No a potom sú tu jedlá, ktorých prvotná podoba nebola ale že vôbec zdravá ako už v nadpise spomenutá plnená paprika, ale vy si ingrediencie nahrádzate zdravšími alebo niektoré úplne vynecháte. Nech sa páči, receptík na zdravšiu alternatívu plnenej papriky.
Budeme potrebovať:
2 zelené papriky
1 menšiu cibuľu
2 strúčky cesnaku
6 prezretých rajčín
rajčinový pretlak ( ja som použila ten v sklenenej fľaštičke z Lidla)
200 ml pasírovaných rajčín ( dala by som dva pretlaky, ale mala som otvorené tieto rajčiny, a potrebovala som ich spotrebovať)
2 bobkové listy
3 nové korenia
4 PL stévie
1 zeleninový bujón
voda
Na guľky:
500 g hovädzieho mletého mäsa
1 vajíčko
uvarená ryža Arborio
trocha mletých ovsených otrúb
Paradajky som blanšírovala( umyté dala do hrnca s vodou na sporák, hneď ako začali vrieť stiahla z varu, obliala studenou vodou, až kým úplne nevychladli), ošúpala, nakrájala na kocky, šupla do hrnca, pridala pretlak a pasírované rajčiny, zaliala vodou, pridala bobkový list, nové korenie, cesnak, cibuľu a bujón. Takisto som pridala aj celú papriku, keďže u nás sa jedia len "guľky", nech pustí chuť. Varila som to do zmäknutia - rozvarenia paradajok( cca polhodinu). Medzitým som si pripravila "guľky" zmiešaním mletej hovädziny, uvarenej ryže a vajíčka. Samozrejme, kto chce pridá si soľ a korenie podľa chuti, a tvarujem "guľky". Omáčku som stiahla zo sporáka, vybrala korenie, bobkový list, papriky a pomixovala ponorným mixérom. Do pomixovanej omáčky som vrátila vybraté ingrediencie, dala späť na sporák, a za varu pridávala guľky, ktoré som obalila v ovsených otrubách. Varím ešte asi polhodinku, nakoniec povyberám papriku, podľa želanej konzistencie omáčky dolejem vodu, prípadne dochutím omáčku. Podávam s varenými zemiakmi- pre muža obyčajné, pre mňa a krpca sladké.
Dobrú chuť :-)