reklama

Vianočný stromček už v advente? Nie.

Kedy ozdobujete doma vianočný stromček? Ja si myslím, že ozdobiť vianočný stromček v advente je ako chodiť šibať cez pôst.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Advent je obdobie radosti - radostného očakávania. Táto radosť však nie je úplná, pretože Kristus sa ešte nenarodil. A preto sa nepatrí oslavovať skôr, než sa narodí. Preto aj v kostoloch máme skromnú výzdobu, nespieva sa glória, nehrá toľko organ, rúcho je fialové atď.

Je to ako keď s kamarátmi nachystáte narodeninovú oslavu pre priateľa. Všetko je nachystané a vy už len čakáte, kým príde. Je to radostné očakávanie, ale nie je to ešte oslava. Keď sa nasýtite už počas prípravy, tak si oslavu poriadne neužijete. Keď sa najete a napijete ešte predtým, než príde váš priateľ, tak potom už s ním nebudete jesť a piť. A ak aj áno, tak nie už nie s takou chuťou a radosťou. A keď si odkrojíte z narodeninovej torty pred príchodom oslávenca, tak pokazíte zmysel celej prípravy a oslavy. Treba jednoducho čakať na správnu chvíľu, aby sme si daný výnimočný okamih užili naplno.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vianočný stromček je vianočný a nie adventný. Tiež s ním treba čakať na správnu chvíľu. Nie je to iba stromček, pretože je to veľmi silný symbol Vianoc. Je to ako narodeninová torta. Je to symbol, ktorý nás teší a napĺňa radosťou a pokojom. Radosť a pokoj, ktoré žiaria z vianočného stromčeka sú len symbolom pravej radosti a pravého pokoja, ktoré nám priniesol Ježiš svojim narodením. Preto by sme mali čakať až na štedrý deň s jeho ozdobením (až keď sa "minie" advent), pretože si tak viac uvedomíme spojenie symbolu pokoja so Zdrojom pokoja, symbolu radosti s Prameňom radosti a symbolu celých Vianoc s Ježišom Kristom.

Patrik Lenčéš

Patrik Lenčéš

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  25x

Volám sa Patrik Lenčéš. Mám záľubu v teológii a filozofii. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu