reklama

Koľko vyjde cesta okolo sveta?

Keďže som takúto otázku dostal už neraz (hlavne na svojich cestovateľských prednáškach), rozhodol som sa ju v tomto článku rozobrať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Pod cestou okolo sveta si každý môže predstaviť úplne niečo iné a preto je táto otázka z nadpisu úplne nejednoznačná a môže mať tisíce rôznych a zároveň správnych odpovedí.

Viacero cestoviek ponúka akýsi zájazd, ktorý nazývajú „Cesta okolo sveta“, pričom je to obyčajne 2-3 týždňový výlet s 5 a viac preletmi na rôzne miesta okolo sveta, kde v každej destinácií človek pobudne 2-3 dni v 5-hviezdičkovom hoteli a navštívi niektorú zo známych turistických atrakcií. Cena takéhoto výletu je 25 000 – 30 000€ a ešte je v poznámke dopísané, že cena nezahŕňa x ďalších vecí, bez ktorých sa nezaobídete. Toto by som teda osobne za cestu okolo sveta nepovažoval, aj keď absolvent takéhoto zájazdu evidentne celý svet obletí… spozná ho ešte menej ako z rýchlika.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cena cesty okolo sveta teda môže byť veľmi odlišná v závislosti od toho, koľko času cestovateľ (alebo turista) strávi na ceste, koľko toho spozná a do akej hĺbky. Tiež je dôležitý spôsob, akým celé toto dobrodružstvo absolvuje – či chodí po rezortoch a turistických miestach, alebo zájde aj mimo hlavných ciest a trávi čas s miestnymi.

V lete roku 2013 som sa aj ja vybral na “cestu okolo sveta”, no šiel som stopom. Na cestu som si rok a pol šetril, ako sa len dalo, nevlastnil som nič, čo nepotrebujem, nemal som na krku ani hypotéku, ani auto, ani frajerku… Na účte som mal pred cestou naškrečkovaných 11000€, s čím som plánoval vydržať cestovať 3 roky. Na ceste som nakoniec strávil 14 mesiacov a nevrátil som sa preto, že by som vyčerpal úspory, ale kvôli priateľke spoznanej v Austrálii. Aj keď som sa tých 14 mesiacov každodenne presúval a poznával niečo nové, stále som z našej krásnej planéty videl veľmi málo. Nenavštívil som ani všetky krajiny, dokonca ani len všetky kontinenty a keby aj áno, jeden život by mi nestačil na to, aby som videl a zažil všetko, čo chcem. Napriek tomu som svet spoznal oveľa viac, ako ti, čo si zaplatili cestu okolo sveta 30 000 €, no moje výdavky boli mnohonásobne nižšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Existujú ale aj ľudia, ktorí dlhodobo cestujú s takmer nulovými výdavkami. Možnosti, ako sa to dá je mnoho, ale len malá časť populácie by sa na to dala nahovoriť. Mnohí totiž majú pocit, že svet okolo nás je nebezpečný a jediné ako-tak bezpečné miesto je doma za pecou. Ďalším dôvodom je fakt, že mnohí majú záväzky a bolo by pre nich nepredstaviteľné vôbec dlhšie cestovať a asi najväčšia časť ani nemá motiváciu vidieť niečo viac ako to, čo vidia každý deň. To ale nechcem nikomu zazlievať, každý má iné záujmy a priority v živote.

Veľká časť ľudí si cestovanie spája len s dovolenkou pri mori, kedy si naplno oddýchnu a doprajú si zaslúžený luxus. Tvrdia, že dovolenka je od slov „dovoliť si“ a tak to aj berú, nenamietam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môj spôsob cestovania je však úplne iný. Stretávam sa s miestnymi, spoznávam ich život, kultúru a kuchyňu, pričom sa snažím nemíňať na zbytočnosti. Často sa mi stáva, že ma miestni ľudia nie len odvezú, či pozvú k sebe domov, ale idú so mnou aj na výlet a nič za to nechcú. Práve naopak, majú veľkú radosť, že má stretli, strávili so mnou čas a dozvedeli sa o živote u nás. Pre tento môj prístup k cestovaniu som neraz neprajníkmi odsudzovaný. Vraj žijem na úkor spoločnosti a mal by som pracovať, aby som si mohol dovoliť cestovať ako to robia oni. Nechápu, že ja tiež nedostávam peniaze zadarmo a musím si ich zarobiť presne ako oni. Okrem toho nezištne pomáham iným cestovateľom a nechávam ich u seba prespať, pohostím ich a poradím. Snažím sa zachovávať rovnováhu medzi tým, čo všetko som v živote prijal a čo som sám odovzdal. Preto si myslím, že nie je na mieste, aby som pre svoj spôsob cestovania bol odsudzovaný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak by sme chceli vyčísliť, koľko vyjde cesta okolo sveta, mali by sme podľa správnosti zarátať nie len financie reálne investované do cestovania, ale aj tie, ktoré sme mohli získať, keby sme sa namiesto cestovania venovali zarábaniu peňazí (ak teda nie sme digitálni nomádi, ktorí do istej miery prácu a cestovanie kombinujú). Tiež môžeme do nákladov započítať aj to, že nám zrejme nestúpli schopnosti v oblasti, ktorej by sme sa doma a v práci venovali, vzdali sa šance na kariérny postup a možno nám ochabli aj vzťahy s niektorými členmi rodiny a kamošmi…

Cena cesty okolo sveta (alebo dlhodobého cestovania) sa preto zdá veľmi vysoká a mnohých to odradí.

Aby si si vedel urobiť presnú predstavu o mojich výdavkoch počas 14-mesačného cestovania po troch kontinentoch, nahliadni TU.

Čo je ale v živote dôležité, sú to peniaze, majetok, zhon? Keď to niekoho robí šťastným, tak pre neho asi áno…

Treba si ale uvedomiť, aj hodnotu toho, čo cestou získame. Nie len nezabudnuteľné zážitky, ale aj prehľad o svete a zlepšenie sociálnych a jazykových schopností, množstvo nových kamarátov alebo aj spriaznenú dušu (lásku). Môže prísť skvelá ponuka na spoluprácu na zaujímavom projekte, alebo možnosť privyrobiť si. Čo všetko mi dalo dlhodobé cestovanie som už spísal do tohto článku.

Keď to všetko zosumarizujem, tak mi vyjde, že som za naozaj smiešnu cenu veľmi veľa získal a teda skôr by bolo na mieste, aby som si položil otázku: “Koľko by ma vyšlo, keby som sa na cestu okolo sveta nevybral?

Radosť na Filipínach
Radosť na Filipínach (zdroj: hogy.sk)
Peter Hoferek

Peter Hoferek

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Okolo sveta s palcom hore - kniha, v ktorej podrobne popisujem môj dobrodružný spôsobo cestovania (Maximum zážitkov za málo peňazí).FB: facebook.com/SvetobeznikHogy/O mne:Ťúžba po spoznávaní rôznych kultúr, prírodných krás a v neposlednom rade aj seba samého ma už neraz vytiahla za hranice pohodlia. S batohom na pleciach som navštívil vyše 50 krajín sveta. Cestujem s minimálnymi nákladmi, obyčajne sám, alebo v dvojici (momentálne so svojou priateľkou). Nepotrpím si na luxus a neutrácam na zbytočnosti.Dopravu riešim prevažne stopom, ubytovanie u miestnych zadarmo, alebo v stane. Aby som si naplno vychutnal miestne jedlá, stravujem sa z pouličnýh stánkov, alebo malých jedálničiek rovnako ako miestni ľudia. Vyhýbam sa turistickým miestam, hotelom a reštauráciám. Práve preto sa mi darí cestovať lacno a intenzívne. Snažím sa zablúdiť na miesta, kde cudzinec bežne nezavíta. Najradšej navštevujem zabudnuté dedinky, kde poznávam tradičný život obyvateľov navštívenej oblasti.Cez vydanie svojej vlastnej knihy som sa postupne dostal k vydávaniu kníh aj iných autorov a založil som vydavateľstvo Elist Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu