reklama

Exšéf daňových kriminalistov Makó obžaloval Roberta Fica

Monika Tódová urobila rozhovor s bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítom Makóom a je to najdôležitejší rozhovor za ostatných desať rokov.

Exšéf daňových kriminalistov Makó obžaloval Roberta Fica
(Zdroj: TASR)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Makó síce v rozhovore nepopisuje konkrétne korupčné činy, pri ktorých bol. Ani nemôže, keďže v nich stále prebieha vyšetrovanie a vyzradením detailov, o ktorých ako spolupracujúci obvinený vypovedal, by vyšetrovanie mohol zmariť. No aj bez toho však dokázal opísať princíp odporného korupčného systému, ktorý tu počas vlád Smeru fungoval. Makóova spoveď je cenná v tom, že ju urobil pred novinárkou, bez nátlaku, dobrovoľne. 

Rozhovor, ktorý už nejde vymazať

Systém, ktorého bol Makó súčasťou, fungoval tak, že oligarchovia (v jeho prípade Norbert Bödör) oslovovali schopných ľudí s flexibilnou morálkou, aby išli robiť na kľúčové pozície v silových zložkách a v štátnej správe. Peniaze, o ktoré by na plate kvôli prestupu z privátneho do verejného sektoru prišli, im oligarchovia doplácali v hotovosti. Makó bral od Bödöra desať tisíc, ako šéf KÚFS-u zarábal necelé tri tisícky v čistom. Takto to fungovalo aj v prípade šéfa Finančnej správy Františka Imreczeho a mnohých ďalších. „Určití ľudia mohli podosadzovať ľudí na určité pozície, ktorí im boli poplatní a vychádzali im v ústrety. Na základe toho riešili svoj biznis, mali z neho obrovské peniaze, ktoré neviete zarobiť v štandardnom trhovom mechanizme,” opisuje Makó v rozhovore, čím sa Bödörovi odvďačoval. O tom, či svoju pozíciu využíval na vlastné obohatenie (vypaľovaním podnikateľov), v rozhovore mlčí. Z kontextu iných jeho vyjadrení to však znie, že aj o vlastných zločinoch vyšetrovateľom povedal. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Niežeby sme netušili, že presne takto to v našom štáte funguje. Ale až teraz to počujeme z prvej ruky, od člena gangu. Nie sme v Rusku, tento rozhovor už nejde vymazať, bude tu s nami naveky. Budú si ho o dvadsať rokov mladí ľudia púšťať a neveriacky pritom krútiť hlavami, že to je fake a takto to pre živého boha nemohlo fungovať? Alebo si len povzdychnú a pomyslia “veď sa odvtedy nič nezmenilo”? 

O čo hrá Fico s Pellegrinim

Makóova výpoveď je obžalobou Roberta Fica. Lebo jedno je isté: Fico nie je hlupák, ktorému by rovno pred nosom niekto demontoval štát, dojil ho do bezvedomia a on by si to ani nevšimol. Sú len dve možnosti: Predseda Smer-u o princípe, členoch a zločinoch tohto systému vedel, ale nič nespravil, lebo z neho mal osoh. Politický alebo finančný. Čo znamená, že bol spolupáchateľ. Druhá možnosť je, že hlavne on bol jeho strojcom a šéfom. Šéf, tak Fica titulovali Kočner s Bödörom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Opozičný predseda strany Fico je dnes mimoriadne aktívny, má niekoľko tlačoviek za týždeň, burcuje ľudí, na september zvoláva protest, ide na stodvadsať percent. Vie, že čas hrá proti nemu a proti jeho komplicom, ktorí sú už vo vyšetrovacej väzbe. A ktorí, na rozdiel od Makóa nespolupracujú s políciou a odmietajú vinu. Prečo? Makó odpovedá:

„Možno si myslia, že ešte dôjde k nejakej politickej zmene. Môj pohľad je, že môže prísť k akejkoľvek zmene, ale s týmto sa už nič neurobí, lebo to sa nedá. V normálnej demokratickej krajine sa to nedá.“

Na následnú otázky M. Tódovej, či sme normálnou demokratickou krajinou, exšéf daňových kriminalistov odpovedá, že postupne budeme. Sme v bode zlomu, na začiatku systémovej zmeny a ešte sa to môže vyvinúť obomi smermi. A presne o to Fico s Pellegrinim hrajú, pre nich je to Teraz alebo už Nikdy.  

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prikrmovanie je zločin 

V tej časti rozhovoru, kde Makó opisuje, ako ​​mu Bödör vyplácal príplatok ku mzde, hovorí, že podľa neho sa o korupciu nejednalo. Mýli sa, lebo na inom mieste pripúšťa, že vďaka tomu bol k Bödörovi a jeho politickým kumpánom lojálny. A presne toto je pointou korupčného trestného činu ľudovo nazývaným prikrmovanie, ktorý je do minulého roku (v malej miere aj mojou zásluhou) súčasťou nášho trestného zákonníka. Kto by chcel dnes zhodnocovať svoju verejnú funkciu ako nedávno Makó, mal by vedieť, že horná sadzba za prijatie nenáležitej výhody je osem rokov odňatia slobody. 

 Rozhovor s Makóom je zaujímavý aj v tom, že mnohým ľuďom (aj mne) bude tento človek pripadať ako príjemný inteligentný chlapík, s ktorým by nemali problém zájsť na pivo či rodinnú dovolenku. Nie je to žiaden narcis a psychopat ako Kočner, a zdá sa, že ani násilník, ako Výboh, ktorí neváha fyzicky útočiť na novinárov. Veľmi ľudsky pôsobí aj jeho odpoveď na otázku, či ľutuje, že do smeráckeho korupčného systému vstúpil. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Mal som počúvať svoju ženu. Ona povedala, že nemám ísť vôbec do štátnej správy.“

Na túto Makóovu človečinu je dobre pamätať, keď je reč o korupcii. Žoviálnosť, inteligencia, príjemné vystúpenie totiž nie sú v rozpore s nenažratosťou, bezzásadovosťou a podvodmi. Kto niekedy zažil Roberta Kaliňáka osobne, vie, o čom hovorím. 

Obvinenie Pellegriniho je na spadnutie

Ostatné dni sa veľa hovorilo o obvinení Miroslava Výboha v kauze Mýtnik. Výboh mal okrem iného odovzdať 150-tisícový úplatok vtedajšiemu štátnemu tajomníkovi ministerstva financií a dnes predsedovi strany Hlas Petrovi Pellegrinimu. Je možné, že nie sme ďaleko odo dňa, keď bude obvineniu čeliť aj tento majiteľ polmiliónového bytu na dunajskom nábreží. Lenže neprekvapilo by ma, keď sa to isté nestane v prípade R. Fica. Viem si predstaviť, že nechával ostatných riešiť detaily a realizáciu predražených zbytočných kšeftov štátu so spriaznenými oligarchami a on len slovne či kývnutím hlavy dával na ne súhlas počas posedenia kdesi v Širokého hoteli. Čo sa statne v takom prípade s preferenciami strán oboch menovaných? Jedna možnosť: Nič, Pellegrini bude slovenský Babiš - populárny, ale s obvinením na krku. Alebo začne Hlas padať a voliči sa vrátia k Ficovmu Smeru, ktorý bude opäť jednou z najsilnejších strán. Neviem, ktorá z týchto dvoch možností je horšia. Tak si na upokojenie hovorím, že spravodlivosť so šatkou na očiach už stína hlavy, už je v ráži a ako povedal Makó, „môže prísť k akejkoľvek zmene, ale s týmto sa už nič neurobí, lebo to sa nedá.”

Rozhovor s Makóom si môžete prečítať tu a vidieť sa dá aj na Youtube

Čítať viac mojich postrehov môžete na tejto stránke

Pavel Sibyla

Pavel Sibyla

Pavel Sibyla

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  70x

Pochádzam z Hriňovej, žijem v Bratislave, Európsku úniu považujem za najlepšie miesto pre život. Napísal som dve prozaické knihy a množstvo článkov do Trendu, Sme a pre Denník N. Pracoval som v kancelárii prezidenta Kisku, viedol som Nadáciu Zastavme korupciu, som členom PS. Stále píšem, príležitostne učím. Vypočuť si ma môžete na adrese protinoci.podbean.com. Najťažšia a najdôležitejšia výzva, ktorú dnes Slovensko pred sebou má, je posunúť náš vzdelávací systém od podpriemeru k najvyššej kvalite. Všetko podstatné pre život jednotlivca, aj celej spoločnosti závisí od toho, či túto výzvu zvládneme. Ak je niečo, čo môžete spraviť, aby sa nám to podarilo, urobte to. Zoznam autorových rubrík:  VzdelávanieKorupciaPodcastNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu