reklama

Sociálna práca - núdza, alebo možnosti

Ak by sme chceli definovať problém, tak môžeme vychádzať zo samotného názvu a to sociálna práca. Čo by sme mohli označíť pod týmto pojmom? Našou snahou je definovanie samotnej práca sociálneho pracovníka , čo by mal robiť, čo spadá do pracovnej náplne sociálneho pracovníka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu


Problém sa nám javí hneď na začiatku, čivšade pracuje sociálny pracovník na podobnej báze, má relatívnepodobnú náplň svojej práce. Môžeme dokonca povedať, vie sám sociálny pracovníkčo je jeho náplňou práce? A je jeho práca efektívna, aby jej smerovaniebolo pozitívne voči klientom? Samotná práca sociálneho pracovníka sa môže líšiť od počtu klientov, alebo od špecifickosti ľudí,čo môžeme jasne povedať, že samotný prístup Sp bude individuálnya rozdielny. Avšak samotná práca a náplň sociálneho pracovníkazostáva rovnaká.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pričom samotný chaos v určenípracovnej náplne nemusí byť jedinou príčinou rozdielnosti. Môže to spôsobovaťaj samotné vzdelanie sociálneho pracovníka, aké vlastne by mal mať. Veľmivážnym prvkom je aj skutočnosť, že ak SP príde pracovať do sociálnej oblasti, mámálo možností od koho sa učiť, a môžeme povedať, že jeho možnosti sú doznačnej miery obmedzené, z čoho následne vyplýva, že sám SP tápa vo svojompovolaní a sám musí hľadať ten svoj priestor, aby jeho práca bolaefektívna.

Očividnýproblém nastáva ak sociálny pracovník nepokračuje vo svojom vzdelávaní ďalej.Tu sa nám predkladá otázka, existuje vôbec ďalšie vzdelávanie sociálnehopracovníka, kde by mohol profesne rásť, osobnostne rásť, kde by rozvíjal svojezručnosti? V súčasnej dome môžeme hovoriť iba o náznakoch ďalšiehovzdelávania, vzhľadom na to, že sám SP popri svojej práci musí sám vyhľadávaťmožnosti svojho vzdelávania, čo vo väčšine prípadoch skončí neúspešne, alebosamotné vzdelávanie nie je prínosom, jeho obsah, je už samozrejmýa neprináša nič nové, ale iba holé už povedané fakty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže sme spomenuli, že je problém, že nie je jasnedefinovaná náplň práce Sp, samotný zmätok ovplyvňuje vzdelanie a ďalšievzdelávanie sp a v neposlednom rade, samotnú prácu SP ovplyvňuje odmeňovaniesociálneho pracovníka.

Sociálnypracovník je odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 vo verejnej správe, kde jeho platobná tarifa jezákladná, čo v realite znamená, že jeho plat je pre tento rok 12 470 Sk v hrubom / 10 100 Sk v čistom.Základná stupnica platových taríf zamestnancov pri vykonávaní verejnej služby,plat sociálneho pracovníka s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa, pozákonnej valorizácii. Priemerná mesačná mzda v SR je podľa štatistickéhoúradu za minulý rok teda za rok 2007 je vo výške 20 146 Sk.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by smeporovnali tieto fakty, vyjde nám holá a skutočná realita čo jasne vplývana sociálnu prácu, samozrejme že nepriamo. Ale táto skutočnosťspôsobuje že v soc. oblasti, už nepracujú relatívne mladí ľudia, ale skôr ľudia,ktorí tam už buď spôsobili a dorobili si VŠ vzdelanie a následne zastavalitúto pozíciu. Táto skutočnosť, že v soc. oblasti pracujú stále tí istí ľudia,a že mladí o túto prácu nemajú záujem z rentabilného dôvodu jejasným faktom, že to ovplyvní celkovú sociálnu prácu do budúcnosti.

Všetky tieto skutočnosti, či už to je vzdelaniea ďalšie vzdelávanie, definovanie pracovnej náplne a odmeňovanie ovplyvňujúsociálnu prácu a môžu ju nasmerovať buď pozitívnym smerom, alebo aknebudú naplnené a riešené všetky tieto prvky samotná práca bude strácať naefektivite a bude sa uberať smerom stagnácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže či chceme, alebo nie sociálna práca na Slovensku je perspektívne do budúcna ohrozená, ak sa nebude riešiť. A je na mladých či budú mať záujem o štúdium v tejto oblasti a následne v nej pracovať. Zatiaľ je realita taká, že soc. práca sa študuje kvôli titulu a dosiahnutiu VŠ vzdelania, čo už naozaj ani aj nikomu nezazlievam.

Ja sám po roku a pól v reálnej práci v soc. oblasti zisťujem, že ju musím opustiť, pretože cez písanie na MPSVaR, MFSR, Odborom a následmom zistení skutokového vekového faktu sociálnych pracovníkov, som zistil, že nemá nikto tendenciu meniť a progresne riešiť momentálnu situáciu a rozvíjať status sociálnej práce.

Peťo Dlhý

Peťo Dlhý

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Web dizajn a grafikahttp://longsleevestudio.blogspot.com/ Zoznam autorových rubrík:  sociálna oblasťslužbySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu