reklama

Môj prvý školský deň

Je tu prvý septembrový týždeň a s ním aj začiatok nového školského roka. Spomínam si, ako sme s manželkou každý rok prežívali tieto chvíle aj s našimi deťmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V prvej triede, ako sme pozorovali to očakávanie a skryté obavy v ich očiach, v druhej už o trochu menej a z roka na rok stále menšie nadšenie, že prázdniny končia. Chystanie pomôcok, zošitov, obalov a celý ten každoročný proces. 

Sám som po štúdiách pôsobil v Žiline ako učiteľ. Dodnes si pamätám, ako som zažíval tieto chvíle z opačného brehu – zo strany pedagógov. Čakáte, ako deti počas prázdnin vyrástli, poznáte ich toľké roky a vidíte, ako vám dospievajú pred očami. To je jedna z krásnych stránok učiteľského povolania. Ale nikdy nezabudnem na môj „prvý školský deň“ v role pedagóga. Písal sa rok 1987. Mal som 24 rokov a na svoj vek som pôsobil pomerne mlado. Až tak, že mi pani kuchárka v prvý deň pri výdaji obeda v učiteľskom okienku plesla po ruke. Vraj sa mám ísť zaradiť medzi žiakov, kam som podľa jej úsudku patril. Pár dní nato ma na chodbe oslovil jeden z deviatakov tichým hlasom: „Čau, nekúpiš Depeche Mode?“. V školstve som strávil niekoľko krásnych rokov ako triedny hokejovej triedy. Dodnes týchto chalanov stretávam v uliciach Žiliny – už ako dospelých mužov. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Z mojich učiteľských čias na ZŠ Na Závaží
Z mojich učiteľských čias na ZŠ Na Závaží (zdroj: Peter Fiabáne)

Prácou s deťmi a mladými ľuďmi som ako učiteľ a plavecký tréner strávil väčšinu svojho života. Aj dnes, hoci už sa viac venujem verejnej činnosti, ako tej pedagogickej či trénerskej, je pre mňa vzdelávanie našich detí nesmierne dôležité. Preto som v posledných rokoch ako poslanec opakovane podporoval projekty na rozvoj školstva a modernizáciu škôl v Žiline a zúčastňoval sa na zasadnutiach školských rád. Učitelia a školy sú tými najdôležitejšími inštitúciami v našom meste. Vychovávajú naše deti, čím formujú ich charakter a pomáhajú tvoriť ich budúcnosť. 

Preto je z môjho pohľadu podpora vzdelávania a s ňou súvisiaca podpora športu a športovísk top prioritou. Ako kandidát na primátora Žiliny som pripravený venovať tejto oblasti toľko energie a financií, koľko si zaslúži. V špeciálnom dokumente Plán ZA, ktorý sme pripravili spolu s 28 žilinskými odborníkmi, venujeme jednu celú kapitolu práve tejto téme – Žilina: vzdelané a aktívne mesto. V tejto kapitole nájdete moju predstavu, ako je možné pomôcť žilinskému školstvu a vzdelaniu našich detí. Plán ZA je otvoreným dokumentom. Budem rád, ak sa do neho zapojí každý, kto vidí príležitosti pre zlepšenia v našom meste, či už v oblasti školstva, alebo kdekoľvek inde. Jeden človek Žilinu nezmení, ale veľa nadšených ľudí s dobrými nápadmi áno. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prajem všetkým žiakom a študentom krásny začiatok školy a nám, ostatným Žilinčanom, úspešnú jeseň. Čakajú nás v nej veľké rozhodnutia.


 

Autor je kandidát na primátora mesta Žilina

Peter Fiabáne

Peter Fiabáne

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som srdcom Žilinčan. V tomto meste som sa narodil, vyrástol a žijem tu dodnes. Život som zasvätil športu, vybudoval som plavecký klub Nereus Žilina. Práve téma športu a láska k rodnému mestu ma priviedla ku komunálnej politike. 16 rokov som pôsobil ako mestský poslanec.V komunálnych voľbách 2018 som získal dôveru Žilinčanov a bol som zvolený za primátora nášho mesta. Viac o mne, mojom tíme a našich plánoch pre Žilinu sa dozviete na mojej facebookovej stránke, na www.planzilina.sk alebo na oficiálnych stránkach mesta - www.zilina.sk. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu