reklama

Asadov sarín alebo Obamov atóm?

Neviem, či je vojenská pasivita voči dianiu v Sýrii správna. Neviem ani či je správne intervenovať. Netuším totiž, či je lepšie podporiť despotický režim Bashar al-Asada alebo sa postaviť, spolu s nositeľom nobelovej ceny, na stranu Al-Kaidy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (57)

Druha opcia mi pripadá zvlášť ironická. Bin Ládinovci, ktorí 9.11. zabili tisíce Američanov, by bojovali bok po boku s krajinou, ktorej nevinných obyvateľov pred 12mi rokmi zavraždili. Ako mušketieri, jeden za všetkých, všetci za jedného. *

Jednu vec viem ale celkom určite. Blúznenie o našej humanite, ktorá údajne nedovoľuje akceptovať používanie chemických zbraní, je deravé ako peňaženka slovenského dôchodcu. Nie náhodou tlak na morálku, cit pre spravodlivosť a stimulácia ľudskosti vždy valcujú média práve v časoch, keď sa západné armády “kolaterálne” chystajú zavraždiť tisíce nevinných ľudí. Morálna erekcia k dobrej predvojnovej propagande jednoducho neodmysliteľne patrí.

Či Asad zabíja guľkami alebo plynom je irelevantné, že sa pri tom zo strany západu jedná o rýdzi vojenský marketing je zjavné, až sa človeku chce plakať. Sarín hore-dole, lídri slobodného sveta sa nikdy nezaujímali o také banality.

Najtragickejším príkladom toho je dnešný Irak, kde tridsať päť miliónov ľudí prežíva nočnú moru. Ich krajinu morí epidémia detskej rakoviny, epidémia dedičnej rakoviny a kombinovanej rakoviny, epidemia horšia než v Hirošime a Nagasaky.
Neplodnosť, opakované potraty, pôrody mŕtvych detí a vážne deformácie novorodencov, z ktorých mnohé nenájdete v žiadnej medicínskej knihe, sú dnes v Iraku početné a ďalej na vzostupe. Vzhľadom k tomu, že spomínané zdravotné defekty rapidne vzrástli práve po irackom “oslobodení”, je silne pravdepodobné, že nejako súvisia s “humanitárnym zásahom” spojencov. Do roku 2005 padlo na mestá v Mezopotámii 4000 ton bômb, zanechajúc po sebe kontaminovanú kašu neurotoxínov a ortute. Južný Irak bol navyše bombardovaný s ochudobneným uránom, vďaka čomu je dnes kolíska civilizácie prudko jedovatá.

Nejako mi ušlo, že by sa nad touto tragédiou Barack Hussein Obama pozastavil. Nevšimol som si ani, že by to vadilo slovenským novinárom, ktorí sa v týchto dňoch tak horlivo rozpísali o saríne. Veď koho by to zaujímalo.

Súvislosť medzi americkou muníciou a zdravotnou degeneráciou Iračanov zastáva aj Iracké ministerstvo zdravotníctva. Holanďania sa z toho istého dôvodu obávajú o vlastných vojakov. Predpokladá sa, že túto súvislosť potvrdzuje aj masívna štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie, prevedená v roku 2012. Jej výsledky sú však napriek tlaku vedeckej obce do dnes utajované.

Lídri slobodného sveta si nedokázali spomenúť na svoju humanitu ani v roku 1988, keď Saddam Husain nervovým plynom zmasakroval 5000 Kurdov. Práve naopak, USA mu aktívne kryli chrbát a vinu za masaker zavádzajúco pripisovali Iránu. Na zásah proti Saddamovi sme si museli počkať do roku 2003, kedy už síce žiadnu zo zbrani hromadného ničenia nevlastnil, no dopustil sa neakceptovateľného priestupku, stal sa z neho diktátor, zrazu.

Ti istí ľudia, ktorí klamali v OSN, podsúvali diplomatom falošné dôkazy a nakoniec pri bombardovaní použili ochudobnený urán, dnes predstierajú rozhorčenie nad chemickými zbraňami v Sýrii?

Iný príklad. Za najkrutejší konflikt od konca druhej svetovej vojny sa považuje desaťročia trvajúca vojna v Demokratickej Republike Kongo. No ani 5 miliónov mŕtvych nedokáže humanistovi v bielom dome pripomenúť jeho človečenstvo, prečo práve Sýria?

Každý novinár, ak teda nie je úplný “šebej”, musí vedieť, že ani v prípade Sýrie, západu o zastavenie ľudského utrpenia nejde. Ak by Sýria nebola strategicky dôležitá, ľudia si tam môžu podrezávať hrdlá desaťročia, nikoho by to nesvrbelo. Prečo teda novinári okolo dutých humanitárnych sloganov, tak vďačne nafukujú manipulatívny obraz reality? Prečo nás, a aj samých seba, presviedčajú, že Obamov urán je ľudskejší ako Asadov sarín?

Prečo sa tak zapálene debatuje imperiálna ideológia a tak málo vysvetľuje podstata imperiálnej motivácie? Že rovnako ako Irak, aj Syria je lukratívna nehnuteľnosť, momentálne prechádzajúca turbulentnou fázou a pravdepodobnosť že zmení majiteľa je akútna. Či už Irán, Rusko, USA alebo Británia, každý sa tam iba snaží pretlačiť vlastného pasáka, ak nie priamo všetky pobehlice.

V humanitárnej póze amerického režimu, ani v článkoch novinára ktorého "morálny kompas" ukazuje smerom k Pentagonu, niet kúsok lásky, je to iba nechutná pornografia, divadlo pre morálne úchylných.
Aktualizácia z 03.09.2013 Po upozornení, že daná definícia je nepresná, som z článku odstránil zmienku o "bombardovaní pomocou jadrovej energie". Zároven dodávam, že podstatou textu nie je presná klasifikacia uránovych zbraní, ale ich devastujúca škodlivosť.
Pôvodná veta znela: "Južný Irak bol navyše bombardovaný pomocou jadrovej energie – bombami s ochudobneným uránom..."



peter matis

peter matis

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pohlaď do etymologického slovníka prezradí najzaujímavejšie. V angličtine som "slavic" alebo "slave", v nemčine som "Slawe" alebo "Sklawe"? V španielčine "eslavo - esclavo", v taliančine "slavo - schiavo", vo francúzštine "slave - esclave". Už stáročia som zdroj lacnej pracovnej sily. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu