reklama

Zmysel v nezmysle

Keď som sa nedávno prechádzal po nočnom meste, tak som nie prvý krát udivene pozeral na mladých ľudí poznačených alkoholom. Partia asi v mojom veku zoradená v dvojiciach systematicky od najtriezvejšieho po najopitejšieho; kým vpredu sa vedú tiché rozhovory, kdesi v strede mladík vrieska nejaké nadávky, a kdesi vzadu už mládenec so sklesnutou hlavou šuchoce nohami. Dávam si otázku: Čo motivuje mladého zdravého človeka k alkoholu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Moja pokojná cesta domov pokračovala v trolejbuse, kde som stretol starých priateľov. Uprostred pekného rozhovoru nás prerušil mladý muž kričiac na mňa(s nie úplne najlepšou artikuláciou) cez polku trolejbusu: „Ty čo na mňa pozeráš?! Ty čo si teplý?!“ Zjavne ho dosť vyprovokoval jeden z mojich letmých pohľadov na ľudí v trolejbuse. Samozrejme sa vybral bližšie ku mne(narážajúc do trolejbusových tyčiek), vyriešiť moju nehoráznu drzosť: „Čo na mňa pozeráš? Ty chceš bitku? Chceš si to rozdať? Ja si počkám kedy vystúpiš!“ Našťastie som z toho vyviazol bez fyzického kontaktu(čo by už nemohol povedať ten pán, ktorý nastupoval práve vtedy, keď nervózny muž vystupoval), no stále zamýšľajúc sa nad tou istou otázkou: Prečo potrebuje muž stratiť nad sebou kontrolu?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na druhý deň, okolo poludnia, na seba krikom upozornila skupina odhadom neplnoletých chalanov a dievčat, keď chlapci naháňali dievčatá, ktoré ich provokovali(so zase nie najlepšou artikuláciou). Kdesi v tom frmole som zazrel nedopitú vodku. Aj tu som sa spýtal jednoducho: Prečo?

Verím, že aj u Vás sa nájdu (aj zaujímavejšie)zážitky tohto typu.

Zdá sa mi, že ten alkohol už akosi príliš akceptujeme. Akoby to bola súčasť našej kultúry, a teda pred ním neutečieme. Akoby to bola jediná možnosť ako sa zabaviť. Akoby tie všetky zážitky, boli pre nás dôležitejšie ako naša ľudská dôstojnosť. Akoby radosť nevedela vyplynúť z niečoho iného ako z poníženia seba. Akoby sme úplne zabudli, že ak sa nebudeme kontrolovať, tak ľahšie niekomu ublížime.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo hľadáme význam tam, kde nie je; a tam, kde je, ho nechceme nájsť?

Peter Hric

Peter Hric

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rád počúvam názory ľudí, rád spoznávam pravdu a rád kreslím mapy. Zoznam autorových rubrík:  Čo život priniesolNázory a postrehy

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu