reklama

Pistáciová zmrzlina pre pána riaditeľa

Čierna luxusná limuzína vyrazila do košických ulíc s cieľom zastať pri súkromnom bydlisku pána riaditeľa . Šofér Ďuri vie, že je to jeho každodenná povinnosť. Ostré lúče ranného slnka veštili horúci deň a Ďuri sa teší, že nemusí do práce miestnou MHD. Je predsa šofér z inej kasty. Nepatrí medzi šudrov. Je osobný a nie hocijaký a takí vedia čo to je úklon vpred a otváranie dverí auta. Prípadne vie klásť žoviálne otázky typu „tak ako sme sa vyspinkali, pane ?". Ďuri zastal na tej správnej adrese, pristúpil pán riaditeľ, ktorý tiež nechodí MHD a zamierili do „bieleho domu", kde už čakala na pána riaditeľa vážna práca. Predsa riadi úrad, ktorý je pracoviskom plným kreatívnych ľudí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Bolo horúce letné predpoludnie roku pána 2009. Na košickom magistráte sa 450 zamestnancov striedavo potilo v neklimatizovaných miestnostiach a pár vyvolených si užívalo klimatizáciu. Projektant budovy bývaleho sídla komunistov nerátal s možnosťou letných horúčav a tak si klimatizáciu dodatočne povybavovali vyšší súdruhovia a nižší si otvorili okno, alebo zariadili prievan. Tých pár papierov čo mali na stole, zaťažili ťažítkom a mohli pokračovať v dôležitej práci pri vyplňovaní dotazníkov o plnení plánov na 110 percent. Tieto výhody zdedili aj demokraticky zvolení funkcionári samosprávy po roku 1989 s tým rozdielom, že úradníci vyfasovali do každého kanclíka ventilátor a vyšší si schladzovali svoje horúce mozgové závity v klimatizovanom prostredí, ktoré im vďačné firmy namontovali ako VIP klimatizáciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 „Chcem pistáciovú zmrzlinu, mám na ňu chuť" - povedal pán riaditeľ onoho pamätného dňa po tom, čo vstúpil do miestnosti sekretariátu. Dve prítomné sekretárky, ktoré inteligentne a spôsobne pracovali na počítačoch zdvihli hlavy a súcitne pozreli na riaditeľa. Konečne sa môžu realizovať a spraviť prospešnú vec. Úloha to bola ťažká a zároveň zodpovedná. Ktovie, kde majú najlepšiu pistáciovú zmrzlinu ? Po krátkom horúčkovitom rozmýšľaní a listovaní v pamäti dostala jedna z nich nápad. Šofér, ten všetko vie a pozná každé predajné miesto zmrzliny v Košiciach a širokom okolí. Aparát začal promptne a rýchlo pracovať temer tak, ako keby sa jednalo o vybavenie žiadosti občana. Už len zohnať šoféra Ďuriho, aby bol na príjme, lebo bude prieser. Pán riaditeľ je veľmi prísny a koncepčný človek, keď má také prianie je potrebné to splniť. Ďuri, ktorého trochu zamrzelo, že na tú myšlienku neprišiel už ráno v aute, neváha a urýchlene naskakuje do limuzíny a vyráža veľkou rýchlosťou do košických ulíc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akurát ľutuje, že auto nemá právo prednostnej jazdy, prípadne maják. Že spotreba PHM auta sa ráta v dvojmiestnej číslici na 100 kilometrov, to teraz nevadí. Toľko snáď nenabehá. Ďuri slávnostne nesie zmrzlinu rýchlym krokom do kancelárie riaditeľa a keď sekretárka ju doručí na stôl a pán riaditeľ slastne okúsi lahodnú chuť zmrzliny, nastane všeobecné uvoľnenie.

Stres opadol zo všetkých zúčastnených, je po nervozite a úzkosti. Môžu sa venovať dôležitej práci v prospech štvrťmilióna občanov druhého najväčšieho mesta na Slovensku. Najdôležitejšou úlohou je ako „investovať" peniaze daňových poplatníkov do úžasných rozvojových projektov zadĺženého mesta. Ale pri pistáciovej zmrzline to ide ľahšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podvečer spomínaneho dňa čierna limuzína odváža pána riaditeľa domov a Ďuri spokojne mieri autom k svojmu bydlisku na opačnom konci mesta. A vraj občania sú nespokojní s miestnou dopravou. Stále boli nespokojní, šudras.

Peter Neuwirth

Peter Neuwirth

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Už viac desaťročí som súčasťou zložitého mechanizmu akým je mesto a baví ma žiť práve v ňom. Mám rád prírodu, rád pracujem na zmysluplných veciach a verím, že život je cool a je taký krátky alebo dlhý ako si ho sami užijeme. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu