Dôležité upozornenie: pre potreby tohto článku si dovolím použiť slovo pijan na označenie ľudí (vrátane mňa) konzumujúcich (pijúcich) alkoholické nápoje vo väčšej miere, než len ako prípitok, či "kapurková". Mimo tohto článku ho používajte, ako chcete.
Krčma, hostinec, pub, bar, šenk, reštaurácia - podniky, v ktorých si ľudia posedia, popijú, niektorí sa aj opijú. Niekto denne, niekto príležitostne. Pre krčmára je to biznis, ktorý zvyčajne vynáša.
Obmedzme sa na vzťah krčma-pijan, pijan-krčma.
Zákonitosti obchodu sú tvrdé. Bola tu krčma, už nie je. Prečo? Skrachovala. Nieto zákazníkov-pijanov. Alebo málo míňali. Alebo majiteľa prešla chuť prevádzkovať krčmu. Alebo... pri pohľade do sci-fi filmov - alkohol je droga, pliaga, je zakázaný, ilegálny, vyrába len na technické účely...
Nepredstaviteľné? Kašlať na to, je to hudba nedohľadnej budúcnosti. A ako hovorí titulok článku, chcel som sa predsa pozrieť do minulosti. Tak poďme na to.
Problém sliepky a vajca, ak ma informácie neklamú, dodnes vyriešený nie je, no s mojou témou by hádam až taký problém byť nemusel. Alebo žeby...?
Či už z literatúry, alebo z filmov a inscenácií vieme, že alkohol je na svete dávno pradávno, že sa používal aj ako pijatika, aj na sterilizačné účely, alebo v akomsi spojení ako anestetikum. Lenže vo všetkých umeleckých formách narážame na fakt, že už existujú aj pijani, aj krčmy. Cúvanie do minulosti tu asi nepomôže, holt oprime sa o logiku.
Predpokladajme, že v prvej fáze rástla spotreba alkoholu, čoho dôsledkom bol vznik PIJANOV. Požívanie alkoholu dospelo do stavu, že rýchlym tempom klesali zásoby podomácky kvaseného i destilovaného alkoholu a bolo treba zabezpečiť zásoby iný spôsobom. Situáciu využili obchodníci, ktorí lokalizovali vhodné zdroje alkoholu, zabezpečili jeho logistický presun k zákazníkovi a zinkasovali finančné prostriedky ako odmenu za vykonanú prácu. Racionálne zmýšľajúci obchodníci majú však záujem o trvalý, resp. priebežný príjem, a tak po prieskume potrieb a solventnosti trhu vytvorili obchodné uzly, ktoré začali plniť niekoľko funkcií v jednom. Pre potreby lokálneho trhu sa takýto uzol stal zásobárňou alkoholu, distribučným miestom, zároveň kultúrnou ustanovizňou, komunikačným centrom, diskusným klubom, stravovacím zariadením, finančným ústavom,... Možno už vtedy sa tomu hovorilo KRČMA.
Alebo naopak - alkohol bol historicky známy ako vhodná tekutina podávaná počas spoločenských akcií vo forme prípitkov pri zvítaní, či "kapurkových" pri lúčení sa s funkciou mierneho vylepšenia nálady, alebo pri smutnejších udalostiach na utlmenie smútku,... Opäť sa však našli obchodníci, ktorí priniesli myšlienku, že na alkohole by sa dalo dobre zarobiť. A tak prišli s nápadom, že ak alkohol zlepšuje náladu, treba to využiť a náladu zlepšovať častejšie, a intenzívnejšie. A neobmedzovať sa na individualizmus, ale ponúkať tieto služby vo veľkom. Postavili budovu, do ktorej vhodnou reklamnou myšlienkou prilákali ľudí, a tak KRČMY sa stali hybným momentom vytvorenia spoločenskej vrstvy PIJANI.
Dve rozprávky, dva realisticky znejúce scenáre, no výsledok zostáva na rovnakej úrovni, ako riešenie problému so sliepkou a vajcom. Nevadí, zahrajme si futbal, dajme si pivko-dve, porozprávajme sa, zavtipkujme si, vyriešme nejaký problém,... Napríklad takto vyzerá už niekoľko rokov moja streda večer. Možno raz vyriešime aj chronológiu vzniku vzťahu krčma-pijan.
Pozn.: Kapurka je bránička (súčasť plota), no a "kapurková" tým pádom rozlúčkový prípitok pri kapurke.