reklama

Budúcnosť krajiny je v konkurencieschopnosti - digitálnej

Keď sa televízia Bloomberg pýtala CEO investičnej banky Morgan Stanley na zhodnotenie poučení z koronakrízového vývoja vo svete, odpovedal, že na také niečo je ešte určite priskoro...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Keď sa televízia Bloomberg pýtala CEO investičnej banky Morgan Stanley na zhodnotenie "poučení z koronakrízového vývoja vo svete", odpovedal, že na také niečo je ešte určite priskoro, najmä vzhľadom na celosvetový rozsah a extrémne rýchly postup tejto pandémie. Ale dodal, že jedna vec je jasná: "budeme potrebovať oveľa menej budov, pretože takmer každý náš zamestnanec je schopný pracovať z veľkej časti z domu". V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zamyslieť nad týmto postrehom pána Jamesa Gormana.

Sotva sa dnes nájde niekto, kto v uplynulých mesiacoch nepracoval alebo nevzdelával sa z domu. A ak áno, tak má určite takých vo svojom najbližšom okolí. Home office a online sa zakorenili do slovníka celej populácie, hoci nie sú žiadnou novinkou už dlhé roky ako niečo štandardné, bežné.

Všetci sme v priamom prenose videli, že stačilo nie pár týždňov, ale len dní na to, aby e-shopy znásobili svoj obrat. Zistili sme, že medzery v digitálnej gramotnosti sme v čase núdze a pod tlakom situácie schopní veľmi rýchlo zapĺňať.

Ale nie všetci si uvedomujeme, čo všetko je za tým a ako tento vývoj s veľkou pravdepodobnosťou ovplyvní naše životy neskôr, teda "po kríze".

Všetkým telekomunikačným operátorom na Slovensku enormne stúpla dátová prevádzka. Deti sa učili a dospelí pracovali vo vzdialenom móde od rána do večera. Dúfam, že to nebudete považovať za prihrievanie si vlastnej polievočky keď poviem, že sme to ako sektor zvládli so cťou. A nechcem si ani predstaviť, čo by národ robil a hovoril, keby sme to nezvládli, ale nie o tom som chcel...

Vývoj po Corona kríze bude podľa môjho názoru jednoznačne smerovať k ďalšiemu rýchlemu rozvoju online aktivít. Prečo? No preto, lebo to funguje, je to pohodlnejšie a praktickejšie a zároveň lacnejšie. Žiadnemu investorovi neprispeje k jeho konkurencieschopnosti, ak bude musieť financovať pri rovnakom výkone dvoj- či trojnásobne väčší nájom nemovitostí, žiaden študent nebude schopný udržať krok so spolužiakmi, schopnými využívať dostupné, často bezplatné online zdroje z celého sveta, ak to nezvládne aj sám, atď. Do práce budeme mnohí chodiť menej často, niekedy dokonca za odmenu. Ale nebudeme pracovať menej, pravdepodobne budeme dokonca produktívnejší. A určite si zvykneme.

Nástup Industry 4.0 ešte viac rozšíri tak potrebu, ako aj nevyhnutnosť vykonať čo najskôr a najefektívnejšie všetky kroky, ktoré podporia našu konkurencieschopnosť. Tentoraz už ale nielen ako jednotlivcov (zamestancov, študentov, atď.), ale celej krajiny.

Pre všetko toto a mnoho iného som presvedčený, že je úplne nevyhnutné dosiahnuť konsenzus medzi štátom, operátormi, municipalitami a vôbec v celej spoločnosti na tom, že musíme rýchlo a kvalitne dobudovať naše dátové diaľnice. Teda že musíme tak rýchlo, ako sa len dá, preštopkať celú krajinu optickou sieťou. Využiť všetky možnosti, ktoré jestvujú. Teda, pokiaľ ide o infraštruktúrne prvky využiť aktíva nielen telekomunikačných, ale aj iných sieťových podnikov. Mobilizovať popri súkromných aj iné zdroje - či rozpočtové, eurofondové, európske investičné, alebo, najpravdepodobnejšie, kombináciu všetkých.

Dá sa to dokázať pomerne veľmi rýchlo a za rádovo nižších nákladov napríkad v porovnaní s diaľnicami. Efektov bude oveľa viac, než som naznačil, napríklad aj menej áut v ranných špičkách s jednoznačným pozitívnym vplyvom na životné prostredie, lepšia udržateľnosť vzdialenejších a dnes vysídľujúcich sa obcí a mnohé iné.

Hlavným efektom by ale mala byť tak prepotrebná modernizácia našej domoviny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pavol Lančarič

predseda Dozornej rady Orange Slovensko, a.s. dlhoročného člena PAS

V prípade ak máte za to, že činnosť PAS je prospešná, podporte nás príspevkom, hoc vo výške kávy v centre Bratislavy, prostredníctvom https://pas.darujme.sk/2893/ 

Podnikateľská aliancia Slovenska

Podnikateľská aliancia Slovenska

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) je asociácia siu generis združujúca podnikateľov a tretí sektor založená na princípoch etickosti, otvorenosti, principiálnosti, solidárnosti a zákonnosti. Hlavným cieľom PAS je skvalitňovanie formálnych a neformálnych pravidiel podnikateľského prostredia v Slovenskej republike v kontexte celospoločenského rozvoja, pre všetkých podnikateľov bez rozdielu. Hlavnou črtou aktivít PAS je, že nesledujú záujmy jednotlivých podnikov alebo skupín podnikov, ale záujmy podnikateľského sektora ako celku v kontexte celospoločenského rozvoja. V realizovaných aktivitách sa naplno uplatňuje princíp starostlivosti o verejné statky. Cieľom je, aby sa podmienky na podnikanie zlepšovali pre všetkých, ktorí pôsobia na trhu. Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaPrieskumySpoločnosťNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu