Poľnohospodárstvo ako živiteľ Slovenska

V mojom predchádzajúcom blogu som sa venoval téme poľnohospodárstva na Slovensku. Keďže sám pochádzam z rodiny, kde môj otec ťažko pracoval na poli, je to téma, ktorej sa venujem intenzívne aj naďalej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Keďže téma poľnohospodárstva nepredstavuje len obrábanie poľnohospodárskej pôdy a zamestnávanie obyvateľstva, je dôležité poukázať aj na produkciu a výsledky tejto činnosti. Okrem samotných komodít spočívajúcich v rastlinnej výrobe je dôležité tiež poukázať na výsledky tejto náročnej práce aj v oblasti živočíšnej výroby.

V existujúcich farmách na Slovensku momentálne predaj ich produktov z dvora dosahuje 2%. Len pre porovnanie v Rakúsku je to na úrovni 5%, čiže viac ako dvojnásobne. Okrem samotného predaja z dvora je tiež dôležité spomenúť predajnosť slovenského mäsa na slovenskom trhu. Prednedávnom sme mali na Slovensku kauzu „hnusného“ mäsa z chorých kráv. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Produkcia mäsa na Slovensku je zabezpečovaná prostredníctvom bitúnkov na Slovensku. Vyjadrenie ministerstva z roku 2016 je, že Slovensko má dostatočnú kapacitu bitúnkov, avšak tie fungujú len na úrovni 30%. Vyše 500 tisíc ošípaných sa ročne vyváža na porážku do zahraničia a viac ako polovica sa vracia na slovenské bitúnky v podobe hotových „polovíc“.

Obrázok blogu

Prečo neporážajú tieto zvieratá „SLOVENSKÉ BITÚNKY“?

Začiatkom tohto roka sa objavili články Slovensko má nedostatok domáceho mäsa. Na Slovensku je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR aktuálne schválených 123 bitúnkov. Fungujú existujúce bitúnky na 100% svojej výrobnej kapacity?

SkryťVypnúť reklamu

Ak by slovenské bitúnky porážali všetky zvieratá, vrátane tých, ktoré vyvezú za hranice a potom ich vrátia do predajní na naše pulty, tak by získali prácu ďalší nezamestnaní. Len pre informáciu by sa kapacita navýšila zo súčasných 30%. Prečo tomu tak je, sa v minulosti pokúšali zistiť od ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a odpoveď vás všetkých prekvapí.„Rozhodujúce spracovateľské kapacity sú v rukách finančných skupín, ktoré si robia vlastnú politiku," uviedol bývalý minister Jahnátek. Takže rôzne finančné skupiny nám diktujú a určujú čo budeme jesť, kto to celé spracuje a koľko to bude stáť? Alebo v prípade takýchto vývozov a dovozov dochádza k mnohým prepieraniam daní z pridanej hodnoty?

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobré mäsové plemená sa vyvážajú do zahraničia a na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená. Práve lokálne bitúnky, ktoré na Slovensku sú vybudované a fungujú na úrovni 30%, sú skvelým zdrojom nových pracovných miest. 70% výrobnej kapacity bitúnkov na Slovensku je na úkor týchto biznisov? Ak by fungujúce bitúnky využívali 100% svojej kapacity na výrobu, tak by to nemuselo byť na úkor občanov SR a taktiež by sme nemuseli dovážať závadné mäso zo zahraničia.

Je táto fungujúca politika týkajúca sa zisku peňazí pre finančné skupiny na úkor zdravotnej nezávadnosti akrokomodít a vytvorenia nových pracovných miest na Slovensku?

SkryťVypnúť reklamu

Téma znova utíchla, no zmenila sa situácia z hľadiska budúcnosti??

Na záver je dôležité uviesť, že kým pred 15 rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum.

Antonio Parziale

Antonio Parziale

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Predseda EURÓPSKEJ DEMOKRATICKEJ STRANY (člen EDP/PDE) na Slovensku. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu