reklama

Zelená cuketová polievka

Zamatovo-jemná zelená cuketová polievočka vhodná pre vegetariánov, diabetikov, redukčnú a bezlepkovú diétu. Bohaté na karotén a vlákninu. Originálny recept. Všetky suroviny možno kúpiť aj v bio kvalite.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Na 4 porcie polievky (1,4 L) potrebujeme: zo tri – štyri (500 g) mladé zelené cukety, 1 menší pór (150 g) bez tmavozelených listov alebo stredne veľkú (100 g) cibuľu, 3 mladé karotky, lyžicu olivového alebo tekvicového oleja, za hrsť lúpaných tekvicových jadier. Všetky suroviny dostať v našej obchodnej sieti aj v bio kvalite.

Obrázok blogu

Ako korenie použijeme koliesko zázvoru a/alebo strúčik cesnaku, prípadne čerstvú zelenú kôprovú vňať.

Budeme potrebovať aj mixér, najlepšie ponorný, a polievkový hrniec s vysokým okrajom, umožňujúci bezpečné mixovanie. Odmeriame si 7 dcl vody (kompótová fľaša).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z cukiet odstránime stopku, ale nelúpeme ich. Cukety a pór nakrájame na kolieska, na forme veľmi nezáleží. Do polievkového hrnca, najlepšie keramického, dáme trochu oleja, a na mierne rozpálenom oleji nákrájanú zelenínu krátko osmažíme, čím dosiahneme tradičnejšiu chuť. Namiesto póru môžeme použit aj cibuľu, ale tú musíme na drobno nasekať a dlhšie smažiť ako prvú. Kým póru môže byť aj viacej, cibuľou šetríme, aby sa zachovala jemná chuť cukiet. Prisolíme, zelenina pustí šťavu a začne sa dusiť. Pridáme mrkvičky v celku. Ak sú hrubšie než jeden cm, rozkrojíme mrkvu po dĺžke. Potom prilejeme dostatočné množstvo vody (2 dcl) aby sa zelenina mohla bezpečne dusiť. Dusíme max. 10 minút do polomäkka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Mrkvičky, ktoré sú polosurové, vyberieme zo zmesi zeleniny, pokrájame na kolieska a odložíme bokom.

Hrniec s dusenou zeleninou odstavíme, aby trochu schladol. Pridáme na hrubo nasekaný strúčik cesnaku a na drobno nasekané koliesko zázvoru, prípadne nasekanú čerstvú kôprovú vňať.

Prilejeme zvyšok studenej vody, aby zelenina pred mixovaním ochladla. Mixéry obsahujú plastové časti, ktoré by sa horúcou polievkou mohli poškodiť či nadmerne lúhovať. Mixér musí byť ponorený, inak polievka ostriekate celé okolie.

Mrkvičku nemixujeme, lebo výsledok by bol farebne nevábny.

Do hotovej polievky vrátime mrkvičku pokrájanú na kolieska. Polievku necháme prejsť varom, aby sa spojili chute, prípadne aby bola sterilná na skladovanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ozdobíme na sucho alebo na oleji osmaženými osolenými tekvicovými jadrami. Tie pridávame horúce tesne pred konzumáciou, aby zostali krehké.

Šikovnému kuchárovi stačí na celú prípravu pol hodiny.

Alojz Pastírik

Alojz Pastírik

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Verím, že nie všetky slová sa premenia v digitálny smog. Zoznam autorových rubrík:  SpotrebitelSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu