
Minerálky, sýtené limonády, pivo, to sú nápoje, ktoré obsahujú úžasné množstvo oxidu uhličitého. Ten vnímame ako bublinky. S bublinkami vie byť sranda, no niekedy nám vadia. Ako sa ich teda zbaviť?
Ak si budete všímať ľudí okolo seba, zistíte, že niektorí si svoju limonádu miešajú lyžicou. Ja zvyknem klepnúť pohárom o stôl. Čokoľvek totiž vložíte do nápoja s vysokým obsahom bubliniek, tieto sa začnú na vloženom predmete zachytávať. Potom stačí zatriasť a bublinky uniknú. To isté platí o stenách pohára, v ktorom je nápoj naliaty (načapovaný). Klepnutím o stôl sa bublinky od stien odtrhnú.

Existujú však účinnejšie postupy. Napríklad ak ste zabudli pri objednávaní piva dodať, že ho chcete "rozbité", teda načapované s čo najmenším množstvom bubliniek. Stačí na to obyčajná papierová hygienická vreckovka, alebo tzv. nemastná servítka. V niektorých podnikoch majú na "rozbíjanie" piva dubové trubičky.
Podstata existencie bubliniek tkvie v tom, že oxid uhličitý je rozpustený vo vode, ktorá je súčasťou každého nápoja. Toto spojenie je však nestabilné, a teda náchylné na vznik a unikanie bubliniek, resp. až kolaps. Bublinky sa tvoria, ak sa nájde niečo, čo naruší stabilitu spojenia vody a oxidu. Stena pohára, lyžica, dubová trubička, papierová vreckovka. Čím pórovitejší materiál, tým viac dôvodov na uvoľňovanie bubliniek. Neveríte? Skúste!

A kedy vzniká spomínaný bublinkový kolaps? Napríklad keď sa traja najlepší pretekári Formuly 1 opäť zmocnia obligátnych fliaš šampanského.
Na záver ešte komentár k fotografiám:
1. čerstvo naliata kola
2. po vložení vreckovky sa kola spení
3. po vytiahnutí vreckovky bublinky miznú