Šanghajčania milujú jedávať podla ročného obdobia. A na jeseň je to obdobie krabov. Presnejšie od septembra až do decembra. Jesť takého kraba, to nie je žiadna sranda. Je to zložitý proces, ktorý mi popravde trval dosť dlho, kým som sa ho naučil.
Zjesť kraba už zvládam. Ale kúpiť veru nie. No niektoré triky som sa už naučil. Rozlíšiť kraba ženského a mužského pohlavia je relatívne jednoduché, ale hlavne veľmi dôležité. Ich cena je totiž iná. Ale tento rozdiel sa mení podla obdobia, kedy sa kupujú. Mužskí kraby sú drahší na začiatku jesene, na konci jesene sú zase drahšie krabie dámy. A potom samozrejme, čím väčší krab, tým drahší. Dnes sme mali ponuku krabov od 20RMB za kus, až po naozaj veľkých za 80RMB kus. My sme na to išli skromne a tak sme si nakúpili za 38RMB za kus. To sa nekupujú žiadne desiatky krabov. Päť kusov je akurát na dobrý obed pre dvoch ľudí. Samozrejme k tomu bude treba trošku zeleninky a ryže.
Keď hovorím o kraboch v Šanghaji, tak hovorím o konkrétnom druhu. Takzvaní Dazha krab. Alebo sa im hovorí aj chlpatí kraby, lebo majú krásne zarastené klepetá. Tí najlepší pochádzajú z jazera Yangcheng. Toto jazero je ale veľmi malé a keby všetky kraby, čo sa predávajú ako "kraby z jazera Yangcheng" boli naozaj odtiaľ, nezostal by tam už ani jeden. Je možné že už ich tam ani moc nežije, lebo keď sme pri ňom boli, tak nás nechceli zobrať do oblastí jazera kde naozaj žijú. Miestni ukazujú len miesta, kde sú kraby "vykúpaní v jazere Yangcheng". Čo to znamená? Obchodníci prinesú krabov z iných jazier a do jazera Yangchang ich potom len vypustia aby sa "okúpali". Potom sa predávajú ako kraby z jazera Yangcheng, čiže draho. No a práve preto sme si my kúpili kraby z jazera Taihu. Toto jazero je (zrejme) väčšie (týmto som si popravde nie istý), ale hlavne nie je tak populárne ako Yangcheng. A tak väčšinou kraby z tohoto jazera nie sú len "okúpané", ale sú to domáci. A v očiach Šanghajčanov, ktorí krabov pravidelne jedia sú dokonca lepšie.
Ako sa taký krab kupuje? No čo budem veľa rozprávať, rovno som to natočil na video. Uvidíte, ako moja manželka kupuje päť krabov v čínskom Tescu. Každého jedného si ohmatá. Keď má bruško tvrdé, znamená to že má dosť mäsa. Presne o tom sa na videu baví s predavačom, titulky som preto nerobil. Všetkých štíhlych poslala späť do akvária. Ďalšie spôsoby ako rozoznať dobrého kraba je, keď sa veľmi bráni tak je zdravý. A tým pádom aj dobrý. Posledný spôsob je chytiť kraba za jednu nohu a nechať ho visieť. Ak sa odthrne, hovorí sa mu "krab s mäkkými nohami", tie nekupovať. Zaujímavosť je, že "krab s mäkkými nohami" má ešte jeden význam. Nespolahlivý človek, človek ktorý pred každým problémom uteká a bráni sa zodpovednosti je v čínštine "krab s mäkkými nohami"(软脚蟹). Pozor, v Pekingu by Vás možno nepochopili, je to veľmi lokálne oslovenie. Predsalen, Šanghajačania sú znalci od krabov.
Chlapík čo nám ich z toho akvária vyberal má môj obdiv. Strkal ruku medzi desiatky krabov akoby to boli uhorky. Ja by som tam teda ruku asi nedal. Vždy ich zručne chytil, vytiahol, ukázal nám ich, po schválení ich zbalil do "guličky" a obviazal špagátom, aby sa nám náhodou nerozutekali v taxíku. Veď uvidíte na vlastné oči ako vyzerá nákup v čínskom Tescu. Troška inak ako u nás :)
(úprava 3.10.)
Takto vyzerali potom u nás :)