reklama

Chcete vidieť skutočný zlatý poklad?

Máme pre vás tip: navštívte Nitriansky hrad. V jeho areáli sa (okrem iných kultúrnych a historických "magnetov") nachádza prvé diecézne múzeum na Slovensku. V expozícii nájdete ukážky katedrálneho pokladu, ktorý bol pred zrakmi verejnosti dlhé roky ukrytý v trezoroch biskupského paláca.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu

Naše potulky Slovenskom pokračujú v Nitre, kde je našim cieľom opäť Nitriansky hrad, tentoraz Diecézne múzeum, ktoré sa nachádza v dvojpodlažnej budove, oproti Biskupskému palácu a Katedrále sv. Emeráma.

Ide o prvé diecézne múzeum na Slovensku vôbec, jeho otvorenie bolo iniciované osobne Mons. Viliamom Judákom, súčasným nitrianskym biskupom, ktorý nadviazal na myšlienku svojho predchodcu, J. Em. Jána Chryzostoma kardinála Korca.

Expozícia múzea sa nachádza na dvoch podlažiach - po vstupe do budovy sa návštevník nachádza netradične na tom hornom. Horné podlažie ponúka faksimile (dokonalé kópie) rôznych dokumentov, ukážky hlaholík, cyriliká a ďalšie významné dokumenty a predmety najstaršej cirkevnej histórie, siahajúcej až do obdobia Veľkej Moravy. Táto časť bola sprístupnená už v r. 2007.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Interiér Diecézneho múzea - horné podlažie
Interiér Diecézneho múzea - horné podlažie 


(kliknite na náhľad a prezrite si expozíciu virtuálne)

To, čo však v iných múzeách nenájdete, sa nachádza v expozícii na dolnom podlaží, ktoré bolo z dôvodov zabezpečenia sprístupnené až o rok neskôr. Tu je inštalovaný chrámový poklad Nitrianskej katedrály a Biskupského úradu v Nitre.

V tejto klenotnici múzea sa môžete pokochať pohľadom na bohoslužobné sakrálne predmety nesmiernej hodnoty - zlaté a strieborné monštrancie, kalichy, misy, kríže, svietniky, relikviáre, prstene a ďalšie predmety zo 17. a 18. storočia. Vďaka s spolupráci s Mestom Nitra - Nitrianskym informačným systémom (NISYS) a zvoleniu Biskupstva Nitra vám prinášame panoramatický pohľad aj do tejto expozície:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Interiér Diecézneho múzea - dolné podlažie - poklad
Interiér Diecézneho múzea - dolné podlažie - poklad 


(kliknite na náhľad a prezrite si expozíciu virtuálne )

Múzeum ponúka neopakovateľný kultúrny a umelecký zážitok. Osobne som bol aj po množstve prelezených múzeí na Slovensku návštevou tejto expozície skutočne príjemne prekvapený. Cena vstupného je nízka, v múzeu je čo vidieť, návšteva sa skutočne oplatí.

Interiér Diecézneho múzea - dolné podlažie
Interiér Diecézneho múzea - dolné podlažie 


(kliknite na náhľad a prezrite si expozíciu virtuálne )

Viac informácií o Diecéznom múzeu v Nitre a možnostiach vstupu sa dozviete na stránkach http://www.biskupstvo-nitra.sk/diecezne-muzeum.

Ak ste tam ešte neboli, určite tak urobte čo najskôr. Uvidíte možno to, čo ste ešte na vlastné oči ani nevideli. Pred návštevou vám odporúčam telefonicky overiť otváracie hodiny, nakoľko podľa informácie na dverách v momente mojej návštevy, je múzeum otvorené len v sobotu a nedeľu. Ak sa však vyštveráte na hradný kopec a múzeum bude zavreté, určite nebudete sklamaní. Vašou odmenou bude okrem príjemnej prechádzky aj pekný výhľad na mesto pod Zoborom a jeho široké okolie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Igor Socha, panoramy.sme.sk

panoramy.blog.sme.sk

panoramy.blog.sme.sk

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Brázdime túto malú, ale krásnu krajinu sem a tam, aby sme Vám ukázali tie najkrajšie a najzaujímavejšie miesta cez panorámy a virtuálne prehliadky. Zoznam autorových rubrík:  nové virtuálne prehliadkyvšeobecnéSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu