
Alkohol sa naleje na suchý ľad a následne sa vdychuje slamkou, alebo niečím podobným. Vstrebáva sa sliznicou nosnej dutiny, sliznicou priedušnice a bronchov a následne aj epitelom pľúcnych alveol. Účinok je okamžitý a následky môžu byť priam hrozivé.
Keďže sa alkohol dostáva priamo do krvi a obchádza tráviaci trakt, telo nemá možnosť sa brániť vracaním, ktoré je fyziologickým obranným mechanizmom.Veľké množstvo alkoholu kolujúce v krvi taktiež poškodzuje mozog. Tento aspekt je ešte zvýraznený tým, že mozog je u každého jedinca z pochopiteľných prčin zásobený krvou viac ako ostatné orgány, teda ak krv obsahuje veľa alkoholu, dostáva sa ho k mozgu ešte viac ako k ostatným orgánom. Neuróny mozgu tým trpia, rýchlo odumierajú a keďže ide o bunky, ktoré uviazli v G0 fáze bunkového cyklu, niesú schopné delenia a náhrada nie je možná. Rýchlo sa vyvíja alkoholová demencia. Pokiaľ ide o pľúca, tak tie trpia taktiež. V alveoloch sa nachádza alveokapilárna membána, ktorá slúži na výmenu dýchacích plynov: kyslíka a oxidu uhličitého, v smere gradientu. Netreba asi nijak zvlášť zdôrazňovať, že táto membrána je pri vdychovaní alkoholu poškodzovaná. Pri poškodení je obmedzená výmena dýchacích plynov, čo môže mať za následok neefektívnu ventiláciu, pokles parciálneho tlaku kyslíka v arteriálnej krvi, vzostup parciálneho tlaku CO2 a následne až ventilačnú acidózu (pokles fyziologického pH - prekyslenie organizmu). Prácu navyše môžu mať aj obličky, lebo ak by sa takýto človek dostal skutočne až do stavu acidózy z ventilačnej príčiny, tak práve obličky sa budú snažiť tento stav kompenzovať. Trpí samozrejme aj pečeň. Je síce pravda, že pri vstrebávaní z čreva sa alkohol rýchlo dostane cez vénu messentericu superior do vrátnicovej žily a následne do pečene. Ale aj keď má pri vstrebaní pľúcami alkohol do pečene cestu o niečo dlhšiu, on sa do nej dostane a tá sa sním musí biotransformáciou vysporiadať. Je to veľká záťaž a časom môže nastať cirhotická prestavba pečeňového parenchýmu, podobne ako pri "klasickom" požívaní alkoholu. Čo môže viesť k celému radu ďalších patofyziologických stavov ako portálna hypertenzia, ikterus, hypoalbuminémia, ascites až anasarka, nedostatočná produkcia zrážacích faktorov krvi a mnohé iné.
Tento spôsob komzumácie je ľuďmi, ktorí ho praktizujú preferovaný častokrát preto, aby prijali menej kalórií a nepriberali, prípadne aby sa rýchlo opili. Je však minimálne na zamyslenie, či také niečo stojí niekomu za to, aby sa vystavoval vyššie spomínaným rizikám.