reklama

Kňaz, ktorý odmieta karanténu a hygienou nariadený test na covid

Nedávno som bol v jednej dedine na západnom Slovensku. Kňaz, ktorý tam slúži však neverí v to že Covid-19 môže byť vážna choroba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)

Aktualizácia (december 2020): Kňaz sa po viacerých výzvach podrobil PCR testu, ktorý bol u neho negatívny. Približbe 8 ďalších osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s covid pozitívnym ( a o pár dní symtomatickým) pacientom boli prekvapivo tiež negatívni. Neskôr tento kňaz začal akoby zázrakom brať Covid-19 omnoho vážnejšie a zodpovednejšie. Vlastne naozaj príkladne - zrejme aj na základe skúsenosti iných blízkych ľudí. Až mi prišlo ľúto že som tento článok vôbec písal.

Pôvodný článok:

Kňaz z istej menšej obce už dlhšie slúžil omše kde sa nedodržiaval maximálny počet 50 osôb, dával prijímanie priamo do úst a na niektorých omšiach nenosil rúško. Údajne bol aj niekoľko dní chorý a pokračoval v slávení omší.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zámerne neuvádzam názov obce, pretože nechcem nikoho dopredu obviniť. Keď sa situácia zmení, článok budem aktualizovať.

Na dedine sa objavujú pozitívne prípady Covid-19 a nedávo bol preukázateľne v dlhšom bezrúškovom kontakte s osobou, ktorá bola pozitívne testovaná na covid. Keď mu bola táto informácia oznámená s prosbou nech ide do karantény a zruší omše, vyjadril sa že do žiadnej karantény nejde a nech ho nenahlasujú na hygienu. Že vraj Covid nie je horší ako chrípka a ľudia robia iba paniku. V daný deň pokračoval bez problémov v slúžení omší.

Samozrejme že bol nahlásený na hygienu. Pracovníčka o ňom už zrejme vedela a len si povzdychla. Približne citujem jej slová "Mnohí cirkevní predstavitelia sú akoby špeciálna katagória a nemám s nimi najlepšie skúsenosti...".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hygienou bol kontaktovaný neskôr opäť a odmietol ísť na Covid test. Pokiaľ viem, tak bol kontaktovaný aj príslušný arcidiecézny úrad no zatiaľ sa nič nezmenilo. Verím, že to rýchlo vyriešia, alebo to budú riešiť orgány činné v trestnom konaní.

Som kresťan a tu nejde o samotných kňazov. Ide o zlyhanie jednotlivca. Aj keď musím povedať že sa mi nepáči ako v poslednej dobe (na rozdiel od prvej vlny) z cirkevných kruhov počujem, ako je možné že si vláda dovoľuje rušiť omše. Veď v kostoloch sa zatiaľ takmer nik nenakazil. Dokonca počúvam občas od jednotlivcov aj to, že veriaci sú v kostoloch priamo Bohom ochránený pred Covidom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nedávne vyhlásenie Konferencie biskupov slovenska nepriamo a možno nechcene žiaľ podporuje konanie takýchto nezodpovedných, medicínsky neznalých a pre okolie nebezpečných kňazov.

Narážam najma na tento článok https://www.aktuality.sk/clanok/829954/zakaz-bohosluzieb-ziaden-ucinok-v-boji-s-pandemiou-to-neprinesie-tvrdia-biskupi/

Do daného kostola chodí mnoho starších osôb. Niektorí sú už Covid pozitívni. Minimálne jeden je v nemocini s pomerne vážnym stavom. Nezistilo sa kde sa nakazili, no tento kňaz pátranie sťažuje. Kňaz nemusel byť nakazaný, ale takéto tvrdohlavé konanie a odmietanie nariadenia hygienika som zatiaľ ešte nevidel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Našťastie sú omše od stredy zrušené, pretože v tejto farnosti nenastala žiadna zmena. Zatiaľ rázne nekonali nadriadení cirkevní predstavitelia a ani hygienici. Z rozprávania hygienikov však viem, že je ich neuveriteľne málo a viem si predstaviť že nie je ľahké túto situáciu vyriešiť behom piatich minút.

Poznám zopár ľudí, ktorí zľahčujú koronavírus. Väčšinou ide o prívržencov ĽSNS, či mladých "faganov". V tomto prípade ma to však šokovalo. Bol som nadšený tomu ako sa cirkev stavala k pandémii v prvej vlne, no mrzí ma ako sa k tomu stavia dnes, keď sú infekčné oddelenia v mnohhých nemocniciach plné (Martin, Bratislava). A to sme iba na začiatku. 

Vo svojom okolí poznám približne 10 ľudí, ktorí majú, či prekonali Covid-19. Niektorí sú dokonca v tomto momente v nemocnici. Asi 7 z 10 toto ochorenie zvládli celkom dobre v domácej karanténe. Traja z nich boli hospitalizovaný, jeden bol na tom dosť vážne. A jeden mladý muž, ktorý dokonca ani hospitalizovaný nebol, pociťuje už niekoľko mesiacov po vyliečení následky a cíti sa veľmi unavený.

Nehovoriac o tom, že Covid-19 má až 70 násobne ťažší priebeh u starších ľudí nad 50-60 rokov a aj po vyliečení často spôsobí trvalé následky ako napríklad poškodenie a zníženie výkonnosti pľúc. 

Takže takto vyzerá táto "chrípôčka".

Peter Kováč

Peter Kováč

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Rád cestujem po svete, rád spoznávam nespoznané, som dobre informovaný optimista a preto rád poukazujem na problémy tohto sveta :) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu