reklama

pokuty Tescu II.

Celkom nedávno som písal o tom, ako za pár pokazených banánov a jabĺk dostalo Tesco pokutu milión EUR. Z reakcií som pochopil, že pokuty, hoc bezpochyby neprimerané, sú časťou verejnosti prijímané s porozumením.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

 Úradník si údajne len robil svoju prácu.... Nesúhlasím !!!! Podľa mňa úradník v prípade Tesca jednoducho nekonal štandardne a teda vo verejnom záujme, ale tak , ako to od neho možno žiadal niečí záujem. Dať Tescu v priebehu pár mesiacov päť pokút po milión eur v potravinách, kde sa obchoduje s eurovými položkami, jednoducho nemôže byť ani náhodné, ani primerané a teda ani normálne. Aký zámer sledovali tieto pokuty nechám zatiaľ ako otvorenú tému.

 Príbeh dopoviem inak. Možno trocha emotívnejšie, pretože cítim, že odhalenie podstaty tohto prípadu je v "silnom verejnom záujme".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za prvé : nemôže byť vo verejnom záujme, aby štátna mašinéria a politické strany dosiahli nekontrolovanú moc, a prostredníctvom špecifického zákona mohli pomocou konkrétnych úradníkov šikanovať a likvidovať. V podstate kohokoľvek. Ak to pripustíme nie je vylúčený ukrajinský scenár ani na Slovensku. Príbeh o Tescu, je podľa mňa príkladom surového nátlaku, veľkej nespravodlivej represie, ktorú ako je vidno môže štátna mašinéria použiť ak je záujem. A keď proti TESCU tak potom proti ktorémukoľvek členovi spoločnosti. Príklad Tesco je podľa mňa nemožno uložiť len tak ad acta. Ak dnes štátny úradník dokáže prostredníctvom pokuty za banalitu v podstate zlikvidovať podnikanie, zajtra môže vysťahovať z bytu, odsúdiť a zlikvidovať ktoréhokoľvek člena spoločnosti, opozičného politika, osobného nepriateľa. A to nemôže byť vo verejnom záujme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za druhé : V právnom štáte a demokratickej spoločnosti by nemali zákony umožňovať nadobudnúť totálnu moc. Ak ale je v sústave zákonov taký, ktorý umožňuje dať pokutu až do výšky 5 mil. eur v podstate za banalitu, a je iba na konkrétnom úradníkovi, či zasadí smrteľný úder, alebo iba ťažko zraní, znamená to, že niekto totálnu moc má. Dnes je to úradník kontrolujúci živnostníka, zajtra to môže byť policajt, ktorý dostane možnosť za prekročenie rýchlosti zobrať auto..

 Pokuta milión EUR za vystavený znehodnotený tovar v celkovej výške 17 eur je čosi bezpochyby obludné, škandalózne, neprimerané, šikanózne a iba možno poukazuje na to ako sa "modifikuje" demokracia. Ticho, postupne a pomaly. Len predvčerom sme stáli v pozore pred "aparátčikmi" , dnes akoby sa situácia pomaly vracala a my začíname v predklone stáť pred úradníkmi, ktorí ale celkom logicky môžu byť iba predĺženou rukou politickej moci. " Predvčerom" sme tu mali zákon o zákaze vytvárať zisk / za ktorý mimochodom ešte neprišiel celý účet/ "včera" niekto umožnil absurdne pokutovať a zajtra možno dostaneme všetci do daru zákon, ktorým nás budú monitorovať so zdôvodnením, že ide o ochranu pred terorizmom. To už ale nebude demokracia, ale totalita. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Pokuty Tescu musíme odsúdiť spoločne. V spoločnosti, kde neexistuje verejné odsúdenie nespravodlivosti sa nemôžeme cítiť bezpečne. Nemôžeme jednoducho očakávať ochranu verejného záujmu, ak si ho nevydobijeme sami. Na zdravotníctve a štátnej zakázke sme si pomaly zvykli, že záujmy skupín a jednotlivcov, dobre maskované za tzv. "silný verejný záujem", umožňujú hrubé presadzovanie sa na úkor celej spoločnosti. Výsledkom je úbohý stav zdravotníctva a obrovský štátny dlh . Výpaľnictvo exekutívy je nový prvok. Ak budeme akceptovať aj tento "nový trend", výsledkom môže byť strata slobody. Spomeňme si spoločne, koľko krát to už bolo, keď sa za "silný verejný záujem" skrývali osobné ambície. Kolektivizácia a znárodnenie, arizácia a privatizácia sa vždy dokázali zdôvodniť ako spravodlivosť v mene väčšiny. Pokuty Tescu môžu byť skrytou formou hore menovaného. Možno skryté osobné záujmy za "silný verejný záujem" ochrániť občana, ktorý si mohol domov odniesť hnilý banán..... . 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Naša historická pamäť je bohatá na príklady keď sa ukázalo ako doslova životu nebezpečné, ak sa zlé zákony zverili do rúk obyčajnej šedej úradníckej myši.

 Pokúsim sa ešte na inom konkrétnom príklade poukázať, že príklad Tesca nie je ojedinelý. Ide o záznam, kde kontrolný orgán vyčíta kontrolovanému zlý tvar písma na označení výrobku./ viď. obrázok / Šikana ? Možno. A možno iba výkon úradníka, ktorý si plní svoju povinnosť .....

Pavol Kollár

Obrázok blogu
Pavol Kollár

Pavol Kollár

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  40x

Som zamestnávateľ a daňový poplatník. 30 rokov platím dane a starám sa, aby platili dane stovky ďalších daňových poplatníkov. Celý život bojujem za fér pravidlá, proti korupcii, za lepšie prostredie. Zoznam autorových rubrík:  politika spoločnosť

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu