novoty". Vypínanie počítačov a monitorov na noc je pre každého samozrejmosť, v poisťovni to tak až také jasné nebolo. Svietenie počas bieleho dňa taktiež patrilo medzi zvyky, ktoré dozaista doma zamestnanci nepraktizovali. Tlačenie papiera na presun z kancelárie do kancelárie bolo verte a či nie nahradené mailovou komunikáciou. Samozrejme čosi sa ušetrilo aj na zamestnancoch, ktorých počty sa redukovali o cca 10%.Samozrejme položiek, kde sa šetrilo bolo oveľa viac, avšak ukázal som aspoň zopár modelových ukážok z praxe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Suma sumárum- rok 2011 116,2 mil. eur použitých na prevádzku, oproti rozpočtu správneho fondu úspora 19,2 milióna eur. Vcelku slušné, že?


Exekútori začali makať. Na tento krok ústredia sociálky som extra hrdý, pretože sledovať "podnikateľov" na drahých autách dovolenkujúcich 4x ročne ako svietia v registri dlžníkov bolo fakt na grc. A tak exekútori makajú a sociálke rastú príjmy- vlani vydala poisťovňa 160.649 exekučných príkazov, čo je trojnásobne viac ako v roku 2010.

Čo nového v roku 2012? Predbežné výsledky za január 2012- 447,354 milióna eur. Oproti januáru 2011 tak ide o nárast o 8,2 %. Oproti rozpočtu na tento rok + 7,8 %.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Záver. Ten Lopatka to robí asi dobre. Niet preto divu, že sa v kuloároch povráva, že Smeráci už boli uňho na audiencii a dušovali sa, že ak sa im zadarí, nechajú ho šéfovať aj keď nieje ich človek. Ja však Lopatku považujem v prvom rade za vynikajúcu voľbu SaS, ktorá ukázala, že Sociálka nieje až taká diera ako vyzerá, keď ju vedie dobrý manažér.

Aj preto je SaS pre mňa jasná voľba. Lebo môžme kecať o Sulíkovej večeri Rakúsku, o peňaženke na stole, o nešťastných sms Kočnerovi (za ktoré má u mňa Sulík minusovy bod), o Liberálnom dome. Avšak ak pozrieme tak SaSkári šetria naše peniaze a obhajujú záujmy občanov Slovenska či už ide o euroval, alebo aj riadenie čiernej diery s názvom Sociálna poisťovňa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Martin Palenčík

Martin Palenčík

Bloger 
  • Počet článkov:  32
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Východniar, absolvent práva na UPJŠ v KE, futbalový rozhodca, riaditeľ Okolo Domaše, najväčšieho cyklistického podujatia na Slovensku. Tak to som JA ;-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu