reklama

Zdravotníctvo potrebuje v prvom rade zodpovedného pacienta

Strany či politici, čo sa nám snažia nahovoriť, že rozkrádanie zdravotníctva dokáže zastaviť okamžite po voľbách, akoby šibnutím čarovného prútika, či otočením Arabelinho čarovného prsteňa, nám jednoducho klamú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zdravotnícky systém a jeho fungovanie, respektíve nefungovanie, sa konečne stáva jednou z kľúčových volebných tém. Padajú rôzne návrhy na to, ako zvrátiť neuveriteľne vysoké čísla odvrátiteľných úmrtí. Médiá sú plné príbehov o tom, ako v jednotlivých prípadoch zdravotnícke zariadenia zlyhávajú a nedokážu poskytovať ani najzákladnejšiu starostlivosť. Všetky riešenia sa však stále točia okolo toho istého: v systéme chýbajú peniaze. Časť zožerie byrokracia, časť neefektívne služby a zvyšok si medzi sebou rozdelia poisťovne a oligarchovia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tá strana, či politik, ktorý tvrdí, že toto rozkrádanie zastaví ihneď po voľbách šibnutím čarovného prútika, ten klame. Systém, ktorý sa rozvíjal a cielene živil celé desaťročia, nebude také jednoduché rozbiť a postaviť nanovo.

Čo sa však urobiť dá a čo aj naše hnutie 99% chce presadiť, je vnútorná zmena v zdravotníctve, ktorá obmedzí počet peňazí, ktoré sa dajú rozkradnúť.

Dnes je bežné, že ľudia chodia k lekárom buď s banalitami, alebo až vtedy, keď je ich stav, a to aj následkom nezdravého životného štýlu, taký vážny, že si vyžaduje dlhodobé ošetrenie, hospitalizáciu, či operačné zákroky. Naučme ľudí, aby si svoje zdravie vážili, tak ako si vážia svoj majetok. K tomu je potrebné zaviesť motivačné prvky, ako napríklad indexovanie pacientov podľa ich životných návykov a životosprávy. Kto fajčí, prejedá sa a nemá žiaden pohyb predsa nemôže očakávať, že dostane rovnakú starostlivosť z našich spoločných peňazí, ako ten, kto žije zdravo a stará sa o svoje telo. Na bezodkladné a život zachraňujúce zákroky bude mať, prirodzene právo každý občan.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Namiesto toho, aby štát kontroloval každú zákazku v zdravotníctve, aby sa vytvárali kauzy, ktoré aj tak napokon odídu do stratena, vytvorme systém, kde si občania budú sami kontrolovať, kam, na aké zákroky a v akej výške ich peniaze odchádzajú.

Nejde tu o žiadnu novinku, ani neobjavujeme koleso. Podobný systém existuje v mnohých krajinách vyspelého sveta, ktoré majú s korupciou v zdravotníctve oveľa menšie problémy, ako má Slovensko. Stačí ak sa inšpirujeme napríklad rakúskym systémom. Opravíme fungovanie zdravotných poisťovní, lekární, zavedieme katalóg výkonov a prísnu kontrolu vydávaných liekov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes sme v stave, že len na existujúcom systéme v slovenskom zdravotníctve profituje len 1%. Medzi nimi sú oligarchovia aj tí, čo ho zneužívajú. Našim spoločným cieľom musí byť, aby sa tento pomer obrátil a zdravotníctvo tu bolo pre 99% všetkých občanov. 

Pavel Weiss

Pavel Weiss

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Líder strany 99% Občiansky hlas. 99% Občiansky hlas kritizuje korupciu, rozkrádanie a nesprávne priority počas vlády pravice aj ľavice po roku 1989 a za svoje hlavné priority považuje Zdravotnictvo , Ekonomiku , platovú rovnosť medzi ženami a mužmi, zníženie daní a odvodov pre nižšie a stredné vrstvy a vznik nových pracovných miest aj mimo Bratislavy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu