1. HORSKÝ HOTEL TÁLE:
Na začiatku musím konštatovať, že pri recenzii Hotela Partizán Tále **** pravdepodobne nebudem objektívny. Je to môj najobľúbenejší hotel na Slovensku. K hotelu mám citový vzťah. Bol som v ňom ubytovaný cca 20x. Organizoval som tam dva semináre. Naposledy, pred 10 rokmi, v roku 2015,to bol seminár DAŇOVÉ KAUZY A DAŇOVÉ JUDIKÁTY, na ktorom sa zúčastnilo 50 účastníkov. Hotel je situovaný v rekreačnej lokalite Tále pri obci Bystrá a neďaleko Valaskej, odkiaľ pochádza moja mama a kde som prežil prvých päť rokov svojho života. Hotel staval ako stavbyvedúci môj starý otec Ján ŠINTAJ. Dodnes mám jeho fotku rozostavaného hotela z roku 1960, na ktorej je zo zadnej strany napísaný jeho rukou rok a poznámka „Horský hotel Tále“, ešte bez oficiálneho názvu Hotel Partizán.
2. HOTEL V LESE, LES V HOTELI:
Naposledy som bol ubytovaný v Hoteli Partizán na 6-dňovom (5 nocí) pobyte spolu so synom v posledný augustový týždeň v dňoch 24.– 29.08.2025. Rezervačný systém nám vyhodil cenu 1 600 €, ale po e-mailovej urgencii na recepciu hotela nám poskytli 10 % zľavu a pobyt nás vyšiel na 1 400 €. Polovicu ceny bolo potrebné zaplatiť pri rezervácii a druhú polovicu na recepcii hotela hneď pri ubytovaní (myslím si, že pri štvorhviezdičkovom hoteli by stačilo až pri odchode). Obidve finančné transakcie som zrealizoval platobnou kartou. Pravdou je, že sme si rezervovali drahšiu,tematickú izbu Horal s krbom. V cene pobytu sú raňajky na báze švédskych stolov, olovranty a večere, ktoré sa striedajú v hotelovej reštaurácii Panoráma a kolibe TálskaBašta, ktorá sa nachádza cca 200 metrov od hotela. V cene boli aj dve relaxačné masáže, ktoré sme ale nevyužili (nebol čas) a fľaša prosecca, ktorá nebola po príchode na izbe a ktorú som musel urgovať na recepcii. Hotel má slogan: „Hotel v lese, les v hoteli“. Na webovej stránke sa píše, že je to „zážitkový“ hotel. Má 6 poschodí, 5. poschodie bolo zrekonštruované a 6. poschodie nadstavené v roku 2011 vďaka eurofondom. Hotel má kvalitne spracovanú webovú stránku. Je situovaný v srdci Slovenska, v Nízkych Tatrách, v rekreačnej oblasti Tále. V blízkosti sú atrakcie, ktoré môžu byť základňou pre fakultatívne výlety: Bystrianska jaskyňa, Čiernohronskáželeznica v Čiernom Balogu, Srdiečko a lanovka na Chopok, múzeum áut RED CARS v Brezne a najväčšie indoorové ihrisko a jump centrum Bounce Park v Banskej Bystrici. Čo vyčítam manažmentu hotela je, že kontinuálne zvyšuje ceny. Hotel sa po čase, podľa mňa, stane neprístupný pre strednú triedu, pretože bude pre ňu príliš drahý. Hotel je známy aj tým, že je obľúbené miesto konania seminárov advokátskych koncipientov. Slovenská advokátska komora vyberá zväčša štvorhviezdičkové hotely, čo pre advokátov (ktorí semináre koncipientom platia), nie je práve lacná záležitosť.
3. WELLNESS:
Je všeobecne známe, že Hotel Partizán má 2. najlepšie hotelové wellness na Slovensku po hoteli Permon v Podbanskom. Hotelové wellness centrum má2 255 m² a nachádza sa v podzemí na -1 poschodí hotela. Wellness pozostáva z bazéna, v ktorom sa teplota vody pohybuje okolo 28 stupňov, a dvoch víriviek, v ktorých bola teplota vody 38 – 39 stupňov. Plus sauny, sauny a ďalšie sauny s panoramatickým výhľadom na les. Na osemročnédeti nemajú hotelové šľapky ani župany, takže sú im župany trochu veľké. Wellness je otvorené do 21.00 hodiny a hotel sa o neho stará: je tam čisto a nie šmykľavo. Hotel by mal zainvestovať do nového fitness vybavenia, pretože ja som na tých strojoch jednoducho nevedel cvičiť. Fitness centrum som navštívil 2x, nikdy tam nikto nebol a ani razsom necvičil. Po príchode do hotela ma prekvapili dvažeriavy. Na recepcii, aj podľa tabule označujúcej stavebné povolenie, som sa dozvedel, že hotel chystá modernizáciu,2. a 3. etapu, a výstavbu exteriérového a relaxačného strediska. Rozmenené na drobné, hotel stavia exteriérové bazény vo veľkom štýle. Na výveske nie je uvedená výška investície ani to, či je financovaná z eurofondov. Manažment hotela si ale dal šibeničný termín: chcú stavebné práce skončiť do 06/2026. Takže keď sa budúci rok ubytujem na hoteli, skontrolujem projekt. Keď všetko pôjde dobre, bude to komparatívna výhoda hotela a bude to „wow“. Vizualizácie vyzerajú veľmi dobre. Zatiaľ sú pod hotelom obrovské jamy, ale väčšina hrubej stavby (betonáž) je pravdepodobne zrealizovaná. Bude to mať význam vtedy, keď interiérové hotelové wellness bude prepojené s exteriérovými bazénmi (predpokladám, že áno). Zatiaľ boli pri hoteli len pozostatky dvoch napoly prírodných bazénov, ktoré niekedy dávno slúžili ako prírodné kúpalisko. Pamätám si, že keď som ako teenager trávil letné prázdniny u starých rodičov vo Valaskej, chodil som s bratrancami na letné kúpalisko na Tále. Kúpalisko vtedy bolo otvorené pre verejnosť, nebola to súčasť hotelového komplexu a bola tam strašne studená voda(predsa len je to Národný park Nízke Tatry). Predpokladám, že voda v novovybudovaných externých bazénoch, ktoré budú tvoriť súčasť hotelového komplexu, bude vyhrievaná. V opačnom prípade ju využije len zopár otužilcov.
4. REŠTAURÁCIA:
Počas nášho 6-dňového pobytu sme mali objednanú polpenziu: raňajky a večere. Úplne to stačilo: obedy sme trávili na výletoch a nechceli sme sa zbytočne celý deň časovo viazať na hotel. Raňajky sa podávali do 09.00 hod. v hotelovej reštaurácii Panoráma formou bufetových stolov. Raňajky sú dostatočne bohaté, každý si tam nájde svoje. V hotelovej reštaurácii majú dva roboty, ktoré sú odparkované na určenom mieste a zbierajú použitý riad. Samy sa po naprogramovanej trajektórii pustia do hotelovej kuchyne a potom sa vrátia naspäť. Môjho syna roboty fascinovali, a preto sme si vyberali stôl čo najbližšie k jednému z robotov. Pravdepodobne je to českývýrobca, pretože modul obsluhy mal robot v českom jazyku. Skúšali sme sa im postaviť do cesty, či sa vyhnú kolízii, ale oni zastavili a potom nás ladným ťahom obišli. V Prešove má tiež jedna zo stredných hotelových škôl v jedálni nainštalovaného podobného gastronomického robota. Novinkou bol olovrant v čase medzi 15.30 až 16.30 hod. v hotelovom bare v podzemí na -1. Večere boli podávané formou bufetových stolov striedavo v hotelovej reštaurácii Panoráma a Tálskej Bašte. Tálska Bašta je veľké plus Hotela Partizán a večerali sme v sprievode živej hudby. Z kapacitných dôvodov bol sortiment jedál v bašte menší ako v hotelovej reštaurácii. Apropo, gastronomický koncept sa pravdepodobne osvedčil, pretože sa dlhé roky výrazne nezmenil. Tipujem, že vinotéka v reštaurácii Panoráma je jedna z najväčších hotelových na Slovensku. Čo by som vytkol, je, že napriek polpenzii si ubytovaní hostia musia nápoje pri večeri doplácať. Bol som hrdý, keď som si mohol v hotelovom bare objednať alkohol Palantír z liehovaru SABER z neďalekého Brezna, ktorý vlastní môj bratranec z maminej strany.
5. UBYTOVANIE:
Na pobyt som rezervoval tematickú hotelovú izbu JUNIOR HORAL o rozlohe 44 m2. Páčilo sa mi, že má funkčný krb. Podľa recepcie sú v hoteli len dve izby tohto typu. V prvý deň bolo chladnejšie a v noci sa nekúrilo. Chcel som si preto zakúriť v krbe. Na moje prekvapenie chýbalo drevo aj zapaľovač. Urgoval som požiadavku na recepcii a do pol hodiny ju vybavili. Škoda, že takéto maličkosti kazia inak bezchybný imidž hotela. S kozubom to bola story na pokračovanie. Hneď prvú noc som spálil všetko drevo. Oheň plápolal do druhej v nocitakým jasným plameňom, že som nemohol zaspať. V hoteli to asi nebýva zvykom a počítajú s tým, že drevo je určené na celý pobyt. Zase som musel urgovať dodávku dreva. V kozube sme zapaľovali oheň každý druhý deň. Tentokrát nám doniesli zopár takých hrubých polien, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani kogeneračná jednotka fungujúca na báze spaľovania biomasy, ktorá zásobuje teplom jedno stredne veľké slovenské mesto. Papier, resp. štiepky, nám nedodali, o urýchľovači horenia nehovoriac. Ja som si napriek tomu poradil a oheň sa v kozube druhýkrát rozhorel. Bola to taká malá „vojna“ medzi mnou ako ubytovaným hosťom a recepciou. Myslím, že na recepcii (alebo kto to mal na starosti) predpokladali, že to vzdám. Keď videli, že nie, polepšili sa a v predposledný deň pobytu nás zásobili takým objemom dreva, za ktorý by sa nemusel hanbiť zrub v horách. Tentokrát nám doručili aj štiepky a papier na rozhorenie dreva. Niekto si asi uvedomil, že som tvrdohlavý hosť. Alebo im imponovalo, že som si poradil sám a že som sa nesťažoval. Oheň horel v kozube do tretice tak intenzívne, že som sa miestami bál, že podpálim hotel. Ale bola to romantika, aj keď teplo neznesiteľne sálalo, a to sa ešte na konci augusta počasie vonku v noci oteplilo. Chýba mi, že v rodinnom dome, v ktorom bývam, developer nemyslel na kozub. V posledný deň pobytu, ktorý pripadol na štátny sviatok SNP, sme sa odubytovalido 10.00 hod. Vzhľadom na to, že ide o štvorhviezdičkový hotel, manažmentu hotela by som odporučil posunúť termín odubytovania o jednu, resp. dve hodiny. Parkovanie je v cene ubytovania a neplatí sa extra, čo považujem za plus. Horné parkovisko je vyasfaltované, ale väčšinou býva plné. Dolné parkovisko je roky v nezmenenom stave a bolo by ho treba zrekonštruovať. To isté platí o hlavnom schodisku, vedúcom ako hlavný vstup na recepciu hotela, ktoré je pri pohľade zboku v dezolátnom stave. Dúfam, že pri aktuálnej modernizácii hotela dôjde k jeho rekonštrukcii. Podľa mňa je Hotel Partizán jeden z najlepších hotelov na Slovensku: je situovaný v nádhernom prostredí, ma za sebou 65-ročnú históriu a udržiava si kvalitu služieb. Má zaujímavý animačný program pre deti. Je vlastnený rodinnou firmou, ktorá hotel manažuje, a nie je súčasťou hotelovej siete. A má bonus navyše, ktorý má máloktorý hotel na Slovensku a ktorý možno nevidí sporadický hotelový hosť: tento hotel má „dušu“.