Aj chuťové bunky zbližujú národy

Už dlho nebol svet tak rozdrobený a izolovaný, ako je na konci roka 2020. Spoločnosť je roztrieštená takmer v každej krajine. A aj samotné krajiny sú rozhádané.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Clá a obchodné vojny, brexit, zavreté hranice a karantény, nevraživosť voči imigrantom, rasizmus a obviňovanie kto môže za pandémiu. Hádky o očkovaní, vlády neschopné zaviesť fungujúce proti-epidemiologické opatrenia, uprednostňovanie ekonomických záujmov pred pokojným dožitím starších… Asi by som mohol písať ďalej, ale zrejme už viete, o čom hovorím. Čo nás môže znova zjednotiť? Čo máme všetci spoločné a milujeme to natoľko, že sme ochotní prekročiť predsudky, strach a nenávisť a znova získať túžbu spoznávať a objavovať iné kultúry? Odpoveď je jednoduchšia ako by ste si mohli myslieť. 

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dobré jedlo. 

Presne o tom je dokumentárny seriál na Netflixe Ugly Delicious (Škaredé lahôdky). Nie je to žiadna kulinárska šou. David Chang, kórejský emigrant druhej generácie do Ameriky sa pozerá na jedlo a kuchyne sveta optikou rasizmu, predsudkov a hľadá spôsoby, ako sa z toho vymaniť. 

Vedeli ste, že slovo kari v Indii vôbec neexistuje, ale je to slovo kolonizátorov, ktorým označovali všetky indické jedlá? A že India je na to slovo úplne alergická? Vedeli ste, že najobľúbenejšie pochúťky mexickej kuchyne sú vlastne z Libanonu? A viete prečo nemáme v Európe a ani v Amerike kvalitných čínskych kuchárov? Prečo u nás každá čínska strava chutí ako bufetový junk food? Všimli ste si, že keď pečiete mäso na ražni, ak ho pečiete horizontálne a nie vertikálne, môžete zákazníkom účtovať dvojnásobnú cenu? Len preto, že vertikálne pečenie má povesť arabského bufetu (kebab), ale horizontálne má šmrnc francúzskeho fine dinningu? Toto je len malý výber stereotypov, v ktorých sa utápame a kvôli ktorým si nevieme vychutnať dobré jedlo. No ak sa ich naučíme prekročiť, otvorí sa nám úplne nový svet. Svet plný farieb a chutí. A cez dobré jedlo iných kultúr uvidíme aj ľudí tých miest úplne novou optikou.

SkryťVypnúť reklamu

Seriál Ugly delicious je vynikajúci, ale nepíšem o ňom preto, že ma zaujal len ako seriál. Zaujal ma, lebo odkryl mnohé predsudky, v ktorým som sa ja sám topil. A vzbudil vo mne optimizmus, že aj napriek tomu, že sa svet nachádza v takom chaose, v akom sa na konci tohoto roka nachádza, stále sú tu ľudia, ktorí zasvätili celý svoj život tomu, aby pomohli iným zbaviť sa predsudkov, a pomohli im vidieť oveľa väčší a pestrejší svet. A to je optimistická myšlienka, ktorou by som rád začal rok 2021. 

Prajem vám všetko dobre do Nového roka!

Pavel Dvořák

Pavel Dvořák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  154
  •  | 
  • Páči sa:  650x

Volám sa Pavel Dvořák, 12 rokov žijem v Číne, píšem blog a natáčam videá o čínskej kultúre a živote v Šanghaji (www.cestycinou.sk); píšem, prekladám a vydávam knihy (www.vydavatelstvorak.sk). Podrobnejšie na www.paveldvorak.sk Zoznam autorových rubrík:  Čína

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

244 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu