reklama

Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre

Ekonomika Veľkej Británie má zásadné problémy posledných 10 rokov. A brexit ich všetky ešte zhoršil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Najhoršie vyhliadky rastu zo všetkých rozvinutých krajín má Veľká Británia. Podľa prognózy OECD zverejnenej minulý mesiac hospodárstvo Spojeného kráľovstva v roku 2022 vôbec neporastie. Ide o najnižšiu prognózu spomedzi všetkých krajín OECD. Takisto to prichádza po tom, ako MMF v apríli vyslovil obavy, že Spojené kráľovstvo bude mať v roku 2023 najslabší rast spomedzi krajín G7. Zdá sa, že Briti musia prijať pravdu, že silný rast z dekády po roku 2000 je po desaťročí stagnácie miezd už len vzdialenou spomienkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hospodárska mizéria v Spojenom kráľovstve, ktorú zvýraznila finančná kríza v roku 2008, je dlhodobá a systémová. Finančná kríza z roku 2008 mala podnietiť zásadné ekonomické zmeny, napríklad definitívne zúčtovanie so závislosťou Veľkej Británie od rastu, ktorý bol hnaný prudkým rastom spotrebiteľského dlhu, ktorý umožnili rastúce ceny nehnuteľností.

Brexit posunul britskú ekonomiku absolútne nesprávnym smerom a priniesol zmeny, ktoré nijako nepomohli v zotavovaní sa z finančnej krízy. Krehké politické riešenie Veľkopiatkovej dohody v Severnom Írsku sa oslabilo a hospodárske problémy Británie sa zhoršili kvôli stratégii tvrdého brexitu Borisa Johnsona, ktorá zahŕňa odstránenie Británie z politických a hospodárskych inštitúcií EÚ v rámci neuváženej snahy o "čistý rozchod".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Brexit ovplyvnil aj cenu libry. Pokles hodnoty libry zvýšil náklady na dovoz a zároveň znížil britský vývoz, čo prispelo k zvýšeniu životných nákladov. Prognostici predpokladajú, že libra bude voči doláru a euru ďalej strácať, najmä ak sa vzťahy medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ v súvislosti s protokolom o Severnom Írsku budú naďalej zhoršovať.

Dokonca ani premiér a lord kancelár sa nevedia zhodnúť na základoch vládneho prístupu a plánovaný tohto týždenný spoločný prejav oboch lídrov bol odložený. OECD pokarhala kancelára za jeho fiškálnu politiku, ktorá je celkovo kontrakčná aj napriek obrovskému balíku podpory, ktorý oznámil minulý mesiac a tiež napriek tomu, že ekonomika zúfalo potrebuje podporu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozumných hlasov je v Británii v tejto situácii ako šafranu. Napríklad konzervatívny poslanec Tobias Ellwood sa v minulosti zasadzoval za opätovný vstup Británie na jednotný trh EÚ, avšak zo strany ideológov brexitu si „zlízol“ veľkú kritiku. Viacero indikátorov signalizuje, že silnejší hospodársky vzťah s EÚ je pre Britániu skrátka nevyhnutný. Nech to bude trvať akokoľvek dlho, Británia by mala byť pripravená získať späť svoje miesto chorého občana Európy.

Jozo Peric

Jozo Peric

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu