reklama

Rozhovor o pokoji

„Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam, nie ako svet dáva, vám ja dávam. Nech sa vám nermúti srdce a nestrachuje.“ (Ján 14;27) Mal som dnes rozhovor so žiakom, ktorý prišiel neskoro na prvú hodinu. Je to milý chlapec, ale má problémy s presnými príchodmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Dnes sa rozhovoril. Býva v okrajovej štvrti mesta v rodine, v ktorej sa ráno zobúdza a odchádza prvý. Vyrozumel som, že vstáva sám, nik ho nevyprevádza, nezabalí desiatu a nepridá úsmev. Práve naopak, býva napomínaný ostatnými, ktorí si neprajú byť vyrušovaní v rannom spánku. Jeho švagor si požičal od neho budík a nevracia mu ho. Chlapec má obavu, že príde neskoro aj nabudúce.Všetci v tejto rodine sú plní nepokoja. Nepretržite sa odohrávajú hádky a spory pre úplné maličkosti. Denne je niekto proti niekomu a nie je možné to zastaviť. Chlapec túži po pokoji. Keď chce ostatných upokojiť, ozve sa, a odpoveďou je ešte väčší nepokoj a neporozumenie. Rozpráva o matkinej hystérii, ktorá zaplavuje domácnosť a všetkých obťažuje. Na chlapcovi vidieť bezradnosť a vyčerpanie. „Neviem, čo mám robiť, tam sa človek môže zblázniť“ sú jeho slová. Napriek tomu v jeho očiach nie je hnev, je v nich túžba a pochopenie. Je v nich túžba rozdávať radosť a radosťou byť obklopený. Na hodinách je bystrý a rýchlo dokáže pochopiť i abstrakcie. K ostatným je milý, neposmieva sa, neuráža sa.A tak som počúval jeho rozprávanie, ostatní chlapci účastne mlčali. Prikrývalo nás bolestné ticho pravdivého, úprimného vyznania. A odrazu som si uvedomil, že nás jemne ovieva prítomnosť pokoja, porozumenia a lásky. Porozumenia, pokoja a lásky Toho, ktorý sám je pokojom a láskou. Uvedomil som si vlastnú neschopnosť pomôcť chlapcovi a jeho blízkym. Uvedomil som si, že človek sám nemôže zmeniť ľudské srdce. Žiadny človek nemôže zmeniť srdce inému človeku. A predsa ma naplnila vďačnosť, lebo viem, že môžem prosiť Toho, ktorý Lásku a Pokoj dáva. Toho, ktorý vyslovil úvodné slová.Ježiša Krista.A tak v modlitbe volám a prosím za môjho žiaka a jeho blízkych. Prosím, aby sa slová a zasľúbenia Ježiša Krista stali v chlapcovej rodine skutkom.Ďakujem.

Ján Paulík

Ján Paulík

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Ospravedlnený hriešnik, vďačný za nový život v Ježišovi Kristovi. Učiteľ, misijný pracovník, kresťanský poradca, dobrovoľník, otec, manžel. Zoznam autorových rubrík:  ZamysleniaSúrodenciMoji chlapciDarčeky z NebaZ manželkinho denníkaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu