reklama

Švajčiarsku sa problémy vyhýbajú: za nízku infláciu vďačí silnému franku

Krajina pod Alpami zvláda turbulentné časy veľmi dobre. Inflácia zostáva nízka a rast ekonomiky solídny

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Švajčiarska národná banka SNB prvýkrát po pätnástich rokoch zvýšila svoju úrokovú sadzbu z -0,75 % na -0,25 %. Týmto krokom sa pripojila k ostatným centrálnym bankám, ktoré sprísňujú svoje úrokové sadzby s cieľom obmedziť infláciu. Každopádne je na tom v súčasnosti Švajčiarsko ekonomicky v porovnaní s EÚ veľmi dobre.

Švajčiarska ekonomika spomalí len mierne

Zvýšenie úrokovej sadzby prišiel po tom, ako USA zvýšili úrokové sadzby o 0,75 %. Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby minulú stredu, zatiaľ čo Európska centrálna banka uviedla, že svoje sadzby zvýši v júli, aby zakročila proti prudko rastúcej inflácii v eurozóne, ktorá v máji dosiahla rekordnú úroveň 8,1 %.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Švajčiarska ekonomika v uplynulých troch rokoch preukázala odolnosť, čo dokazuje aj hospodársky prieskum OECD z januára 2021, ale pandémia COVID-19 naďalej vyvoláva neistotu a ťažkosti. Účinná štátna pomoc pomohla ochrániť pracovné miesta a zvýšiť príjmy domácností. Niektoré odvetvia a skupiny však boli obzvlášť silne zasiahnuté. Tento zásah neúmerne zasiahol osoby s nízkou až strednou kvalifikáciou a osoby s nízkymi príjmami. Podpora rozvoja produktivity je rozhodujúca pre zabezpečenie dobrej životnej úrovne v budúcnosti. Hoci krajina má jednu z najvyšších mier produktivity pracovníkov v OECD, rast produktivity sa v predchádzajúcich troch desaťročiach dramaticky spomalil. Zníženie prekážok na vnútornom trhu, ktoré bránia voľnej a otvorenej hospodárskej súťaži, ako aj zachovanie prístupu na zahraničné trhy by zvýšilo konkurenčné tlaky a podporilo produktivitu a rast.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podľa Štátneho sekretariátu pre hospodárske záležitosti (SECO) sa očakáva, že švajčiarske hospodárstvo v roku 2022 vzrastie o 2,6 %, čím sa reviduje marcová prognóza rastu na úrovni 2,8 %. SECO tiež znížil svoju prognózu rastu v roku 2023 z 2,0 % na 1,9 %.

Infláciu vo Švajčiarsku tlmí veľmi silný frank

SNB vo svojom vyhlásení uviedla: "Cieľom prísnejšej menovej politiky je zabrániť širšiemu rozšíreniu inflácie na tovary a služby vo Švajčiarsku. Nemožno vylúčiť, že v dohľadnej budúcnosti bude potrebné ďalšie zvyšovanie základnej úrokovej sadzby SNB s cieľom stabilizovať infláciu v pásme zodpovedajúcom cenovej stabilite v strednodobom horizonte. Na zabezpečenie primeraných menových podmienok je SNB v prípade potreby ochotná byť aktívna aj na devízovom trhu."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Silný frank znížil vplyv inflácie vo Švajčiarsku tým, že znížil dovozné ceny pohonných hmôt a potravín. SNB zvýšila svoje prognózy inflácie na rok 2022 z marcových 2,1 % na 2,8 %. Predpokladá tiež 1,9-percentnú infláciu v roku 2023 a 1,6-percentnú infláciu v roku 2024, pričom predtým v týchto rokoch predpovedala 0,9-percentnú infláciu. Napriek tomu SNB stále očakáva, že švajčiarska ekonomika v roku 2022 porastie približne o 2,5 %.

Euro vo výraznom poklese hodnoty

Za posledných päť rokov švajčiarsky frank neustále posilňoval. Počas tohto roka už otestoval zónu podpory z roku 2015 v pásme 1,00 - 1,02.

Výkonnosť menového páru EUR/CHF za posledných 5 rokov, denný časový rámec (analýza CapitalPanda-Perić)
Výkonnosť menového páru EUR/CHF za posledných 5 rokov, denný časový rámec (analýza CapitalPanda-Perić) (zdroj: Zdroj: tradingview.com)

Keďže SNB zvýšila úrokovú sadzbu a nie sú jasné rozhodnutia, či ECB zvýši sadzby pre eurozónu, očakáva sa, že euro bude voči franku pokračovať v poklese. Ťažko je však povedať, až kam by mohol pokles pokračovať. Ak však skontrolujeme technickú analýzu na väčšom časovom rámci, možno nájdeme najhorší možný scenár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Výkonnosť menového páru EUR/CHF od roku 2015, týždenný časový rámec (analýza CapitalPanda-Perić)
Výkonnosť menového páru EUR/CHF od roku 2015, týždenný časový rámec (analýza CapitalPanda-Perić) (zdroj: Zdroj: tradingview.com)

Na druhom grafe vykresľuje vývoj krivku v podobe „hlavy a ramien“, z ktorého jasne vidno možný najhorší scenár kurz eura voči franku. Ak je úroveň „krku“ na úrovni 1,06007, tak minimálna očakávaná hodnota tohto menového páru by v nasledujúcich mesiacoch/rokoch mohla dosiahnuť len 0,92041.

Jozo Peric

Jozo Peric

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  36x

Vyštudoval som Univerzitu v Záhrebe a po magisterskom štúdiu zostal na univerzite pôsobiť ako dátový analytik. Od roku 2015 sa profesionálne venujem obchodom na kapitálových trhoch. Od roku 2019 pôsobím ako hlavný analytik brokera CapitalPanda. Venujem sa príprave analýz pre klientov so zameraním na finančné trhy, komodity a obchodovanie menových párov. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu