reklama

Snehové kráľovstvo pri Bratislave

Tíško padajúce snehové vločky menia svet na iný.Taký čistejší a belší. Perinbabkina perina prikryje krajinu, ktorá spí zimným spánkom. Tak tichúčko, nech ju nezobudíme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Šťastné a veselé

Ach jaj. Vianočné koláčiky, majonézový šalát, cukrovinky od výmyslu sveta. Zapnutá televízia a telo voľne pohodené na gauči. Minimum pohybu, maximum pohodlia. Dni sa menia na noci a zase naopak. Až jedného dňa sa stal malý zázrak. Tu v Bratislave začali padať snehové vločky. Prikrývajú zem svojou perinou a menia šedosť mesta na žiarivo biele miesto.

Noc. Oteplilo sa. Väčšina snehovej periny sa rozpustila a aj ten zvyšok, čo ostal, sa mení na čiernu „brečku“, ktorá vysoko fŕka od okoloidúcich áut. Brrrr...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo tak sa ísť prejsť trošku? A tak sa obliekam do zimnej vetrovky, na oči si dávam slnečné okuliare, ako ochranu pred slnkom. Je 29.12.2017 a mala by vládnuť zima. Mne to však pripadá, akoby prichádzala jar...

Cesta do lona prírody

Som rozhodnutý ísť kam ma oči povedú. Vychádzam pred dom, na uši si dávam slúchadlá. Púšťam si prijemný swing a v jeho rytme kráčam smer Rača.

Ulice sú prázdne. Nezvyčajné ticho. Toto ticho je tu vždy, keď príde čas sviatkov. Je jedno, či sú to sviatky vianočné, veľkonočné... Ticho občas prerušujú len autá, ktoré prejdú okolo mňa a stratia sa v diaľke.

Kuchajda. Krásne miesto. V meste a predsa iný svet. Tu tiež panuje kľud. Len pár športuchtivých ľudí zoceľuje svoje telá. Je tu pár bežcov, ktorí pritom, ako ma míňajú, dýchajú do rytmu svojich krokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zamyslený prechádzam po Nobelovej a ani neviem ako a ocitnem sa na Peknej ceste. Z myšlienok ma preruší iba občasné pošmyknutie sa na kúskoch ľadu, alebo snehu. Tu je tiež cítiť jar.

Rozprávková krajina

Stúpam po Peknej ceste a krajina sa razom mení. Snehu pribúda a opäť mi v očiach zažiari biela krajina. Slnko v kombinácii so snehom vytvára neuveriteľne krásne pohľady. Hrubo zasypané stromy a kríky bielym práškom ťažko nesú váhu nádielky. Niektoré to nezvládajú a lámu sa.

Cestou na Spariská. Vstup do Snehového kráľovstva.
Cestou na Spariská. Vstup do Snehového kráľovstva. (zdroj: Pavol Krajč)
Cukrovo-biela perina
Cukrovo-biela perina (zdroj: Pavol Krajč)
Tam kde vládol ruch, je teraz absolútny kľud
Tam kde vládol ruch, je teraz absolútny kľud (zdroj: Pavol Krajč)
A tu vládne pani zima
A tu vládne pani zima (zdroj: Pavol Krajč)

Tesne za horárňou končia stopy po pneumatikách áut. Končia, lebo krížom cez cestu je spadnutý strom. Zlomil sa, a tým oddelil svet ľudský od toho rozprávkového. Kráčam po známych miestach, ale vôbec ich nepoznávam. Všetko sa tu zmenilo. Je tu iba pár stôp po ľuďoch, ktorí sa nechali zlákať prechádzkou v prírode.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Opustená lavička. Už len aby na nej sedelo dievčatko a prišiel Mrázik
Opustená lavička. Už len aby na nej sedelo dievčatko a prišiel Mrázik (zdroj: Pavol Krajč)

Na Spariskách na ceste pribudnú koľaje po oceľovom tátošovi. Je to pre mňa mierna úľava, lebo chôdza v 20 – 30 cm snehu je namáhavá. A tak opatrne kladiem nohu pred nohu v stope od auta. Tieto stopy ma dovedú až na Dolný Červený kríž. Známa lúčka, kde v teplých mesiacoch posedávalo množstvo ľudí. Teraz toto miesto zíva prázdnotou. Len niekoľko nesmelých stupají narušilo snehovú perinu.

Len pár opustených stôp narúša bielu perinu
Len pár opustených stôp narúša bielu perinu (zdroj: Pavol Krajč)

Odbáčam smer Biely kríž. Stopy po aute sú blahodárne. Predbiehajú ma traja cyklisti. Len si ticho kývneme hlavou. Kráčam zamyslený a.... naraz koľaje od auta odbáčajú smer Pánova lúka. Cyklisti sa vracajú a pýtajú sa na Biely kríž. Ukážem im odbočku. Tá je však zavalená snehom, a tak po vyrieknutí slov „Tak to je koniec“, otáčajú svoje tátoše a vracajú sa k Dolnému Červenému krížu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Dolný Červený kríž. Pssst. Pod perinou spí pani jar
Dolný Červený kríž. Pssst. Pod perinou spí pani jar (zdroj: Pavol Krajč)

Brodím sa snehom a je mi dobre. Každý jeden krok mi zohrieva krv a prináša spomienky. Spomienky na zážitky tohto roka. Na krátke chvíľky v lone prírody, ako aj na môj veľký výlet, kedy som prešiel celé Slovensko.

Cestou na Biely kríž
Cestou na Biely kríž (zdroj: Pavol Krajč)

Z myšlienok ma preruší bežkár. Šuch-šuch, šuch-šuch. Kladie nohy striedavo a dôkladne. Paličky vyklepkávajú svoj rytmus. Na chvíľu, kedy sa míňame, jeho šuch-šuch pesničku dopľňa spev mojich topánok, ktoré si veselo pospevujú vrzg-vrzg, vrzg-vrzg. Známy song, ktorý som už dlho nepočul končí v momente, keď oprotiidúce auto vyjazdí svoju koľaj. Tá ma dovedie až na Biely kríž. Lúka je dôkladne prikrytá perinou a zíva prázdnotou. Vchádzam do Včelína a objednávam si jedno orosené na doplnenie tekutín. Včelín je plný zohrievajúcich sa ľudí, a tak opúšťam jeho útroby a svoje pivko si vypijem v kľude vonku pod ochranou altánku.

Besiedka na Bielom kríži
Besiedka na Bielom kríži (zdroj: Pavol Krajč)

Je čas pobrať sa ďalej. Večer idem ešte pozrieť kamarátov zo skupiny Contry Trop, a tak myšlienku nad brodením sa v snehu, zamietam. Kráčam po krásne odhrnutej ceste smerujúcej do Rače.

Cesta z Bieleho kríža je odhrnutá
Cesta z Bieleho kríža je odhrnutá (zdroj: Pavol Krajč)
Konáre sa prehýbajú pod váhou periny
Konáre sa prehýbajú pod váhou periny (zdroj: Pavol Krajč)
Len odhrnutý asfalt narúša bielu čistotu
Len odhrnutý asfalt narúša bielu čistotu (zdroj: Pavol Krajč)
Krátke poohliadnutie sa smerom na Biely kríž
Krátke poohliadnutie sa smerom na Biely kríž (zdroj: Pavol Krajč)
Cestou do civilizácie mi robí spoločnosť slniečko
Cestou do civilizácie mi robí spoločnosť slniečko (zdroj: Pavol Krajč)
Rozlúčka so snehovým kráľovstvom
Rozlúčka so snehovým kráľovstvom (zdroj: Pavol Krajč)

Po ceste stretám množstvo ľudí smerujúcich na Biely kríž.

Stretnúť Mrázika, zažiť Snehové kráľovstvo, alebo prežiť inú rozprávku, nemusíme len v spoločnosti našich televízorov...

Pavol Krajč

Pavol Krajč

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  14x

Som malý dielik skladačky v nekonečnej hre zvanej puzzle. Osamote nie som ničím výnimočným, ale keď mám okolo správne kúsky skladačky, tak vytvoríme spolu krásny obrazec. Zoznam autorových rubrík:  TuristikaTuristika - Cesta hrdinov SNPTuristika - 1000 km naprieč ČRTuristika - NVSPRozprávky na každý deňRecenzie

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu