reklama

Dalajláma po 9 rokoch 2009-09-09 opäť na Pasienkoch

Bol horúci letný septembrový deň a množstvo ľudí obliehalo športovú halu na Pasienkoch, ako dlhokánsky had sa tvoril rad na vstup aby si vypočuli prednášku (nie Mečiara) jedného z najvýznamnejších duchovných vodcov na Zemi, jeho Svätosť Dalajlámu XIV. - Oceán múdrosti ako znie preklad jeho titulu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Akoby zázrakom som dostala na poslednú chvíľu 2 VIP vstupenky a mala tak možnosť z blízka vidieť tohto Tibeťana. Veľmi som sa na tento deň tešila, pretože pred 9 rokmi ma jeho prednáška zaujala, dokonca viac ako jeho kniha. Kamarát ma poprosil, aby som mu podala správu, a tak som vytiahla z kabelky 3 malé priepustky a čarbala si stručné poznámky, aby vôbec niečo z toho mal. Rada sa o Dalajlámove myšlienky podelím so všetkými, nič to, že ten deň, keď tu bol je ďaleko, radšej teraz ako nikdy.

„Ja ako jedinec nie som vôbec dôležitý, dôležitý ste vy, všetci ľudia, pretože ja som len jedinec, zatiaľ čo Vás je veľa a máte tak veľkú silu."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dalajláma mal prednášku o jednom z najdôležitejších prvkov tibetského budhizmu - súcite /compassion/

Súcit - poznáme 2 druhy, nižší i vyšší, ten nižší je biologický

Napr. Matka - cíti voči dieťaťu, tento nižší súcit však vnáša pripútanosť

  • Vyššia formu súcitu je bez pripútania

  • Dá sa rozvinúť aj zo semienka súcitu biologického

Súcit nepotrebuje náboženský kontext, dalajláma ho volá tzv. sekulárnou etikou, pretože súcitiť môže každý, bez ohľadu typu náboženstva a viery i neveriaci

Je rozdiel súcit a ľútosť, ľútosť pociťujú aj zvieratá, u človeka má kontext povýšenosti, ale pociťovanie súcitu v sebe zahŕňa aj samotný rešpekt voči bytosti ako takej a tiež úprimné želanie šťastia všetkým bytostiam na Zemi /mantra/, pretože jednotlivec závisí od šťastia ostatných, od celku, je potrebné, aby prosperovali aj ostatní a preto sa treba starať o šťastie ostatných, týka sa nás to, napr. tvrdenie, že vojenský konflikt druhých sa nás netýka je krátkozraké, lebo jedného dňa sa môže dotknúť aj nás.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

20.storočie bolo storočím krviprelievania

21.storočie bude dialógom, postavenom na vzájomnej úcte a rešpekte druhých a malo by sa k nemu pristúpiť so súcitom.

Dalajláma radí : Experimentujte sami so sebou, čo sa týka súcitu, spoznávajte sami seba a na sebe, čo vám súcit prináša. Ako ? Využívaj svoj intelekt vo svoj prospech a limituj strach, hnev, žiarlivosť, nie je prínosné toto v sebe držať dlhé obdobie, ale skúsiť správať sa ako dieťa, nahneváš sa, a za chvíľu zabudneš, z dlhodobého hľadiska si hnevom a inými negatívnymi myšlienkami škodíme, treba obetovať krátkodobý prínos v prospech dlhodobého a limitovať v sebe negatívne emócie, pestujte v sebe súcit so všetkými bytosťami, to pomôže riešiť vaše problémy, lebo ja zajtra odídem, ale vaše problémy tu s vami zostanú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Krása - tá vychádza zvnútra, tá fyzická je krátkodobá, o pár týždňov, či mesiacov začneme riešiť u partnera iné veci a možno prebudíme v sebe negatívne emócie ako hnev a žiarlivosť, ale krása vnútorná vydrží dlho, manželstvo postavené na vnútornej kráse vydrží celý život.

Otázky /nie sú uvedené v poradí akom boli prečítané, skrátené/.

Boli ste vždy taký optimista, alebo je to výsledok Vašej duchovnej cesty ?

„V zásade Tibeťania sú veselí a radi sa smejú, to vám potvrdia turisti aj číňania, takže je to aj môj charakter a samozrejme sčasti aj výsledok duchovnej cesty."

Čo nás naučila táto svetová hospodárska kríza z hľadiska duchovenstva?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

/dalajláma si dal do tibetčiny preložiť čo je to hospodárska kríza a spôsobil tak všeobecné veselie/

„Ha-ha-ha, to ja neviem, úprimne, ale raz som sa rozprával s jedným mojím priateľom, čo podniká a viem, že určite ju spôsobila ľudská chamtivosť, hrabivosť a egoizmus človeka „chcem viac, viac, viac

Ako čeliť v živote problémom ?

„Buďte realistickí, pozerajte sa na problém z väčšej perspektívy, akoby z diaľky a problém sa hneď zmenší." /žiadna kaša sa neje horúca.../

Dá sa pomôcť depresiám v dnešnom svete študovaním náučnej literatúry napr. histórie, filozofie a pod. ?

„Myslím, že treba pozorne preskúmať, čo dané depresie spôsobuje a odstrániť prvotnú príčinu. Môžete robiť čokoľvek, pokiaľ neodstránite príčiny, čo ju spôsobujú, dlhodobo to nepomôže, môžete krátkodobo odpútavať svoju myseľ a zabávať sa ako len chcete, dôvody depresií to neodstráni a bude sa to stále vracať."

Ako prekonať lenivosť ? /dalajláma nerozumie slovu lenivosť /lazyness- v angličtine sa používa skôr pasívny tvar „byť lenivý" being lazy, dáva si ho preložiť do tibetčiny, v sále zašumí smiech a potom po preklade sa schuti zasmeje/

„Ha-ha-ha, neviem, či ja som tá správna osoba, na ktorú ste sa obrátili s touto otázkou. Ja som totižto tiež lenivý. Ale dobré je sa motivovať a tak prekonať vlastnú lenivosť. Pripomenúť si prínosy pre seba z danej činnosti, ktorú sa nám nechce práve robiť a nebrať to ako povinnosť."

Ako prekonať stres v súčasnej dobe ? /sála vybuchne smiechom/

„Uff, to ja neviem ! musíte si vy sama nájsť vlastný spôsob, v tomto vám ja asi nepomôžem... alebo sa snažte znížiť si svoje nároky na život, vzdať sa luxusu a presťahovať sa inde, žiť povedzme z toho, čo si dopestujete, v pokoji, a tak určite budete mať menej stresu... ale to ste asi nechceli počuť ako riešenie, nuž v tomto vám neviem poradiť...."

Dalajláma rovnako ako pred 9 rokmi aj teraz mal pri sebe mnícha, ktorý mu pomáha s prekladom do tibetčiny a naopak. Počas prednášky zrazu mních odišiel a Dalajláma si to nevšimol. Potreboval však rýchlo preložiť do angličtiny jeden výraz, otočil sa k mníchovi a ten tam nebol, Dalajláma s úsmevom a za smiechu publika, aby nestrácal čas, začal ho volať po mene a neváhal sa britko vybrať za ním, aby jeho odpoveď nestratila niť, ale mních sa rýchlo vrátil, čosi priniesol a už svoje miesto neopustil.

Mám 16 rokov a pred týždňom som na vlastné oči videla ako tragicky zahynul môj 18 ročný priateľ. Kde sa nachádza teraz jeho vedomie ? /dalajláma nemo zopne ruky v úžas/

„Ach, to je veľmi smutné... veľmi smutné... viete, teraz musíte v sebe vzoprieť všetky sily, aby ste dokončili školu. Nesmiete byť zúfalá, trpieť beznádejou, smútkom. Váš priateľ, keby vás totižto videl v takomto stave, tak by ho to nepotešilo, bol by nešťastný. Ak ste veriaca, tak vedzte, že to malo nejakú príčinu, či dôvod, ak nie ste veriaca potom musíte byť realistická..."

Môžu formovať naše myšlienky našu vlastnú budúcnosť ?

„Nie. To, čo ju formuje, môžu byť len skutky, myšlienky nie,"

Po 2 hodinách komunikácie je Dalajláma už unavený a hovorí tlmočníčke, nech vyberie poslednú otázku. Tlmočníčka mu ukazuje lístočky s tým, že zostali posledné dve, nech si vyberie jednu. Dalajláma teda súhlasne mávne rukou, že odpovie na obidve posledné...

Aký najhorší deň a aký najkrajší ste zažili ?

„Uf, bolo veľa krásnych dní, ale aj zlých, naozaj neviem, ktorý by som pomenoval ako najhorší a ktorý najkrajší. Ale možno najhorší deň bol, keď som musel utiecť z Tibetu, lebo prišli Číňania, a najkrajší asi keď som to prežil, na druhý deň po úteku."

Aké dôležité posolstvo vo výchove majú odovzdať rodičia svojim deťom ? /dalajláma bez zaváhania odpovedá./

„To najdôležitejšie je, aby ste strávili s vašimi deťmi čo najviac času. A dali im čo najviac lásky. Deti, ktoré majú nedostatok lásky, neskôr v živote horšie komunikujú s ľuďmi, prežívajú viac strachu. A treba ich naučiť súcitu, potom ich život bude ľahší."

Z daných otázok som bola trochu rozpačitá, myslela som, že ľudia sa budú pýtať iné otázky. Ako spomenul jeden týždenník Žurnál„..ľudia si kupujú statky vo veľkých množstvách z Číny a Dalajlámu používajú na „údržbu" svojho ducha. Číňania okrem iného využívajú Tibet na skládku jadrového odpadu. Naozaj zavádzajú kanalizáciu, či vodovod, ale to sa dialo aj za Napoleona. Francúzsky cisár zaviedol na kontinente metrický systém a ďalšie inovácie. Európania ich pochopili ako užitočné a ponechali si ich, ešte predtým však vyprevadili cisárskych vojakov domov a imperátora na jeden opustený ostrov." Tibetský vodca však nežiada odtrhnutie, ale autonómne práva aké mu náležia. A všetci sa tvárime, že nás sa to netýka.

Údajne Tibet bol vždy súčasťou Číny. Nie je to celkom pravda. Potom by nebolo Slovensko, či Československo, Fínsko, a ďalšie krajiny vrátane ázijských. Akokoľvek, nech sú všetky bytosti na Zemi šťastné bez ohľadu hraníc.

Lucia Paulikova

Lucia Paulikova

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

posadnutá cestovaním, závislá na zážitkoch a priateľoch Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu