reklama

Z nuly až na vrchol?

Viete, čo má spoločné Maruška z rozprávky Soľ nad zlato, Jozef zo Starého Zákona a Steve Jobs? Predtým ako sa dostali na vrchol svojej kariéry, boli vyhodení.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

V súčasnosti sa vrece roztrhlo s konferenciami a školeniami typu „Z nuly až na vrchol“. Nikto však na tieto konferencie nepozve rečníkov, pokiaľ sú ešte v bode nula alebo trocha vyššie od nuly. To, čo autenticky prežívali, keď boli vyhodení, nepotrební či nežiadaní sa už s veľkým odstupom času ťažko dozvieme. Z vrcholu úspechu a slávy sa všetky veci dole zdajú malé a nepodstatné. Keďže ja som ešte ďaleko od svojho vrcholu kariéry, rozhodol som sa svoje prežívanie stavu blízko nule zaznamenať. Ak ani vy ešte nie ste na vrchole, pozývam vás porovnať si svoje zážitky. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
grafická kresba
grafická kresba (zdroj: Scarlett Gombárová)

Bude lepšie, keď sa dohodneme na ukončení spolupráce! Počuť od svojho šéfa takúto vetu neveští nič dobré. Z pozície firemného personalistu som zažil veľakrát túto situáciu. Ale zažiť vyhodenie na vlastnej koži je iná káva! Neoznámili mi tému stretnutia, preto mám pri sebe diár a podklady k niekoľkým otvoreným projektom – ale už je to nepodstatné. Veľmi pomaly sa prispôsobujem novej situácii – je to riadny šok. Šéf predkladá podmienky skončenia môjho pracovného pomeru, ale mne prechádza mysľou prúd otázok: Čo teraz? Mám ísť na úrad práce? To hádam nie, však ja chcem pracovať! Manželka na materskej, dom pred dokončením, práve teraz sme sa mali začať finančne stabilizovať... Čo povie rodina, priatelia, súčasní, ale aj bývalí kolegovia? To som až tak zlý zamestnanec? Kde sa stala chyba? Mal som s tým dofrasa počítať a byť na toto už pripravený! Ale namiesto sondovania trhu práce som denne 10 až 12 hodín pracoval na projektoch pre firmu, ktorá ma dnes vyhadzuje! Tak to je sila!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odchádzam zo šéfovej pracovne ako obarený spolu s kolegyňou, s ktorou sme tvorili HR tím – dodnes. „Neviem“ znela jej odpoveď na moju otázku, či náhodou nevie, čo môže šéf chcieť takto neplánovane. A vzápätí u neho zázračne vedela zostatok mojej dovolenky a mala už aj pripravenú „moju“ dohodu o skončení pracovného pomeru. Tak nad svedomitou tímovou prácou pre firmu a jej ľudí vyhral opäť raz karierizmus. Niekto si vo firme v ten deň poriadne vydýchol... A to nehovorím o ostatných kolegoch manažéroch, ktorí sa zrazu prestali „zastavovať“ na personálnom. Keď som ich náhodou zazrel na chodbe, nezvyčajne mali naponáhlo... Predtým sa mi zdalo, že sú to moji priatelia, dnes sa mi zdá, že lepšie chápem, čo znamená korporátne pokrytectvo. Bol som muž s pečaťou VYHODENÝ! Na moje prekvapenie najúprimnejšie rozlúčkové maily som dostal od „obyčajných zamestnancov“. Je už takmer pravidlom, že to, ako nás skutočne vníma okolie, sa dozvieme, až pri našom odchode...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo bolo dôvodom pre moje prepustenie? Vraj sa nestretli šéfove očakávania s mojou odvedenou prácou. Alebo, ako mi raz sám povedal na porade: „Odhaľujete samé problémy! Ako to, že doteraz to všetko fungovalo?“ A klasický manažér nerád počúva o problémoch. Zažili ste už niečo podobné?

Ak áno, dobrá správa pre nás je, že sme podobní Stevovi Jobsovi. Myslí si snáď niekto, že keď bol Steve Jobs vyhodený z Applu, bol to niekto iný? Nie, vždy to bol on a aj táto skúsenosť ho zásadne formovala do legendy, ktorou sa neskôr stal. Takže povedzme si pravdu: Ak nás už odniekiaľ vyhodili, sme v dobrej spoločnosti kráľov rozprávok aj biznisu :-) Držme si palce priatelia!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Text: Pavol Kugler, pavol.kugler@elsonet.sk

Grafická kresba: Scarlett Gombárová; scarlettgombarova@gmail.com

Pavol Kugler

Pavol Kugler

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Manažér ľudských zdrojov, ktorý prešiel na opačnú stranu barikády - ku zamestnancom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu