reklama

Sú prokurátori psychicky vyšinutí jedinci?

Všetko začalo večer v jeden nepríjemný zimný deň. Roztrasený hlas v telefóne mi oznámil strašnú správu – pri dopravnej nehode zrazil môj blízky človeka. Nechcem rozoberať podrobnosti, pre každého slušného človeka je takáto udalosť mimoriadne bolestivou traumou. V našom prípade netrpel len blízky, ale celá rodina.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (32)

Stalo sa to neďaleko priechodu, takže napriek skutočnému priebehu policajti nehodu doslova „prišili“ šoférovi auta, ani sa nezaoberali jeho verziou. Potvrdilo sa, že šofér je jednou nohou v hrobe a druhou v kriminále. Stalo sa to a my sme sa k tomu od začiatku stavali tvárou v tvár. Nechceli sme prípad zbytočne predlžovať a komplikovať napádaním nekompetentného a nezmyselného znaleckého posudku, napriek tomu, že sme mali svedkov i racionálne podložené dôkazy spochybňujúce posudok. Dôležité bolo, že chodec, ktorý vbehol priamo pod auto nehodu prežil a zo zranení sa vyliečil. Súd vydal trestný rozkaz, trest udelený samosudcom môj blízky prijal ako dôsledok za udalosť.
Vtedy sa prokurátor prvý raz odvolal – trest pre dovtedy bezúhonného človeka s čistým registrom vodiča sa mu zdal prinízky. Nasledovalo mimoriadne nepríjemné a stresujúce súdne pojednávanie, kde môj blízky opäť bez rečí prijal celú vinu, a to i napriek všetkým pochybnostiam a nepresnostiam vo vyšetrovaní nehody. Priamo na mieste sa dohodol s rodinou poškodeného na finančnom vyrovnaní a snažil sa s maximálnou slušnosťou a ústretovosťou prípad urovnať, aby sa konečne po troch rokoch uzatvoril. Opäť bol pripravený prijať trest, rátal dokonca aj s jeho zvýšením. Sudca sa napriek niekoľkým nemiestnym narážkam zachoval férovo – keďže súdil bezúhonného človeka, potvrdil pôvodný trest s odôvodnením, že nevidí zmysel v udelení vyššieho trestu. Potvrdenie trestu sme prijali, prijala ho aj rodina poškodeného bez akýchkoľvek výhrad (ak by chceli, mohli rozsudok napadnúť).
Prokurátor si vyžiadal pätnásť dní na rozmyslenie. Potom prišlo vyrozumenie, že sa opäť odvolal. V prípade, kde trest prijali obe strany bez výhrad mi to pripadalo na hranici psychickej poruchy. Prípad znovu otvoril krajský súd. Opäť sa rýpal v detailoch. Zástupca prokuratúry sa bez akýchkoľvek dôkazov snažil blízkeho vykresliť ako beštiu za volantom, človeka, ktorý zráža s pasiou chodcov ako na bežiacom páse. A s vytrvalosťou pitbula požadoval tvrdší trest. Pre človeka, ktorý od začiatku spolupracoval, ktorý sa slušne zachoval aj napriek tomu, že mal viacero dôvodov na to, aby cítil krivdu a bojoval za svoju pravdu. A ktorý sa zo všetkého mohol vysekať aj iným spôsobom, ako prijatím viny a trestu. Mohol, no neurobil to. Prokurátor opäť konal opäť bez mandátu a racionálneho dôvodu.
Chvalabohu, sudkyňa krajského súdu dokázala, že aj v súdnej mašinérii pracujú ľudia s triezvym úsudkom a zdravým rozumom. V plnej miere potvrdila to, čo dvakrát povedal sudca okresného súdu. Odvolanie prokurátora zamietla ako neodôvodnene tvrdé a potvrdila pôvodný trest. Proti rozhodnutiu už nemožno podať odvolanie, nočná mora sa skončila.
Blízky bude pykať a trest zasiahol na dlhý čas do jeho každodenného života. Rodine poškodenej osoby zároveň musí uhradiť náklady vo výške veľmi veľa peňazí. Tým sa, dúfam, všetko uzavrie. Budeme si žiť opäť svojím životom, no blízky bude mať na rozdiel od všetkých záznam v registri trestov.
Vďaka nevysvetliteľne úbohému správaniu prokurátora sa prípad ťahal sedem mesiacov a zbytočne zaťažil dva súdy, ktoré nestíhajú riešiť oveľa dôležitejšie prípady. Celý prípad sa pritom preťahoval neuveriteľné tri roky. Je skutočne spoločenská nebezpečnosť skutku, pri ktorom sa bez výhrad prijala vina i trest taká vysoká, aby stála za neustále odvolávanie prokurátora? Alebo na prokuratúre nemajú dôležitejšie prípady? Je skutočne nevyhnutné traumatizovať slušných ľudí, z ktorých daní žije aj prokurátor?
Môže sa tak správať psychicky zdravý a duševne vyrovnaný človek? Skôr by som na základe osobnej skúsenosti povedal, že ľudia, ktorí vezmú prácu prokurátora sú psychicky vyšinutí, neukojení a životom bití chudáci. Česť výnimkám, páni...

Marián Pavel

Marián Pavel

Bloger 
  • Počet článkov:  71
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Bývalý redaktor denníka SME, teraz u konkurencie. A otec jedného úžasného dieťaťa. Zoznam autorových rubrík:  VŠEOBECNE

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu