reklama

Slovensko prestane fajčiť - tomu hovorím výzva!

Ako každé ráno, zobudím sa a pri raňajkách si pozriem správy z predošlého dňa a prečítam si televízne noviny na internete, aby som obohatil svoje vedomosti o to, čo nové sa vo svete, ale hlavne na Slovensku stalo. A tu zrazu čo nepočujem. Slovensko od budúceho roku príjme nielen Euro, ale prestáva aj fajčiť. Ani sa mi tomu nechce veriť, pravdu povediac. Žeby sa našla na Slovensku taká moc a odhodlanie ? Môže Slovensko predbehnúť niektoré vyspelejšie štáty práve takýmto zákonom ? Dobehli sme už tú nedobehnuteľnú Európu nielen slovami ale aj skutkami ? A v konečnom dôsledku, pomôže to Slovensku, alebo to bude iba ďalšia nečakaná rana pod pás pre obyčajného občana ? ( do dnešného dňa neviem, kto vlastne JE ten, obyčajný občan ).

Písmo: A- | A+
Diskusia  (151)

Snáď tomu tak skutočne bude. Viem že všetci fajčiari sa začnú búriť a budú chcieť protestovať a samozrejme na druhej strane všetci nefajčiari sa potešia a s patričnou slovenskou chuťou a škodoradosťou im to dajú pocítiť. Fajčiari sa začnú určite obhajovať akýmsi "krčmovým" právom na slobodu aj pre nich a nefajčiarom až do takej veľkej miery život nezmení ani to, že sa v pohostinstvách a v reštauráciách nebude fajčiť, lebo tam aj tak všetci nechodia.

Ja osobne som fajčiar bol, ale podarilo sa mi toho "návyku" akosi zbaviť ( prišlo to súvisle s pokojnejším životom mimo územia SR ) a preto si myslím, že viem ako sa môže slovenský milovník piva a tabaku asi cítiť, keď mu odoprú aj to, čo mu vlastne ostalo a čo má rád. V najhoršom môže očakávať, že o rok či o dva mu vezmú aj ten nápoj pokoja a kľudu. Avšak ja som za to, aby sa predsa len nedymilo všade, kde sa len dá. Prečo mám takýto názor? Nie je to preto, že som s fajčením prestal a teraz mienim dávať všade premúdre rady, ani preto, aby som nejako povýšenecky po rokoch fajčenia vyhlásil že všetci fajčiari by mali odísť na inú planétu. Je to jednoducho čistá skúsenosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako iste viete, v Anglicku sa nefajčí v baroch a v reštauráciách už niečo hádam vyše pol roka. Ešte pred tým prestali fajčiť v Škótsku a v Írsku. Aj tu v Anglicku panovali pred zavedením tohoto zákona a akéhosi ochranného zabezpečenie pre nefajčiarov rôzne názory. Padli tu myšlienky ako "bary prestanú existovať" alebo "zákazníkov bude menej". No, bohužiaľ, alebo chvála bohu sa nič podobné nestalo. Nenastali žiadne katastrofické scenáre a môžem povedať, že mám veľa priateľov ktorí fajčia a aj napriek tomu to po čase uvítali a priznávajú, že to bol celkom dobrý nápad. Bary sa nezavreli, ľudia do nich chodiť neprestali, ba dokonca nikto nepocítil akýsi rozdiel v návštevnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niektorí fajčiť prestali, iní fajčenie obmedzili a niekto fajčí ďalej, ale aspoň na čerstvom vzduchu. A tak sa dá povedať, že aj vlk sa najedol a koza zostala celá. Fajčiari rovnako ako tí, ktorí tomuto "športu" nefandia sú spokojní, že po príchode z baru domov na druhý deň nemusia veci okamžite prať, pretože smrdia ako po vyudení. Sú radi že počas konverzácie v baroch na seba môžu vidieť aj bez dymovej clony a všetci sú spokojnejší, že v reštauráciách môžu cítiť vôňu jedál a nie zhoreného papiera alebo tlejúceho špaku v popolníku. Jednoducho uvítali to viacmenej všetci. Nezabudnúc na naše pokolenie a ďalšiu generáciu, alebo rovno na mamičky s deťmi či tehotné ženy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sa však povie A, musí sa povedať aj B. Neviem ako to vyriešia slovenskí podnikatelia a majitelia zariadení, ktorých sa to bude týkať, ale tu v Anglicku sa samozrejme, ako vždy, postavili na stranu zákazníka a teda mu všemohúcne vyšli v ústrety. Pred barmi zriadili akési miesta na fajčenie s dostatočným množstvom popolníkov a teda je tam stále rovnako čisto. Niektorí zriadili miniatúrne prístrešky pre priaznivcov fajčenia, rôzne altánky s ohrievačmi, aby sa ani v zimných mesiacoch necítili zamrznuto, lavičky či iné náhrady fajčiarskych kútikov. Jednoducho sa prispôsobili a netrvalo im to ani tak dlho.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak má teda ešte dnes v Anglicku niekto obavy, tak je to zarytý fajčiar, ktorý už len z akéhosi trucu pociťuje neskutočné bezprávie. Stále je tu však jedna otázka, na ktorú odpoveď obyvatelia tohoto "ostrova" nepoznajú. A to, akú cenu mal tento zákon? Myslí sa tým : keďže všetci vieme že daň z tabaku a z alkoholických nápojov tvorí nie mizivé percento v štátnom rozpočte, a keďže týmto zákonom chce štát doviesť svojich obyvateľov k lepšiemu zdraviu a teda aj k teoretickému obmedzeniu fajčenia a samozrejme aj predaja tabaku, čím však klesá príjem štátu ( a experti ekonómovia s tým určite počítali ). Všetci sa pýtajú, kde bude štát hľadať chýbajúce peniaze ? Čo zdražie a ceny čoho budú redukovať túto nie malú stratu ? A nebude zákaz fajčenia v baroch a reštauráciách v konečnom dôsledku zhoršením životnej úrovne zo strany financií pre rodiny hlavne nefajčiarov? A tak sa tešia z podnikov, kde môžu posedieť zdravšie a určite ani netrpnú čo sa stane keď, ale žijú svoj život ďalej, ako keby sa žiadna zmena ani neudiala. Konečný efekt však každopádne uvítala väčšina. Bude však tomu tak aj u nás na Slovensku ?

Peter Mirilovič

Peter Mirilovič

Bloger 
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  0x

..som človek , ktorý stále verí a dúfa vo všeobecné dobro...v jednoduchosť a prirodzenosť ľudstva ako takú..chodím po svete a sledujem všetko čo sa okolo mňa deje...na jednej strane som výnimočný a jedinečný ako každý z vás, ale ne druhej strane som súšasťou každého jednotlivca a som rovnaký ako všetci tí, ktorý žili predomnou, aj ako všetci tí, ktorý prídu po mne.... Zoznam autorových rubrík:  cestovaniefoto-cestovanieAnglicko a život v ňomOzbrojené sily SRScotlandHrady a zámky v UKSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu