reklama

Američania si vyrobili riadny prúser

Zatiaľ čo sa pozornosť sústreďuje na možný rusko-ukrajinský konflikt , v Juhočínskom mori sa odohráva tichá dráma.

Američania si vyrobili riadny prúser
Preteky medzi USA a Ćínou: Pátranie po utopenej americkej stíhačke F-35C Lightning II (Zdroj: CNN (snímka správ na www.cnn.com))
Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

Začali sa horúčkovité preteky, kto skôr vytiahne vrak americkej stíhačky F-35C Lightning II zo dna mora. Ak sa ho podarí vytiahnuť skorej Číňanom, majú USA veľký problém a môžu stratiť svoj technologický náskok voči svojmu najväčšiemu svetovému konkurentovi práve v dobe, keď sa ťažisko svetového diania presúva do Indo-Pacifického regiónu.

Súperenie o vplyv si vyberá svoju daň

V medzinárodných vodách uprostred Juhočínskeho mora sa v pondelok 24. januára pri nezvládnutom pristávacom manévri na lietadlovú loď USS Carl Vinson zrútila do mora americká stíhačka. Ide o námornú verziu najmodernejšej “neviditeľnej” stíhačky F-35C Lightning II na svete. Pilot pri pristávaní po rutinnom lete nezvládol manéver, stíhačka veľkou rýchlosťou narazila na palubu lietadlovej lode. Pilot sa katapultoval a stroj skončil na dne mora v hĺbke takmer 6 km.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri nehode sa zranil pilot a ďalší šiesti námorníci US Navy. Incident pozorne sleduje aj Čína. Tá si nárokuje túto časť mora ako svoje teritórium a je v spore s viacerými krajinami v regióne. USA v danej oblasti malo až dve lietadlové lode na pravidelnej plavbe na otvorenom mori v rámci demonštrácie slobodnej plavby (fredom of navigation). Niečo podobné práve vykonávajú všetky ruské námorné flotily, ktoré sa v rámci synchronizovaných cvičení majú nakoniec všetky  stretnúť v Stredozemnom mori.

Topiaca sa stíhačka F- 35C LIghtning II amerických námorných síl
Topiaca sa stíhačka F- 35C LIghtning II amerických námorných síl (zdroj: neznámy autor, Twitter)

Je to už druhá americká vojenská havária v poslednom čase. Podobne, ako v okolí Spojeného kráľovstva prebieha intenzívne súperenie medzi britskými a ruskými silami v oblasti uloženia podmorských káblov, aj čínske a americké sily demonštrujú svoje kapacity v Juhočínskom mori. V októbri minulého roku v tejto oblasti narazila na podmorskú horu americká útočná ponorka. Jej veliteľa prepustili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V prípade stíhačky je to trochu iné, lebo pristávanie na extrémne krátkej dráhe na palube lietadlovej lode je extrémne riskantný manéver. No Číňania si neodpustili politický komentár, že ďalšia havária je dôkazom americkej únavy a že im dochádza dych.

Číňania sú majstri reverzného inžinierstva a to je pre USA problém

Američania stratili drahý stroj za 100 miliónov dolárov. Ale to nie je až taký problém pri ich obrannom rozpočte. Skutočný problém je v tom, že táto neviditeľná stíhačka má na svojej palube extrémne dôležité utajované zariadenia. V súčasnosti Číňania síce dokázali vyvinúť prototypy napodobneniny F-35 Lightning II (Shenyang J-31/F60), ale nemajú ani zďaleka také vlastnosti, ako americká stíhačka.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz môžu Američania svoj technologický náskok pred Čínou stratiť. Americké námorné sily sa horúčkovito snažia nájsť a vytiahnuť vrak havarovaného lietadla. Číňania ich pozorne sledujú a zrejme aj vysielajú do oblasti svoje podmorské prostriedky. Majú rovnako schopnosť tieto stroje vytiahnuť a dostať sa tak k americkým radarom, riadiacim jednotkám aj veľmi dôležitým kryptografickým  zariadeniam.

Celá operácia môže trvať niekoľko týždňov a Američanom sa nemusí podariť nájsť a vytiahnuť stroj na hladinu. A to je šanca pre Číňanov. Začali sa veľké preteky, kto sa k vraku dostane skôr. Číňania sú povestní svojimi schopnosťami spätného inžinierstva. V minulosti kopírovali sovietske (ruské) aj americké stroje. Bolo to prácne mechanické kopírovanie technológií. Cez nastrčeného človeka Su Bin sa Číňanom podarilo ukradnúť projekty stíhačky F-22 Raptor. Dnes sú podstatne technologicky vyspelejší a v niektorých technológiách sú už pred Američanmi a ďaleko pred Rusmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz majú Číňania šancu siahnuť si na dne Juhočínskeho mora na jackpot.

Použité zdroje:

US Navy races to recover F-35 jet from South China Sea (cnn.com)

F-35C fighter jet: Race is on to reach sunken US plane... before China - BBC News

Race to salvage US F-35C fighter jet that crashed in hostile South China Sea | South China Sea | The Guardian

Race to recover Navy jet in South China sea I ABCNL - YouTube

Here's why the US doesn't want its F-35 wreckage to fall into China's hands (cnn.com)

Navy confirms authenticity of photo and video showing F-35 that crashed into South China Sea - CBS News

F-35 jet in South China Sea: China and US in race to salvage ‘flying computer’ fighter jet | The Independent

Design Copies – Reverse Engineering – Way to Aviation Power? Are J 20 and J 31 Overhyped – Air Power Asia

Pavel Macko

Pavel Macko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  5 402x

Predseda mimoparlamentnej opozičnej strany ODS - OBČIANSKI DEMOKRATI SLOVENSKA. Som generálporučík armády v zálohe. Venujem sa: stratégie a technológie, bezpečnosť a obrana, medzinárodné vzťahy. Vzdelanie: Ing. (1. výzbrojno-eletrotechnický - optoelektronika a 2. automatizácia velenia a elektronické počítače) CSc. – vojenská technika, VA Brno MSc. – stratégia národných zdrojov, NDU, Washington D.C., USA vyšší akvizičný kurz (II. st VŠ), USA Skúsenosti: technické, manažérske a vojenské funkcie, velenie a riadenie medzinárodných tímov, velenie a riadenie medzinárodných vojenských operácií, inovatívny výcvik a simulačné technológie. Top zamestnania: zástupca náčelníka GŠ OS SR, veliteľ NATO JFTC, zástupca veliteľa pozemných síl, veliteľ celoarmádnej logistiky, šéf operácií ISAF v Afganistane, zástupca pre podporu veliteľstva ALLC HQ Heidelberg. . Zoznam autorových rubrík:  Obranná politikaNaše ozbrojené silyBezpečnostná politikaTrocha histórieKauza generálov fantómSpoločnosťSpomienky a zaujímavostiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu