reklama

Podvodná archeológia v službách štátu - III.diel. (Klondajk pri Zvolene)

O tom, že viaceré súkromné firmy objavili na Slovensku archeologický klondajk na našich diaľniciach som už opakovane opísal vo viacerých svojich blogoch v minulom roku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pre pripomenutie tu sú:

https://palozajac.blog.sme.sk/c/432331/podvodna-archeologia-v-sluzbach-statu.html

https://palozajac.blog.sme.sk/c/441157/podvodna-archeologia-v-sluzbach-statu-2-diel.html

Na jeseň som na dvoch tlačových besedách informoval verejnosť o predražených archeologických výskumoch a o ďalších pripravovaných obrovských navýšeniach za tieto práce.

Následne mi dala za pravdu aj NDS a.s., keď reagovala, že pripravuje podanie trestného oznámenia za archeologické výskumy na štyroch diaľničných úsekoch: D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno, R2 Pstruša – Kriváň, R2 Zvolen – Pstruša a R2 Ruskovce – Pravotice. NDS a.s. podľa jej vtedajšieho vyjadrenia, totiž na týchto úsekoch eviduje nároky na neúmerné navýšenie cien oproti predpokladaným nákladom :

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

http://www.teraz.sk/ekonomika/nds-pripravuje-podanie-trestneho-oznam/233717-clanok.html

Po niekoľkých mesiacoch, keď NDS a.s. žiadne trestné oznámenie nepodala, tak som sa NDS a.s. spýtal (s pomocou zákona o slobodnom prístupe k informáciám), kedy ho podajú, kto je za navýšenia zodpovedný a aké sú čiastky za tieto naviac archeologické práce. Odpoveď prišla v marci: NDS a.s. ešte trestné oznámenie nepodala, finančnú výšku preskúma a rieši aj personálnu zodpovednosť.  Typicky prístup štátnej firmy na Slovensku:... počkáme, zabudne sa na to, vyhnije to a nejako to dopadne...

Ale bomba, ktorá tikala, nakoniec vybuchla. To o čom sa v kuloároch hovorilo a čo NDS a.s. dlho držala pod pokrievkou, tak pred pár dňami zverejnil denník Pluska:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

http://www.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/archeolog-z-brazilie-sokuje-za-prieskum-slovensku-chce-navyse-zaplatit-9-milionov-eur.html

Šokujúcou správou pre mňa, ale aj pre odbornú verejnosť je to, že podľa týchto informácií, je požadovaná čiastka za navýšenia archeologických výskumov na týchto troch úsekoch diaľníc vo výške 8,8 milióna eur! 

 Spoločnosťou, ktorá chce navyše 8,8 milióna eur za archeologický výskum na týchto troch úsekoch, je firma Archeoservices, za ktorou stojí kontroverzný brazílsky archeológ Marcus Comotti.

Táto firma požaduje podľa informácií denníka Pluska navýšenie na úseku D3 Žilina Strážov-Žilina Brodno 1,08 mil. eur. Tento úsek sa v celej svojej dĺžke nachádza nad priehradou alebo v tunely. Preto archeologický výskum tu musel byť vykonávaný „tunelovaním“ alebo to bola „podvodná „ archeológia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Finančne mega navýšenie požaduje táto firma aj na ďalších dvoch úsekoch pri Zvolene. Na R2 Zvolen-Pstruša a R2 Pstruša-Kriváň požaduje naviac spolu čiastku 7,69 mil. eur! Archeologický výskum na takomto malom území, ktoré nie je na Slovensku nijak extra zaujímavé z pohľadu archeológie. Práce v takomto obrovskom finančnom objeme, by znamenali, že na tomto území muselo pracovať stovky archeológov a robotníkov niekoľko mesiacov. Objavili archeológovia pri Zvolene nové sídlo Slovanov, rímske opevnenie, bájnu Atlantídu, Metodov hrob...? Nič z toho to ale asi nebude, veď inak už by o tom informovali média.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Realita bude asi taká, že objavili klondajk - ale finančný! A to len a len pre seba a zaplatíme to my všetci z našich peňazí. Toto je prachobyčajné podvodné tunelovanie štátnej kasy.

Za takéto čiastky(8,8mil. eur) stavajú inde vo svete jeden celý kilometer diaľnice . Ak sú tieto informácie pravdivé, tak :

Vyzývam ministra dopravy Ápáda Éršeka, aby okamžite vyvodil personálnu a trestnoprávnu zodpovednosť voči všetkým svojim podriadeným, ktorí takéto šafárenie spôsobili. Zároveň nech okamžite vydá pokyn vedeniu NDS a.s., aby takéto podvodné archeológie nepreplatila, ale aby už konečne podala sľubované a dlho pripravované trestné oznámenie.

Opakovane poukazujem na to, že jediným systémovým opatrením, na zabránenie takýchto predražených archeologických výskumov, je samostatná transparentná súťaž na tieto práce . Na takomto verejnom obstarávaní sa môžu férovo zúčastniť všetci uchádzači. Nie tak ako dnes, keď si firmu na archeologický výskum vyberá hlavný stavebný dodávateľ.

Napomôcť tomu by mohol aj NKU, ktorý prijal môj podnet na kontrolu archeologických prieskumov na slovenských diaľniciach a prisľúbil zaradiť takúto kontrolu do svojich plánov. 

Paľo Zajac

Paľo Zajac

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývalý podpredseda KDH a poslanec NR SR Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu