Keďže téma poľnohospodárstva nepredstavuje len obrábanie poľnohospodárskej pôdy a zamestnávanie obyvateľstva, je dôležité poukázať aj na produkciu a výsledky tejto činnosti. Okrem samotných komodít spočívajúcich v rastlinnej výrobe je dôležité tiež poukázať na výsledky tejto náročnej práce aj v oblasti živočíšnej výroby.
V existujúcich farmách na Slovensku momentálne predaj ich produktov z dvora dosahuje 2%. Len pre porovnanie v Rakúsku je to na úrovni 5%, čiže viac ako dvojnásobne. Okrem samotného predaja z dvora je tiež dôležité spomenúť predajnosť slovenského mäsa na slovenskom trhu. Prednedávnom sme mali na Slovensku kauzu „hnusného“ mäsa z chorých kráv.
Produkcia mäsa na Slovensku je zabezpečovaná prostredníctvom bitúnkov na Slovensku. Vyjadrenie ministerstva z roku 2016 je, že Slovensko má dostatočnú kapacitu bitúnkov, avšak tie fungujú len na úrovni 30%. Vyše 500 tisíc ošípaných sa ročne vyváža na porážku do zahraničia a viac ako polovica sa vracia na slovenské bitúnky v podobe hotových „polovíc“.

Prečo neporážajú tieto zvieratá „SLOVENSKÉ BITÚNKY“?
Začiatkom tohto roka sa objavili články Slovensko má nedostatok domáceho mäsa. Na Slovensku je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR aktuálne schválených 123 bitúnkov. Fungujú existujúce bitúnky na 100% svojej výrobnej kapacity?
Ak by slovenské bitúnky porážali všetky zvieratá, vrátane tých, ktoré vyvezú za hranice a potom ich vrátia do predajní na naše pulty, tak by získali prácu ďalší nezamestnaní. Len pre informáciu by sa kapacita navýšila zo súčasných 30%. Prečo tomu tak je, sa v minulosti pokúšali zistiť od ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a odpoveď vás všetkých prekvapí.„Rozhodujúce spracovateľské kapacity sú v rukách finančných skupín, ktoré si robia vlastnú politiku," uviedol bývalý minister Jahnátek. Takže rôzne finančné skupiny nám diktujú a určujú čo budeme jesť, kto to celé spracuje a koľko to bude stáť? Alebo v prípade takýchto vývozov a dovozov dochádza k mnohým prepieraniam daní z pridanej hodnoty?

Dobré mäsové plemená sa vyvážajú do zahraničia a na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená. Práve lokálne bitúnky, ktoré na Slovensku sú vybudované a fungujú na úrovni 30%, sú skvelým zdrojom nových pracovných miest. 70% výrobnej kapacity bitúnkov na Slovensku je na úkor týchto biznisov? Ak by fungujúce bitúnky využívali 100% svojej kapacity na výrobu, tak by to nemuselo byť na úkor občanov SR a taktiež by sme nemuseli dovážať závadné mäso zo zahraničia.
Je táto fungujúca politika týkajúca sa zisku peňazí pre finančné skupiny na úkor zdravotnej nezávadnosti akrokomodít a vytvorenia nových pracovných miest na Slovensku?
Téma znova utíchla, no zmenila sa situácia z hľadiska budúcnosti??
Na záver je dôležité uviesť, že kým pred 15 rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum.