reklama

Môže sa čínsky pokles v roku 2022 zvrátiť?

Podvod v čínskom kávovom reťazci spustil lavínu novej legislatívy, ktoré vytláčajú čínske firmy z amerických búrz.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kávová spoločnosť Luckin Coffee 2. apríla oznámila, že interné vyšetrovanie ukázalo, že bývalý prevádzkový riaditeľ Jian Liu nafúkol tržby za rok 2019 o približne 2,2 miliardy jüanov (310 miliónov USD). Čisté tržby za prvých deväť mesiacov roka 2019 boli podľa reťazca 2,9 miliardy jüanov (413 miliónov USD). Šesť ďalších pracovníkov bolo suspendovaných alebo umiestnených na dovolenku, pretože sa buď podieľali na podvode, alebo o ňom vedeli.

To bol východiskový bod pre následnú reguláciu zo strany Americkej komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) a hlavný dôvod, prečo došlo k výraznému poklesu ocenenia čínskych akcií. Hoci väčšina z nich mala lepšie výsledky, ako sa očakávalo, investori spanikárili a začali predávať v obave z možného budúceho stiahnutia akcií z burzy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SEC schválila vo štvrtok 2. 12. 2021 finálne úpravy na dokončenie nariadení na vykonávanie zákona o zodpovednosti zahraničných spoločností (HFCAA). Tento zákon bol prijatý v roku 2020 po tom, ako čínski predstavitelia neustále odmietali žiadosti Rady pre dohľad nad účtovníctvom verejných spoločností (tzv. Public Company Accounting Oversight Board - PCAOB), ktorá bola zriadená v roku 2002 na monitorovanie auditov verejných spoločností, o kontrolu auditov čínskych spoločností.

Podľa Americko-čínskej komisie pre ekonomické a bezpečnostné hodnotenie (US-China Economic and Security Review Commission) bolo v máji 2021 na amerických trhoch kótovaných 248 čínskych podnikov s celkovou trhovou kapitalizáciou 2,1 bilióna USD. Toto ocenenie kleslo na približne 1,5 bilióna USD, čo predstavuje zníženie o 600 miliárd USD.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mnohí americkí investori držali čínske aktíva v nádeji na oživenie alebo ako potenciálne straty na vyrovnanie iných zdaniteľných ziskov v prípade ich predaja v roku 2021. Zdá sa však, že trh s čínskymi akciami v Spojených štátoch vybuchol a vďaka novému americkému zákonu môže prísť ešte viac bolesti.

Čínska komisia pre reguláciu cenných papierov (CSRC) v polovici decembra uviedla, že rokuje s americkými orgánmi o spolupráci pri auditoch čínskych spoločností kótovaných na burze v USA a že sa v tejto oblasti dosiahol pokrok.

Čo bude nasledovať? Kótovanie v Hong Kongu?

Jesse Fried, profesor práva na Harvardovej univerzite, pochybuje, že vedúci predstavitelia umožnia PCAOB kontrolovať audítorov so sídlom v Číne, a ako príklad uvádza prípad spoločnosti Didi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Ak sú takí paranoidní z toho, že sa citlivé informácie dostanú do rúk Američanov, pretože spoločnosti sú kótované v USA, zdá sa nepravdepodobné, že Čína pustí PCAOB do krajiny na kontrolu auditov. A to znamená, že konečnou hrou podľa HFCAA bude nútené vyradenie týchto spoločností z búrz, a to aj v prípade, ak ich Čína nebude nútiť vrátiť sa domov."

Ak retailoví a individuálni investori nebudú pripravení, proces vyradenia z obchodovania na burze ich poškodí najviac. Pokiaľ ide o ich vlastníctvo, spoločnosti, ktoré nemajú duálny listing a nespĺňajú podmienky na prevod svojich akcií na hongkonskú burzu, budú v budúcnosti najrizikovejšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spoločnosti, ktoré chcú byť kótované na hongkonskom trhu, musia spĺňať prísny súbor kritérií. Podľa nedávnej analýzy spoločnosti Morgan Stanley o HCFAA a jej dôsledkoch musí mať firma okrem iných požiadaviek trhovú hodnotu aspoň 2 miliardy HKD v čase kótovania a nedávny ročný obrat aspoň 500 miliónov HKD. Aby sa kvalifikovali, musia mať aj trojročný súhrnný prevádzkový peňažný tok vo výške 100 miliónov HKD alebo vyšší.

Tencent Music Entertainment má veľký potenciál

Tencent Music Entertainment je sociálnej sieť s inteligentným obchodným plánom. TME má 80 % podiel na čínskom trhu a 841 miliónov aktívnych používateľov mesačne. TME má tiež veľkú šancu využiť svoj sociálny hudobný ekosystém v metaverse, ako aj veľký nevyužitý potenciál na speňaženie svojho súčasného podnikania.

Akcie TME klesli od svojho historického maxima v marci 2021 o viac ako 77 %. Pri súčasnej predajnej cene sa spoločnosť Tencent Music javí ako výrazne podhodnotená. Na základe ocenenia DCF je vypočítaná realistická cieľová cena 12,15 USD za akciu, čo predstavuje 71-percentný potenciál rastu.

Hlavným rizikom pre akcie TME je určite pokračujúci tlak čínskej vlády. Toto nebezpečenstvo súvisí s vyššie uvedenými regulačnými problémami.

Podľa viacerých komentátorov sa čínsky sektor hudobnej zábavy v nasledujúcich rokoch stane konkurencieschopnejším. Po prvé, noví účastníci sa snažia preniknúť do tohto odvetvia a po druhé, čínska vláda odobrala spoločnosti Tencent Music exkluzívne práva na obsah.

Výkonnosť TME od IPO v roku 2018
Výkonnosť TME od IPO v roku 2018  (zdroj: Jozo Perić CapitalPanda, zdroj: tradingview.com)

JD.com so spoluprácou na predaj amerického tovaru v Číne

Spoločnosť JD.com, podobne ako všetky ostatné významné čínske online spoločnosti, bola v minulom roku brzdená prísnymi vládnymi pravidlami. Avšak čínskym akciám škodia nielen obmedzenia. Hospodárske zmeny, narušenie dodávateľského reťazca, pandémia, znížený spotrebiteľský dopyt a zvýšené ceny surovín, to všetko zaťažilo toto odvetvie v nedávnej minulosti.

Medzi obchodné aktivity spoločnosti JD patria strategické dohody so spoločnosťami Shopify (SHOP), Walmart (WMT) a Alphabet (GOOGL), ktoré vlastní spoločnosť Google.

Najnovšou je spolupráca so spoločnosťou Shopify s cieľom uľahčiť americkým podnikom predaj spotrebného tovaru v Číne. Obchodníci siete Shopify budú môcť uvádzať tovar na webových stránkach spoločnosti JD.com. Distribúciu bude zabezpečovať čínska e-commerce odnož JD.com.

Brendan Ahearn, investičný riaditeľ spoločnosti KraneShares, poskytovateľa burzovo obchodovaných fondov zameraných na Čínu, vyhlásil: "Trhy neznášajú neistotu a zavedenie týchto internetových nariadení jej vytvorilo prebytok. Mnohí inštitucionálni investori zostávajú na vedľajšej koľaji, kým sa nevyjasní konečný stav regulácie."

Výkonnosť spoločnosti JD.com od IPO v roku 2018
Výkonnosť spoločnosti JD.com od IPO v roku 2018  (zdroj: Jozo Perić, CapitalPanda (zdroj: tradingview.com))

Moment pre výrazné investovanie do čínskych aktív ešte nenastal

Napriek historicky najhoršiemu poklesu relatívnej výkonnosti Číny v porovnaní s inými rozvíjajúcimi sa trhmi v roku 2021 stále vidíme určité reziduálne obavy smerujúce k zvýšenej volatilite alebo ďalšiemu poklesu v krátkej budúcnosti. Stále pretrváva pocit, že ešte nenastal pozitívny moment pre celý široký index čínskych aktív.

Keďže trh sa však odráža od výraznej korekcie a prechádza do fázy "nádeje", keď by nárast pomeru trhovej ceny akcie k čistému zisku mohol prekonať slabý základný rast a generovať robustné akciové zisky, dá sa očakávať, že čínske akcie by mohli zažiť silnejší rok 2022.

Jozo Peric

Jozo Peric

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu