reklama

Potrebujeme oddaných vojakov, čestných policajtov a ráznych dozorcov

Vojaci a policajti si nezaslúžia ťahanice o platy. Primeranú úpravu platov a systému odmeňovania potrebujú všetky bezpečnostné zložky. Vojaci by ale nemali byť rukojemníkmi len preto, že na vnútre pre samé kšefty zaspali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Ministerstvo obrany presadilo vo vláde návrh novely zákona č. 281/2015 Z.z., ktorý hlavne prináša dlho očakávanú a avizovanú zmenu systému odmeňovania profesionálnych vojakov. Ozvali sa policajné odbory aj ministerka Saková a začali atakovať zmenu platov vojakov. Jedni z pocitu krivdy a ministerka Saková z dôvodu obavy masívnych presunov policajtov, hasičov a záchranárov do radov vojakov. Vnútro zaspalo a teraz sa snaží blokovať vojakov, alebo podmieňovať zmenu u vojakov rovnakým zvýšením aj vo svojom rezorte. Vojaci sa majú stať akýmisi rukojemníkmi politických vyjednávaní. Zbytočne sa tak vytvára napätie medzi jednotlivými ozbrojenými a bezpečnostnými zložkami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetci si zaslúžia lepšie spoločenské ohodnotenie a platy, aj keď existujú zásadné profesijné rozdiely medzi vojakmi, policajtami, záchranármi, zborom väzenskej a justičnej stráže a ostatnými bezpečnostnými zložkami. Povolanie profesionálnych vojakov a ďalších ozbrojených zborov už dávno nie je atraktívne a regrutácia nových členov je čoraz ťažšia. Doplatili na to najviac práve vojaci.

Závisť medzi jednotlivými ozbrojenými zložkami nie je na mieste. Každý druh služby má svoje špecifiká a vyžaduje si inú prípravu a výcvik. Na rozdiel od absolútnej väčšiny svojich kolegov z ozbrojených zborov, vojaci môžu slúžiť doma len výnimočne. Dnes mnohí za päťsto eur čistého slúžia ďaleko od rodiny na opačnom konci republiky. Nemajú žiadne príplatky za prácu nad určený čas. Majú síce stanovený fond pracovného času, ale v princípe slúžia v režime 24/7 (každý deň bez obmedzenia). Kedykoľvek ich môžu povolať z domu a za službu nad stanovený čas, aj celé týždne, nemajú nárok na príplatky za nadčasy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O špecifikách povolania vojakov vedia aj banky a poisťovne, keď ich vylučujú zo špeciálnych „promo“ balíčkov. Nemajú právo mať odbory ani petičné právo. To, že situácia je najhoršia práve v ozbrojených silách potvrdzuje fakt, že 25 % tabuľkových miest vojakov je neobsadených. Samotné tabuľkové počty sú už redukované na minimum.

Úpravu platov a systému odmeňovania si zaslúžia všetky bezpečnostné zložky, primerane svojim špecifikám. Ale je nekorektné a úplne amatérske brať vojakov ako rukojemníkov a volať po „rovnakých platoch“ ako to robí pani ministerka. Policajt, vojak, záchranár a príslušník ZVJS nie sú navzájom zameniteľné profesie. Každé toto povolanie má svoje špecifiká, ich príslušníci sú úplne odlišne pripravovaní a cvičení na úplne iné činnosti. Je diametrálny rozdiel v účele, funkciách, aj v pravidlách nasadenia a použitia sily u týchto zložiek. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To si fakt niekto myslí, že tieto povolania sú zameniteľné a že len stačí zobrať niekoľko tisíc policajtov z výkonu na oddeleniach a urobí z nich mechanizovanú brigádu? Je to nezmysel, tak ako je nezmysel chcieť rovnaké platy v týchto zložkách. Ani zo strelca operátora bojového vozidla nie je možné zo dňa na deň urobiť policajného vyšetrovateľa a preto má tento policajt podstatne vyšší plat ako vojak. 

Rezorty vnútra a spravodlivosti zaspali dobu, ale to nie je vina vojakov. Ministerstvo vnútra sa venovalo viac veľkým obchodom, ako čomukoľvek inému. Dokonca až tak, že úplne nepochopiteľne na seba zobralo kompetencie centrálneho obstarávateľa štátu aj pre iné rezorty. Keďže zo zákona je správcom majetku štátu ministerstvo financií, je úplne logické, aby úlohu centrálneho obstarávateľa plnilo MF ako v mnohých iných štátoch. Nikto neprišiel z rezortu vnútra vtedy, keď masívne nakupovali dosť drahú techniku pre svoje zložky a nepovedal, že to nie je fér voči obrane. Tam sa za ministra Glváča šetrilo na práve na ľuďoch a ich platoch aj na celkových počtoch, aby mohli aspoň niečo nakúpiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám zásadné výhrady k úprave systému odmeňovania a kariérneho poriadku pre profesionálnych vojakov. Navrhovaná úprava po vzore práve ministerstva vnútra do značnej miery likviduje už zavedený kariérny systém, devalvuje hodnosti a vnáša do personálneho manažmentu a odmeňovania subjektivizmus. Ale jedno sa mu nedá uprieť. Snaží sa zlepšiť platové pomery vojakov a zatraktívniť toto povolanie. Nie je to na úkor ostatných zložiek.

Vnútro a spravodlivosť si musia svoju domácu úlohu urobiť samy. Pani ministerka Saková by sa mala pozrieť aj na to, či naozaj všetci tí, čo sú v jej rezorte v služobnom pomere musia byť policajti. 

Pavel Macko

Pavel Macko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  5 402x

Predseda mimoparlamentnej opozičnej strany ODS - OBČIANSKI DEMOKRATI SLOVENSKA. Som generálporučík armády v zálohe. Venujem sa: stratégie a technológie, bezpečnosť a obrana, medzinárodné vzťahy. Vzdelanie: Ing. (1. výzbrojno-eletrotechnický - optoelektronika a 2. automatizácia velenia a elektronické počítače) CSc. – vojenská technika, VA Brno MSc. – stratégia národných zdrojov, NDU, Washington D.C., USA vyšší akvizičný kurz (II. st VŠ), USA Skúsenosti: technické, manažérske a vojenské funkcie, velenie a riadenie medzinárodných tímov, velenie a riadenie medzinárodných vojenských operácií, inovatívny výcvik a simulačné technológie. Top zamestnania: zástupca náčelníka GŠ OS SR, veliteľ NATO JFTC, zástupca veliteľa pozemných síl, veliteľ celoarmádnej logistiky, šéf operácií ISAF v Afganistane, zástupca pre podporu veliteľstva ALLC HQ Heidelberg. . Zoznam autorových rubrík:  Obranná politikaNaše ozbrojené silyBezpečnostná politikaTrocha histórieKauza generálov fantómSpoločnosťSpomienky a zaujímavostiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu