reklama

Projekt Európske hlavné mesto kultúry a politika v kultúre

Azda všetci si pamätáme na istého nekúlturneho ministra kultúry a jeho zvláštne spôsoby panovania v polovici deväťdesiatych rokov. Rozdelil kultúrnu obec na dva tábory - prijateľných a neprijateľných. Pred protestujúcimi kultúrnikmi musel napokon utiecť do minulosti zadným východom. Už nikdy viac sme o ňom nepočuli.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Zmyslom a nepísaným pravidlom súťaže EHMK je prideliť titul mestám „v tieni". To znamená od roku 1995 sa vlastne politicky rozhodne nie o hlavnom meste krajiny ale o druhom alebo treťom meste a ostatní súťažiaci tvoria štafáž aby sa zachovalo dekórum súťaže. Sú však aj drobné výnimky. V Európe sa vytvoril tkzv. Balanced Urban System . To znamená, že v európskom systéme miest by nemalo byť mesto, ktoré dominuje nad ostatnými na rozdiel od „Prime Urban System", ktorý môžeme nájsť predovšetkým v Južnej Amerike,Afrike,Ázii. Tu dominuje jedno mesto celej krajine. Európa chce byť iná, socialisticky vyrovnávať rozdiely medzi mestom a vidiekom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď v roku 1999 patrilo Nemecku právo nominovať mesto na titul, nemecký spolkový kancelár Helmut Kohl autokraticky rozhodol, že najvhodnejší je Weimar. Vymykalo sa to z propozície súťaže,ale veľký Helmut si to mohol dovoliť. Všetci mlčali, pretože podstatnú časť podujatia EHMK vtedy financoval štát.

V roku 2004 navštívil veľkoknieža Henri von Luxemburg s manželkou Marie Terese mesto Sibiu v Rumunsku a v roku 2007 sa stalo Sibiu EHMK spolu s Luxemburgom.Bez súťaže, pretože sa dohodli.

V posledných rokoch boli EHMK Liverpool, Stavanger,Vilnius,Linz v roku 2010 sú Pécs,Essen a Istanbul. V roku 2015 kandiduje „mesto železa" Ostrava na titul EHMK a iste vyhrá „súťaž". Toto sú „cities on the edge", priemyselné a prístavné getá, ktoré chceli a chcú zmeniť svoj imidž. Košice zapadajú do schémy a dispozícií tejto európskej súťaže. Tiež vyhrali takúto súťaž a dokonca získali bonus - realizovať projekt spoločne s Prešovom. Obidve mestá mali „najlepšie projekty v histórii súťaže". Vyhlasovali to úradníci a projektanti bohato platení z daní košických daňových poplatníkov. Commedia dell arte. Politické lobovanie v réžii strany KDH je evidentné a ľahko čitateľné. V roku 2007 bol za vedúceho projektového teamu EHMK v Košiciach menovaný primátorom Knapíkom /KDH/ bez konkurzu Marek Kolarčík, vrátivší sa vyslanec KSK v Bruseli, kde robil servis županovi Bauerovi, tiež KDH. V meste Manekena Pisa kuli plány so Zorou Jaurovou, mimochodom dcérou vysokopostaveného slovenského prominenta. V tom čase bol komisárom pre kultúru, vzdelanie a vedu Ján Fígeľ, dnešný predseda KDH. Zora Jaurová pripravovala projekt za mastné honoráre už v priebehu rokov 2007 a 2008. Nie náhodou bola bez výberového konania menovaná rovno za riaditeľku neziskovej organizácie Košice 2013. Menovala ju rada n.o. v ktorej je politicky zastúpené KDH a SDKÚ temer po bratsky. Ešte nie je jasné ako a prečo si pani Jaurová vyslúžila takú dôveru. Keďže žijeme na Slovensku a každý sa s každým pozná isto sa to skoro dozvieme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tak aká súťaž vážení priatelia ? Kto tu vlastne zavádza za nadštandardné príjmy ?

Ak to má byť agenda politických strán tak z toho projektu sa môže stať blamáž.

Peter Neuwirth

Peter Neuwirth

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Už viac desaťročí som súčasťou zložitého mechanizmu akým je mesto a baví ma žiť práve v ňom. Mám rád prírodu, rád pracujem na zmysluplných veciach a verím, že život je cool a je taký krátky alebo dlhý ako si ho sami užijeme. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu