reklama

Klíma, prehrievanie, či preháňanie ?

Globálne oteplovanie, emisie a splodiny. Ostrava, Třinec, Košice, Podbrezová až India či Indonézia. Po celom svete sa vyskytujú zdroje znečistenia. To v dôsledku technologického procesu. Problematicky, väčšina z rozvinutých...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

krajín prešla obdobím vyššej environmentálnej záťaže. Zvýšený dosah na životné prostredie je žiaľ vedľajším efektom raného ekonomického rastu. Pre to som vymenoval naše domáce príklady, mestá, kde rast ekonomického produktz sprevádzal rozvoj ťažkého priemysľa. Ten záverom svojej životnosti už viac nie ako finančne (v zmysle profitability) udržateľného pre jeho podinvestovanie. Emisie nových kapacít, vo zvlâšť rozvinutých oblastiach sú minimálne (isté prípady uvádzajú len okolo 80 % prítomných splodín po odfiltrovaní).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odvtedy sa i u nás mnoho zmenilo. Staré produkčné kapacity v istej miere boli nahradené s priamimi zahraničnými investíciami, na vedúcej úrovni. Ostrava a Třinec je do istej miery čistejšia. Slovensko produkuje tiež svetové výstupy. Štruktúra priemysľu doviedla k zmene.

To po príklade západných trhov. Spoločných regulácií z Európskej Komisie a osobných presvedčení. Ľudia sú omnoho viac uvedomelý, niektorí prirodzene, veď už len selský rozum vraví, že plastický produkt v pôde ostane, sadze pre ovzdušie a zdravie sú málo vhodné, plus, ak vozíme odpad pod zem, živíme riziká pre ďalšie generácie. Ak primnoho z pôdy berieme, dopúšťame sa identického omylu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V ohľade k uvedenému, i u nás, bez súčasných vehementných diskusií, bolo k problému pristúpené (ČSSR). S užitím selského rozumu. Zber papiera v rodinách bol normál, navracanie sklených fľaší ako tak.

Príkladom dodržania stavu vo Fínsku je návratnosť PET fľaší (malá 10 centov, stredná 20 centov a veľká 40 centov). Ako i za alluminium plechovky, kde je hodnota ,,zálohy" 15 centov. Prirodzene, každodenná zodpovednosť musí byť i mierne motivovaná.

Toľko k prístupu lepšie riadených a organizovaných spoločností. Nechcem tvrdiť, že tieto spoločnosti sú a nejaké sú menej, avšak čínske podnikateľské z mŕtvych stávanie prináša istý chaos, neporiadok, voľnosť prostriedkov, pre dosiahnutie cieľov. To evidentne. Morálka, aká sa primárne uplatňuje, je tá konsequentálna. Cieľ ospravedľňuje cestu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

I preto, počas a vďaka zapojenia sa krajín BRICS intenzívnejšie do svetového hospodárstva, uhlie dnes poskytuje 41 % svetovej elektriky a 29 % svetovej energie. (áno, elektrika sa nerovná energii). Tento podieľ je najvýšším za obdobie 40 rokov. Ikeď krajiny ako Nemecko a Portugalsko ohromujú svojou schopnosťou generovať skvelé výsledky v produkcii energie z obnoviteľných zdrojov. Je to len nedávno, čo obe krajiny po dobu viac ako 24 hodín boli schopné čisto ,,fungovať" na zdrojoch tohto charakteru.

Západ teda pristupuje k problematike spôsobom transformácie spôsobov energetickej a elektrickej produkcie. Je to len istý krok a súčasne sa začína diskutovať, respektíve iba viac dostávať do popredia nutnosť i transformácie formy produktov - ich znovupoužiteľnosť pre ďalšie, technologicky vyspelejšie formy stávajúcich produktov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozumej, telefón generácie 1 bude z materiálov použiteľných pre generáciu dva = spoločný materiálny základ a schopnosť tejto extrakcie zo ,,starých produktov".

Teda, transformácia ,,pohonu" nepostačuje. Názory to potvrdzujú. Finančné granty pre výstavbu solárnych a veterných polí za veľkú cenu pomohli dosiahnuť minimum. To za vysokú cenu. Biopalivá dokonca pôsobia škody. Intencie pre ich vzrastajúcu potrebu nutno opať stimulovať. Deje sa tak prostredníctvom aplikáciou emisných kvót. Teda spoplatnenia znečistenia. Ich vysoká ponuka však zrazila cenu k podlahe a produkcia znečistenia je nízka. Alternatívou je priame zdaňovanie emisií, prípadne minimálnej ceny. Dane uvalili už príkladom v Alberte, Kanada. 

Iné cesty sú dráhy geotermálnej energie, prímorskej, nukleárnej, diskusovanej fúzie a podobne. Kam však?

Nie všade možno uplatniť rovnaký technologický postup. Produkcia pri škótskej prímorskej oblasti musí byť a je odlišná od budúcej produkcie v ďalekom vnútrozemmí Číny. To nateraz je menej potenciálne, nakoľko väčšinovä produkcia je sústredená v prímorských oblastiach. Čo nastane pri obrate v smerovaní čínskej produkcie z exportu, do vnútrozemia ? Tu nejde o dlhý časový horizont, hodinky tikajú. Že sa to stane, je nevyhnutné a prirodzenè. Zaprvé pre snahu čínskych predstaviteľov posíliť ekenomický stav jednotlivcov a za ďalšie i pre západné vnímanie čínskej chudoby ako nedôstojnosti. Na Zemi sme na jednej ľodi. Myslím, že každého záujmom je tento priebeh a smer viesť čo najvhodnejšie. Veď príklady sa tak rôznia a informácie tiež. Zatiaľčo na Slovensku údajne stoja dysfunkčné rekvizity solárnych panelov, v Grécku (výnimka potvrdzuje pravidlo) sa získavali fiktívne dotácie, fínske veterné generátory energie splatia majiteľovy prvotnú investíciu po uplynutí zhruba pol roka po zainvestovaní.

Kam spejeme, stanovujeme sami. Ďalšie aspekty tejto problematiky rozoberiem v ďalších článkoch.

Inšpirácia pre tento text vznikla mojimi osobnými pozorovaniami, rozhovormi, školským diskusiám a pár uvedených čísiel pochádza z článku The Economist namiereného na Climate Change oblasť, vydaného pred parížskymi rozhovormi na oblasť Climate Change.

Peter Ondrovič

Peter Ondrovič

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Študent, vášnivý čitateľ, aký taký bussiness man.Pobývajúci vo Fínsku, blázon do computer science a financií. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu