reklama

Maurícius - tropický ostrov v Indickom oceáne [krátky cestovný sprievodca]

Stručné informácie o nádhernom tropickom ostrove v Indickom oceáne. Na ostrove som strávil tri mesiace, v období december až marec. Býval som v miestnej komunite a spolu s priateľmi som objavoval krásy tohto malého raja na zemi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

"Mauritius was made first, and then heaven; and that heaven was copied after Mauritius"

 

[Mark Twain, 1896]

Le Morne Brabant - výhľad na juhozápadnú časť ostrova (Île aux Benitiers)
Le Morne Brabant - výhľad na juhozápadnú časť ostrova (Île aux Benitiers) (zdroj: Peter Patočka)

Všeobecné informácie

Maurícius, malý ostrov v Indickom oceáne, ležiaci 900km na východ od Madagaskaru. Rozlohu má 2040 m2, to znamená 24-násobne menšiu ako Slovensko a počet obyvateľov je 1,3 mil., teda 4-násobne menší.

Jazyky, obyvatelia

Úradným jazykom je angličtina, ale na celom ostrove sa hovorí najmä po francúzsky. Francúzštinu teda môžete počuť na letisku, v nákupných centrách či na pošte, atď. Domáci sa medzi sebou dorozumievajú miestnym jazykom, maurícíjskou kreolštinou, ktorý vychádza z francúzštiny. Takže väčšina miestnych hovorí teda plynulo viacerými jazykmi a v podstate medzi nimi flexibilne prepínajú podľa situácie. Skoro dve tretiny obyvateľov je indického pôvodu a jedna tretina pochádza z Afriky. Medzi obyvateľov patria aj Číňania i obyvatelia bielej pleti. Za rôznorodosť jazykov, rás a náboženstiev môže história ostrova.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Meny, ceny

Na ostrove sa platí mauricijskými rupijami (RS). Jedno euro je v prepočte RS 40, takže ceny sa dajú relatívne ľahko porovnať s našími (RS 40 = 1 EUR, RS 400 = 10 EUR, RS 1 000 = 25 EUR, RS 2 000 = 50 EUR, RS 4 000 = 100 EUR). Ceny sa pohybujú približne ako v Bratislave. Ovocie tu kúpite aj lacnejšie (1 ananás RS 45), elektroniku o niečo drahšie ako u nás. Napríklad také auto sa tu neoplatí kúpiť, pokiaľ na ostrove nechcete ostať dlhodobo aj vzhľadom k cestnej dani. Celkovo platí, to čo sa vyrobí a vypestuje na ostrove, má nižšie ceny, zatiaľ čo dovozový tovar je drahší. Záleží aj, kde daný tovar, alebo službu zakúpite. Ako príklad uvádzam osobnú skúsenosť; bol som sa ostrihať u miestneho holiča za RS 100, ale nebol som s výsledkom vôbec spokojný, tak som neskôr zašiel do nákupného centra, kde ma ku spokojnosti ostrihali, ale strihanie ma stálo už RS 350. Nákupné centrá nájdete roztrúsené po celom ostrove. Za zmienku stoja novo postavané Jumbo, Bagatelle, Super U alebo La Croisette.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náboženstvá

Grand Bassin Temple
Grand Bassin Temple (zdroj: Michal Patočka)

Majoritné náboženstvo je hinduizmus (49%), nasledovaný kresťanmi (32%) a moslimami (17%). Medzi jednotlivými náboženstvami som si nevšimol nevraživosť, a tak tu môžete vidieť hinduistický mandir vedľa moslimskej mešity a hneď na konci ulice kresťanský kostol. Odporúčam prísť v čase niektorého z hinduistických sviatkov, pretože je veľkým zážitkom byť jeho súčasťou. Za zmienku stoja najmä Thaipoosam Caveede na konci januára a Maha Shivaratree v polovici februára, ktorý sa organizuje v ich najväčšom chráme zasvätenom Lordovi Shiva v Grand Bassine.

História ostrova

Ostrov ako prví navštívili Portugalci v roku 1507, ale osídlili ho až Holanďania, ktorí v roku 1638 založili kolóniu. Priviezli sem prvých otrokov z Madagaskaru. Osídlenie sa im však nepodarilo. Kvôli rôznym chorobám, cyklónom a nájazdom pirátov boli nútení v roku 1710 ostrov opustiť. V roku 1715 prišli na ostrov Francúzi, ktorí tu založili kolóniu a kontrolovali ostrov do roku 1810. Pre rozvoj ostrova priviezli ďalších otrokov. Predpokladá sa, že do roku 1810 to bolo celkovo až 160 tisíc otrokov. Z toho 87% z Afriky a 13% z Indie. Potomkov z Indie je v súčasnosti, aj kvôli migrácii, oveľa viac (cca 68%). V roku 1810 bol ostrov obsadený Angličanmi, ktorí otrokom pracujúcim na ostrove dali slobodu. Maurícius získal nezávislosť až 12. marca 1968.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počasie a klíma

Maurícius je tropický ostrov, takže sa pripravte na teplé počasie a vysokú vlhkosť. Vlhkosť je okolo 80%, čiže je táto lokalita veľmi vhodná pre alergikov. Keď je na Slovensku leto, tak na Mauríciu je zima a naopak. Najteplejší mesiac je január, kedy je priemerná teplota vzduchu 26°C a teplota mora 26-29°C. Naopak najchladnejší mesiac je júl, kedy je priemerná teplota vzduchu okolo 21°C a more sa pohybuje priemerne 23-25°C. Na pláži je samozrejme pocitovo oveľa teplejšie a slnko je veľmi ostré. Práve preto je nutné natrieť sa krémom pred každým jedným kontaktom pokožky so slnkom. Spočiatku nepoužívajte iný, ako faktor 50 pre deti. Keď pokožka dostane hnedkastý nádych, tak môžete postupne uberať. V opačnom prípade riskujete poškodenie pokožky. Najmä počas letnej sezóny hrozia relatívne časté intezívne dažde a miestami aj cyklóny. Ja som počas môjho trojmesačného pobytu zažil cyklóny dva, z toho pri jednom bol úplny zákaz voľného pohybu a každý musel zostať zavretý doma. Vypadávala elektrina aj internet. Hrozia taktiež časté dažde, a to počas letnej sezóny vo vyššej miere. Zhruba polovicu dní z roka na Mauríciu prší. Záleží však na tom, ako som už spomenul, v ktorej lokalite ostrova sa nachádzate. Na severe ostrova je počasie celkovo lepšie. No i tak je vhodné so sebou nosiť dáždnik.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ubytovanie a pláže

Musím poznamenať, že nepreferujem ubytovanie v rezortoch, ale v apartmánoch a u súkromných osôb, kde to vyjde oveľa lacnejšie. Ja osobne si ubytovanie vyberám pomocou portálov Airbnb a Booking.com. Keď budete rozmýšľať nad tým, kde si vyberiete ubytovanie, tak môj osobný názor je: určite si vybrať severnú stranu ostrova. Počul som to aj od domácich a počas môjho pobytu sa mi to niekoľkokrát potvrdilo - na juhu je horšie počasie. Najkrajšie pláže na severe sú podľa mňa tieto, v tomto poradí: Trou aux Biches (pláž rezortu), Mon Choisy (kde sú vyhradené ohniská a je možné si spraviť barbeque), Grand Baie (zátoka + množstvo reštaurácií priamo pri pláži), Belle Mare (aquaventure - vodné atrakcie), Pereybere (veľmi príjemná tichá a bezpečná lokalita blízko Grand Baie). Keby ste sa nakoniec rozhodli ísť na juh, tak odporúčam Le Morne, Flic en Flac, alebo Blue Bay. Osobne odporúčam sa zamerať na Grand Baie. To je centrum života pre návšteníkov ostrova. Nájdete tam množstvo obchodov, reštaurácií, nádherné pláže, turistické centrá, kde si môžete vybaviť výlety, nákupné centrá a nočný život, proste všetko, po čom srdce moderného Európana/Európanky baží.

Trou aux Biches
Trou aux Biches (zdroj: Peter Patočka)

Doprava

Kratšie priame trasy medzi často navštevovanými lokalitami sú bez problémov zvládnuteľné autobusom. Ale odporúčam predtým, ako sa vydáte na cestu, skontrolovať či existuje vhodné spojenie pre Vašu trasu prostredníctvom stránky http://mauritius-buses.com. Takmer všetky lokality z juhu na sever sú spojené cez hlavné mesto Port Louis, kde je aj hlavná autobusová stanica. Cestovanie na prestup neodporúčam, autobusy nemajú fixné časy. V podstate čakáte na zástavke, ktorá je označená čiernou vertikálnou tabuľou s bielym textom BUS STOP a autobus niekedy príde, zväčša sú intervaly niekoľkokrát za hodinu. Posledný autobus ide z Port Louis okolo 18:00, do Port Louis sa vracajú okolo 20:00. V prípade, že chcete objavovať krásy ostrova, čo vysoko odporúčam, tak je vhodné požičiať si auto. Požičovne nájdete v Grand Baie, autá požičiavajú aj výletné kancelárie. Prenájom bežného štvormiestneho auta sa pohybuje okolo RS 1 000/deň. Okrem auta požičiavajú aj skútre, ktorých cena sa pohybuje okolo RS 800/deň. Treba myslieť aj na to, že väčšina požičovní berie za auto vrátnu zálohu (podľa dohody) v stovkách eur. V rámci ostrova sa dá dopravovať aj taxíkom a súkromnými autami. Nefunguje tu žiadna z aplikácií typu Uber/Taxify na ktorú sme zvyknutí a dispečing je tiež biedny. Najosvedčenejšia metóda je zastavovať okolo idúce taxíky a s hľadaním voľného určite nebude problém. Domáci majú zaužívané trúbiť na okolo idúcich bielych, ktorí sa prechádzajú popri ceste a ponúkajú im odvoz, samozrejme za peniaze. Treba sa iba dopredu dohodnúť na cene, lebo vás doslova ošklbú. Napríklad cesta naprieč ostrovom z Grand Baie na letisko by mala vyjsť RS 1 500. Menšie trasy, napr. z Port Louis do Grand Baie okolo RS 600. V porovnaní s autobusom: cesta z Port Louis do Grand Baie autobusom vyjde na RS 45 na osobu. Stáva sa, že keď čakáte na zástavke, tak namiesto autobusu zastaví auto a ponúkne sa, že vás zvezie po trase autobusu. Vtedy sa treba spýtať, či je cena "the same as bus" a zaplatíte iba toľko, čo by ste zaplatili v autobuse.

Výlety na ostrovy

Rôzne, nazvime to cestovné kancelárie, ponúkajú výlety na susedné ostrovčeky za prijateľnú cenu. Na ostrov Île aux Benitiers Vás motorovým člnom zoberú približne za RS 2 000 na osobu. Je to celodenný výlet, kde môžete stretnúť cestou vo vode delfíny a zaplávať si s nimi. Na nádhernom ostrove Vám dajú barbeque (kuracie, šalát, bageta, alkohol), kde strávite niekoľko hodín a okolo 16:00 sa vraciate naspäť. Ďalšie ostrovy sú Île aux Cerfs s nádhernou plážou, ktorá pretína 2 ostrovy pri sebe, alebo aj Gabriel Island, kde vás zoberú katamaránom s kapacitou 20, resp. 40 ľudí, stojí to približne RS 1 500 / osobu. V Grand Baie je cestovných kancelárii niekoľko a aj na pláži obchádzajú zamestnanci agentúr a ponúkajú výlety. Ja som bol veľmi spokojnýu s Keiffel Tours. Na ich internetovej stránke http://ilemauriceexcursion.com si môžete pozrieť celú ponuku výletov a rovno si telefonicky alebo emailom objednať výlet. Ráno Vás vyzdvihnú v Grand Baie, alebo požiadajte o pick-up na ubytovaní, ktorý je v cene.

Black River Gorges National Park
Black River Gorges National Park (zdroj: Peter Patočka)

Telefónovanie, internet v telefóne

Neoplatí sa volať a prijímať hovory zo slovenských telefónnych čísiel v rámci ostrova a už vôbec nie platiť si európske roamingové dátove balíky. Keď chcete používať telefón s internetom, odporúčam osloviť niekoho miestneho, napríklad u koho ste ubytovaný, aby vám zaregistroval miestnu SIM kartu z telekomu. Dátové balíky majú veľmi prijateľné. Na 300MB/týždeň zaplatíte RS 50 na mesiac stojí 2GB iba RS 300. Kompletnú ponuku nájdete na internetovej stránke spoločnosti Telecom. Keď budete mať kartu, stačí poslať SMS. Kredit si dobijete v každom malom stánku (alias vetešníctve), väčšinou sú označené ako "Tabagie".

Stravovanie

V lokalitách so zvýšenou mierou turistov, ako je Grand Baie a blízko verejných pláží sa nachádza množstvo reštaurácií. Najčastejšie je na výber medzi domácou kuchyňou a čínou. Cena hlavného jedla pre 1 osobu sa pohybuje okolo RS 400. Veľké čapované pivo stojí RS 160, káva RS 100. Pre tých, ktorí chcú ušetriť, je lepšie sa stravovať v nákupných centrách, kde menu stojí okolo RS 200. Z tradičnej mauricíjskej kuchyne by ste mali ochutnať Biryani, Masalu, placky Roti (čítajú sa roči). Z ovocia odporúčam ananásy, mango a šťavu z čerstvého kokosu, ktoré predávaju aj popri ceste. Ďalšia možnosť je variť si priamo na ubytovaní. Väčšina ubytovaní má aj vlastnú kuchyňu. Štandard je chladnička, mikrovlnka a dvojplatnička, trúbu nečakajte. Kebyže si chcete niečo z miestnej kuchyne vyhotoviť aj sami, pripravil som celkom zrozumiteľné recepty na kuracie biryani a hovädzie mäso na masala kari. Fast foodom sa radšej vyhýbajte, vrátane stánkov popri ceste s vysmážaným kuracím mäsom, slížami a pod. Zaručene vás z toho minimálne preženie. Dobré je mať so sebou Endiex na tráviace problémy, alebo niečo podobné na upokojenie žalúdka, keď sa niečo stane. Voda z kohútika je pitná.

Bezpečnosť

Síce mi bolo od viacerých zdrojov povedané, že je ostrov bezpečný a kriminalita je tu nízka, skúsenosť a feeling mám trochu iný. Určité časti ostrova, najmä niektoré úzke uličky s polorozpadnutými domami, nie sú vhodné na nočnú prechádzku. Nočné krádeže, prostitúcia a drogy sú v týchto častiach zrejmé, aj napriek tomu, že majú veľmi tvrdé tresty. Určitú časť viny nesie aj polícia, ktorá je pomerne skorumpovaná. Domáci obyvatelia sú zvyknutí v prípade riešenia problému priniesť fľašu drahšieho rumu, o probléme si pohovoriť a problém nie je. Podobným problémom je aj veľké množstvo ,,podnikavcov“, ktorí nemajú problém sa na úkor turistov obohatiť. Stretnúť ich môžete všade a buďte si istý, keď Vás niekto osloví ,,my friend“ a chce Vám pomôcť, resp. ponúknuť službu, zadarmo to nebude a je vysoko pravdepodobné, že Vás pomerne výrazne obtiahne. Našťastie to nie je až také kritické ako v arabských krajinách a zväčša jedno-dve razantne ,,NO“ celú situáciu ukončia. Dávať pozor si treba najmä na taxikárov, strážcov áut na parkoviskách, neoficiálnych sprievodcov pri známych atrakciách a pouličných predavačov bez licencie.

Nákupy

V prípade, že nejakú vec skutočne potrebujete, najrýchlejšie ju zoženiete v nákupných centrách. V jednotlivých obchodoch vrámci mestečiek sa platí iba v hotovosti, pričom každý tovar by mal mať cenu. Veľmi časté sú takzvané vetešníctva, čo sú v podstate malé potraviny, kde kúpite okrem ryže a pečiva aj baterku do auta alebo postrek na mravce. Z menších domácich obchodov je celkom lákavé oblečenie, ktoré je lacnejšie ako u nás i keď sa zdá, že menej kvalitné ako na Slovensku. Veľmi pôsobivé sú tiež obchody s rôznymi náboženskými predmetmi (napr. sošky). V centre Port Louis sa nachádza bazár, ktorý by ste určite mali navštíviť. V jeho okolí sa nachádza množstvo malých obchodov so zaujímavým a lacným tovarom. Skutočne za facku nakúpite priamo v Port Louis v čínskej štvrti. Keby ste chceli zohnať niečo z druhej ruky, môžete skúsiť portál ako http://www.bling.mu alebo https://weshare.mu

Nočný život

Kluby, alebo festivaly na Mauríciu nečakajte. Jediný nočný život, ktorý sa nám podarilo nájsť je v Grand Baie smerom na Pereybere. Niekoľko nočných klubov ako Banana, Insomnia, Alcatraz a Safari bar sú otvorené až do rána. Napĺňať sa začínajú okolo 23:00 hod. a zatvárajú okolo 6. ráno.

Atrakcie, zaujímavé miesta

Spomeniem iba niektoré najzaujímavejšie miesta a atrakcie.

  • Île aux Benitiers - celodenný výlet na ostrov, počas ktorého je možné stretnúť delfíny a plávať s nimi vo vode (RS 2 000/osoba)

  • Scuba diving - potápanie v oceáne, vhodné aj pre začiatočníkov (úvodná inštruktáž a prvý ponor v bazéne). Pre skúsenejších potápačov s PADI certifikátom: potápanie so žralokmi! (RS 2 200/osoba)

  • Sky diving - tandemový zoskok z lietadla s inštruktorom (RS 10 000)

  • Hiking - výlet do prírody, nádherné scenérie a výhľady. Asi najjednoduchší je Le Pouce. Veľmi pekný výhľad je z Le Morne. V prípade, že chcete prejsť najznámejší prírodny park, odporúčam Black River Gorges, avšak s doprovodom.

  • Grand Bassin - najznámejší hinduistický chrám (alias Mandir) na ostrove. Zasvätený Lordovi Shiva

  • Aquaventure - ponúka vodné atrakcie ako parasailing, jazda na nafukovačke a chodenie po morskom dne

  • Botanická záhrada - známejšia je Pamplemouses, ešte je na ostrove aj druhá Curepipe

  • Zip line, Squad (jazda na štvorkolke) - určite nemôže chýbať, keď navštívite prírodné parky Domaine De L'Etoile alebo La Vallee Des Couleurs

  • Port Louis - hlavné mesto ostrova (prístav, poštové múzeum, bazár, citadela)

  • Vodopády - Tamarind Waterfall je asi najfascinujúcejší. Má sedem kaskád, dá sa v ňom spraviť veľmi pekný hiking s možnosťou okúpania. Určite nechoďte v šľapkách, ale prineste si pevnú obuv. Za zmienku stoja aj Rochester falls, odkiaľ sa dá skákať z výšky do vody. Ďalšie sú GRSE a Chamarel waterfall.

  • Trou aux Cerfs - obrovský kráter. Vznikol v druhej fáze vulkanickej aktivity, z ktorej sa vytvoril ostrov

Inšpirovať sa môžete aj na tejto mojej mapke, kde som zaznačil všetky zaujímavé miesta, ktoré som na ostrove navštívil:

Mapka
Mapka (zdroj: Peter Patočka)

Niektoré z dychberúcich lokalít ostrova sa nám podarilo zachytiť a môžete si ich pozrieť na našich videách:

Hinduistický festival Thaipoosam Cavadee - Triolet Mauritius

Scuba diving - Pro Dive Mauritius, Trou-aux-Biches | Aquaventure, Poste de Flacq

Vodopády - Tamarind, Rochester, Chamarel, GRSE

Hiking na Le Morne Brabant | prírodný park La Vanille

Casela World of Adventures

Botanická zahrada Sir Seewoosagur Ramgoolam, Továren na spracovanie cukrovej trstiny L'Aventure du Sucre, Curious Corner of Chamarel, Seven Coloured Earth in Chamarel, Cap Malheureux

Autor textu, obrázkov a videí: Peter Patočka
Korekcia: Mirka Pastoreková

Peter Patočka

Peter Patočka

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

FacebookYoutube Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéCestovanieNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu