reklama

A čo vlastne ovládaš ty? Ja? Ja viem po anglicky...

Veľakrát som mal takýto "rozhovor" s mojimi kamarátmi, no priznám sa, že ja sám som bol tiež takto podobne nastavený istý čas počas strednej školy, keď som bol v tom, že ovládam angličtinu aj nemčinu, a to mi úplne stačí, na výške k tomu pridám španielčinu a budem jasný.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (106)

Istotne, je dobré keď niekto ovláda kombináciu viacerých jazykov a s tým sa pravdepodobne dá aj niečo riešiť. Ale čo len s angličtinou?

V tomto článku (http://orava.sme.sk/c/6831022/za-nasu-biednu-anglictinu-moze-lenivost.html) sa píše o tom, ako cez študentskú organizáciu AIESEC prišli na strednú školu do Dolného Kubína 4 mladí ľudia, Malajzijčan, Talian, Američanka a Číňanka, aby študentom porozprávali o ich kultúre, ako to u nich doma funguje, čo ich prekvapilo na Slovensku, atď. Samozrejme, všetko prebiehalo v angličtine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Za všetko hovorí vyjadrenie študentky Barbory Gustiňákovej: "Sú dravejší, učenlivejší a viac sa o všetko zaujímajú. Je to pre mňa inšpirujúce. Čo sa týka angličtiny, naša úroveň je v porovnaní s nimi dosť biedna. Asi sme lenivejší, vieme, že sa zrejme zamestnáme na Slovensku, tak si myslíme, že to nepotrebujeme."

Myslím si, že výučba angličtiny na stredných školách nie je len o našom prístupe k angličtine, ale aj o prístupe profesorov, ktorých to často nebaví, odrapocú si tam svoje a o viac sa nestarajú. No v tom prípade by sa sami študenti mali venovať angličtine vo voľnom čase, pozerať anglické filmy, seriály, čítať správy, angličtina nás presa obklopuje zo všetkých strán. Ide predsa o nich a o nikoho iného!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Doteraz nedokážem pochopiť, ako maturanti môžu mať panický strach z angličtiny pri maturite, keď pritom sa učili angličtinu minimálne 4 roky na strednej, väčšina z nich vyše 9 rokov, aj zo základkou. A napriek tomu nič. Žiadna komunikácia, strach z rozprávania v cudzom jazyku. Proste nie. A keď už niekto tú angličtinu ovláda, tak si dotyční často myslia, že nad nich nie je. "Ja viem anglicky, čo vieš ty?"

Tu v Dánsku som sa rozprával s dvomi 16 ročnými chalanmi (teda vekovo na úrovni prvákov na strednej škole), ktorí plynule hovorili po anglicky. Inokedy som sa asi tak 14 ročného dievčaťa spýtal na autobusovej zastávke kedy a ktorým autobusom sa dostanem tam a tam, lebo som sa nejako nevyznal v rozpise. Ona mi veľmi dobrou angličtinou vysvetlila systém rozpisu jednotlivých liniek a povedala mi, kedy mi ide môj autobus. Anglicky sa učia od 2. triedy na základke efektívnou formou a hlavne ich prístup je iný. Uvedomujú si., že ovládať angličtinu je v dnešnej dobe niečo tak samozrejmé, ako ovládať stolovať s príborom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemôžeme chcieť po generácii našich rodičov, aby sa plošne začali učiť anglicky. No my máme na to ideálne podmienky, angličtinu máme v škole, vidíme ju všade na internete, pozeráme anglické filmy a seriály s anglickými titulkami, tak by sme si konečne mohli uvedomiť, že ovládať anglický jazyk nie je absolútne nič navyše, ale je to úplná samozrejmosť a v dnešnom svete nutnosť. Som zvedavý, kedy to pochopíme.

Peťan Lukáč

Peťan Lukáč

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som. A som za to obrovsky vďačný.Môj profil na LinkedIn-http://sk.linkedin.com/in/peterlukac1 Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu