Čo jedia Číňania a čo my?

Koľko ľudí toľko chutí. U tak vzdialených kultúr, ako je tá čínska a naša, to platí dvojnásobne. Čo majú radi Číňania, no našinec by to do úst nedal?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

To je mastné

Snáď každá rodina má ako súčasť rodinného slovníka nejaké detské brepty, či vtipné hlášky. U nás pochádza väčšina z nich od mojej sestry. “Fúúúj, to je mastnééé” sa ozvalo hneď ako zbadala kúsok prerasteného mäsa, alebo niečo tuk pripomínalo. Nechuť k mastnému si ponechala až do dospelosti. Som si istý, že na tom u nás nie je nič zvláštne, predsa len má to spoločné s mnohými Slovákmi. V Číne by však zostala nepochopená.

Číňania milujú mastné! Kuchár v českej reštaurácii v Šanghaji musel začať vymieňať jemné mäsko za prerastené kusy ak chcel, aby mu to Číňania jedli. Kusy tukom sa dávajú najváženejšiemu hosťovi pri stole ako pocta, a jedno z najslávnejších jedál Číny je bôčik s minimom mäsa a maximom tuku. Mäso z neho niekedy dokonca nechávajú nezjedené, tuk však nikdy. Samostatný tuk sa pridáva aj ako dochucovadlo do rezancových polievok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Soľ nad zlato, nie však v Číne

Ešte jednu vec musel český kuchár zmeniť vo svojej reštaurácii v Šanghaji. Musel prestať soliť. Čínska kuchyňa, najmä tá na pobreží je jemná a soľ sa pridáva minimálne. Všetky české jedlá reklamovali ako presolené. No môj otec by ich určite reklamoval ako nedosolené.

Keď už sme u môjho otca, ten si návštevy Číny užíva. Konečne si totiž môže dať dobroty z mladosti, ktoré sa z naších jedálnych lístkov už vytratili. Vnútornosti. Srdcia, pľúcka, žalúdky, držky, pečienky, črievka, varlatá, alebo aj býčie penisy, mozgy a už som dokonca mal aj kozie oči. To všetko Číňania milujú. Jedno z najslávnejších jedál sichuanu je “Manželské kúsky pľúcok” – kombinácia hovädzích sŕdc, jazyka a držiek. Kedysi obľúbené jedlo rikšiarov, keďže bolo lacné a sýte, u nás v čínskej reštaurácii by asi nešlo moc na odbyt.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Hlavne kosti, veľa kostí

V Číne je hosť vždy vopred vyzvaný, aby povedal, čo nemá rád. Moji klienti väčšinou svorne vravia – ak rybu, tak čo najmenej kostí. Číňanov to prekvapí. Najlepšie sú predsa ryby, ktoré majú veľa kostí. Čím má ryba viac kostí, tým má jemnejšie mäso. Prečo my cudzinci chceme len tie najhoršie a najlacnejšie ryby?

A neplatí to len o rybách. Číňania milujú obhrýzať kosti a vyberať špik. Aj hydina sa seká na kúsky s kosťami… Napríklad zo zvyšku pekinskej kačky, potom ako kuchár obreže lahodné mäsko, sa robí tanier vyprážaných kačacích kostí. Desiatky malých kostnatých kúskov s troškou mäska. Číňania to milujú.

SkryťVypnúť reklamu

Neobhrýzajú len kosti, ale aj paprčky a hlavy. Ak niekedy v Chengdu zbadáte krásnu Číňanku vo večerných šatách, ako obhrýza králičiu hlavu, nebuďte prekvapený. Králičie hlavy sú miestna špecialita.

Hlavy sa jedia aj z hydiny, prasat a hlavne z rýb. Rybia hlava je vyhlásená špecialita. Konkrétne z Tolstolobeca pestrého, druh ryby s naozaj veľkou hlavou. To je samostatné jedlo, telo sa nepodáva (môže sa ale z tela pripraviť iný pokrm).

Pochutná si každý

Čínske jedlo nie je výnimočné tým, aké druhy potravín jedia. Existujú síce aj špeciality, ktoré u nás nenájdeme, avšak ani v Číne sa nejedia všade. Napríklad hmyz sa je hlavne na juhu, surové jedlo sa je skôr na pobreží Číny a podobne. Avšak aj potraviny, ktoré sú u nás úplne bežné, majú Číňania radi na svoj spôsob. Ale nebojte sa, čínska kuchyňa je tak pestrá, že si v nej nájde niečo každý. Aj moja sestra ju má veľmi rada 

SkryťVypnúť reklamu
Pavel Dvořák

Pavel Dvořák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  154
  •  | 
  • Páči sa:  650x

Volám sa Pavel Dvořák, 12 rokov žijem v Číne, píšem blog a natáčam videá o čínskej kultúre a živote v Šanghaji (www.cestycinou.sk); píšem, prekladám a vydávam knihy (www.vydavatelstvorak.sk). Podrobnejšie na www.paveldvorak.sk Zoznam autorových rubrík:  Čína

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama

SME si všimli

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Vladimír Benčík

Ako CIA hľadala Archu zmluvy – Donald Trump odtajnil dokumenty

Príbeh ako z thrilleru - CIA na diaľku odhalila polohu Archy zmluvy

  • 4. apr
  • Páči sa: 19x
  • Prečítané: 1 153x
  • 1
Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Jozef Foltýn

Zavraždený Marek bol stelesnením slušného človeka

Marek Glodič bol ten najslušnejší človek akého som v živote stretol

  • 3. apr
  • Páči sa: 131x
  • Prečítané: 3 661x
  • 4
Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Matúš Radusovsky

Včelárske tradície a zvyky na Slovensku

Bohaté včelárske tradície Slovenska – od historických postupov po súčasné metódy odovzdávané z generácie na generáciu.

  • 26. mar
  • Páči sa: 7x
  • Prečítané: 423x
  • 0
O Západnom brehu...

Dávid Polák

O Západnom brehu...

...alebo o Judei a Samárii, ako tomuto územiu niektorí hovoria, sa veľa rozpráva, ale oveľa menej naozaj vie.

  • 7. mar
  • Páči sa: 18x
  • Prečítané: 1 058x
  • 2
John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Miloš Majšík

John Portasik (Ján Portášik) - Príbeh (ne)obyčajného človeka

Životný príbeh chalana, potomka slovenských prisťahovalcov do USA, ktorý napriek svojej chorobe šiel za svojím cieľom.

  • 27. feb
  • Páči sa: 44x
  • Prečítané: 2 317x
  • 1
Hlava XXII v štátnom IT

Marcel Rebro

Hlava XXII v štátnom IT

Spolu s "katastrálnym vírusom" skvelá kombinácia ako stráviť pracovný deň v nekonečnom cykle

  • 17. feb
  • Páči sa: 107x
  • Prečítané: 2 181x
  • 2

Hlavné správy zo SME.sk

Skladáte sa na Ficov plat, máte právo ho kontrolovať (komentár šéfredaktorky)

Beata Balogová

Skladáte sa na Ficov plat, máte právo ho kontrolovať (komentár šéfredaktorky)

Kontrola mocných je kontrola našich vlastných investícií.

  • 9. apr
Sťahovanie výroby, prepúšťanie i dovozné prirážky. Ako automobilky reagujú na Trumpa?
Zrekonštruovali historický byt v Bratislave. Zmizla izba pre slúžky, ostal drevený strop
Finančník Ovčarik: Prepady na trhoch sú bežné. Nepanikárte a využite to

Eva Frantová a 2 ďalší

Finančník Ovčarik: Prepady na trhoch sú bežné. Nepanikárte a využite to

Až neskôr uvidíme, či reakcia trhov na Trumpa bola opodstatnená.

  • 9h
reklama
SkryťZatvoriť reklamu