reklama

Svätopluk, arcibiskup a lekcia po viac než tisíc rokoch

Pred 1150 rokmi mal knieža Rastislav veľkú národnú politickú a duchovnú víziu: držať sa kresťanského zákona, vychovávať a vzdelávať svoj ľud, zabezpečiť mu samostatnosť, ktorá by bola vzorom aj pre iné národy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Dnes stojí pred našou spoločnosťou otvorená otázka: Aké kritériá a hodnoty budeme uplatňovať pri svojom zaraďovaní sa do čoraz globalizovanejšieho sveta? Aké bude miesto našej vlasti na medzinárodnom fóre? Zachováme si vlastnú tvár a charakter, alebo sa necháme zmiesť zo scény pod tlakom ekonomických výhod či hrozieb, ktoré k nám prichádzajú z nadnárodných fór a vyžadujú, aby sme si nechali postupne, krok za krokom odkrajovať zo svojej politickej, kultúrnej a duchovnej samostatnosti?

Podobná otázka sa otvára osobitným spôsobom aj pred Cirkvou, jej hierarchiou a inštitúciami. Ako uskutočňujeme novú evanjelizáciu, akú víziu máme pre prerastanie Kristovho evanjelia v meniacom sa svete?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rastislavov projekt v našich dejinách stroskotal. Rozbil sa na ľudskej zlobe a závisti. Rastislava zradil jeho vlastný synovec Svätopluk. Najprv ho zapredal Frankom, potom zradil aj tých a dal sa na cestu vojenskej expanzie. Svätoplukom uprednostňovaný biskup Viching, prvý nitriansky biskup, najprv Metodovi kládol všemožné prekážky a po jeho smrti vyhnal jeho žiakov z ríše. Expanzia, vierolomnosť, závisť a hrubosť načas zvíťazili, ale v skutočnosti priviedli k pádu aj svojich strojcov.

Na štátnické a duchovné ideály Rastislava sme takmer zabudli a postavili sme si na piedestál - obrazne i doslovne – expanzívneho Svätopluka, z ktorého sme si urobili národného hrdinu a kráľa starých Slovákov. O jeho priateľovi Vichingovi radšej nehovoríme, aby sme si nemuseli rozpačito vysvetľovať, čo sme urobili s byzantskou časťou cyrilo-metodského dedičstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A predsa, napriek tomu všetkému, vklad solúnskych bratov do našich dejín bol taký silný, že prekonal a prekonáva všetky tieto nepriazne ľudí, osudu i histórie a je tu prítomný dodnes. Ba nielen u nás a nielen pre nás. Svätí Cyril a Metod sú dodnes uznávaní dokonca ako spolupatróni Európy.

Úryvok z knihy Cyril Vasiľ SJ, Prečo práve Cyril a Metod?, vydavateľstvo Don Bosco, str. 33 a 34

Text bol písaný vo Večnom meste pre edíciu Viera do vrecka na jar roku 2012.

Maroš Peciar

Maroš Peciar

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  1x

salezián kňaz Zoznam autorových rubrík:  Siberia-Yakutia-missionAdvent mínus päťPoštárkovciSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu